Vesti
Politika

Tači tužio Bahtirija

Predsednik Kosova, Hašim Tači, podneo je kosovskom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Južne Mitrovice Agima Bahtirija zbog, kako je naveo, direktnih pretnji predsedniku Кosova.
Tači tužio Bahtirija
Tači (Foto Kim)

Tači je Bahtirijevu izjavu okarakterisao kao napad na ustavni poredak Кosova, nasilje nad visokim predstavnicima i podsticanje na "nejedinstvo i netoleranciju", prenosi Gazeta ekpres.

List podseća da je Bahtiri, inače član Samoopredeljenja, 20. marta izjavio da neće napustiti vladu bez izbora, da nikome neće dozvoliti da stranci otme vlast i pri tome spominjao "bratoubilačku politiku".

U krivičnoj prijavi Tači je napisao da je Bahtiri takvom izjavom uplašio javnost i uputio direktne pretnje "predsedniku Кosova", pokušavajući da promeni ustavni poredak, da svrgne najviše institucije na Кosovu i spreči predsednika da obavlja svoju dužnost.

"Uzimajući u obzir prirodu krivičnog dela, s obzirom na činjenicu da se ja i moja porodica osećamo ugroženim izjavom Bahtirija, tražim od institucija da preduzmu odgovarajuće radnje u skladu sa važećim zakonodavstvom", napisao je Tači u prijavi.Ostale vesti

Komandant Komande NATO-a u Napulju posetio Kosovo i razgovarao sa komandantom KFOR-a
Komandant Komande združenih snaga NATO-a u Napulju Stjuart Manč posetio je danas Kosovo i sa komandantom KFOR-a Anđelom Mikeleom Ristučom, kako je saopšteno, razgovarao "o planovima i budućim operacijama za očuvanje sigurnog i bezbednog okruženja, uz nepristrasnost prema svim stranama".
  • 31.05.2023
Vučić na CNN-u: Srbija primenila sve međunarodne obaveze, Kosovo nijednu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je govoreći za američki CNN rekao da je srpska strana primenila sve međunarodne obaveze iz Briselskog sporazuma, a da kosovska strana nije ispunila jedan koji je imala - formiranje Zajednice srpskih opština.

  • 31.05.2023
Pič: Nametanje gradonačelnika silom nije bilo mudro
Izaslanik Velike Britanije za Zapadni Balkan Stjuart Pič poručio je nakon sastanaka koje je imao sa predstavnicima Kosova da odluka o nasilnom ulasku gradonačelnika u zgrade opština na severu Kosova nije bila mudra i da je dovela do teških posledica.
  • 31.05.2023
ABK traži izglasavanje nepoverenja Kurtijevoj vladi
Alijansa za budućnost Kosova (ABK) zatražila je izglasavanje nepoverenja Vladi Aljbina Kurti koju su optužili za „gubitak suvereniteta“ na severu Kosova.
  • 31.05.2023
Kurti: Specijalci se ne povlače dok se ne skloni ’’fašistička milicija’’
Premijer Kosova Aljbin Kurti odbacio je zahteve ambasadora SAD za rešenje konflikta na severu Kosova i kao moguće rešenje spomenuo prevremene lokalne izbore. On je nagovestio da bi mandat tek izabranih predsednika opština na severu mogao da traje mnogo kraće nego što bi trebalo.
  • 31.05.2023
Vučić i Osmani na sastanku sa Šolcom i Makronom sutra u Moldaviji
Predsednik Francuske Emanuel Makron, najavio je da će u četvrtak, 1. juna, zajedno sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom razgovarati sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.
  • 31.05.2023