Vesti
Politika

Tači traži da se zahtev Samoopredeljenja poništi

Kosovski predsednik Hašim Tači odgovorio je na zahtev Pokreta Samoopredeljenje Ustavnom sudu.
Tači traži da se zahtev Samoopredeljenja poništi
Hašim Tači (Foto arhiva Kim)

Tači je poslao 200 stranica Ustavnom sudu povodom zahteva stranke premijera Aljbina Kurtija protiv njega, nakon što je dekretom imenovao za mandatara Avdulaha Hotija iz Demokratskog saveza Kosova.

Gazeta Ekspres je došla do Tačijevih komentara upućenih Ustavnom sudu u vezi sa zahtevom za konačnu odluku o slučaju KO72/20.

U svojoj argumentaciji, Tači je zatražio da se zahtev Samoopredeljenja za poništavanje Tačijeve uredbe proglasi neprihvatljivim jer nije u skladu sa Ustavom.

Tači je naveo da je postupao u okviru svojih nadležnosti i maksimalno prema standardima utvrđenim u presudi Ustavnog suda u slučaju KO 103/14 iz jula 2014.

On je naveo da je delovao u javnom interesu i interesu građana, braneći ustavne vrednosti zemlje.Ostale vesti

Hoti: Vrlo brzo ćemo ukloniti prepreke za nastavak dijaloga
Kosovski premijer Avdulah Hoti najavio je će "vrlo brzo" biti ukinute prepreke za obnavljanje dijaloga Beograda i Prištine, kao i da se početak razgovora može brzo očekivati - čim budu uklonjenje mere za kretanje, promet i putovanje.
  • 05.06.2020
Kurti: Borićemo se unutar i van Skupštine Kosova
Bivši kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da je novoizabrana Vlada Kosova nezakonska i beskorisna. Kurti je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa pojasnio da je odluka nezakonska, jer je izabrana na osnovu neustavne odluke Ustavnog suda Kosova.
  • 05.06.2020
Meta: Nastavak dijaloga BG i PR važan
Predsednik Albanije Iljir Meta smatra da je nastavak dijaloga Beograda i Prištine važan ne samo za normalizaciju odnosa i, kako je naveo,"međusobnog priznavanja" već i zbog "njihove budućnosti u Evropskoj uniji".
  • 05.06.2020
EU poziva kosovske vlasti da ukinu mere reciprociteta
Evropska unija zahteva da vlasti u Prištini preispitaju odluku prethodne vlade Aljbina Kurtija o reciprocitetu.
  • 05.06.2020
Jevtić: Obezbediti prevod za novinare srpskih medija
Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić zatražio je danas na sednici Vlade Kosova da se srpskim medijama obezbedi prevod sa albanskog jezika.
  • 05.06.2020
Fabrici: Status kvo ne odgovara ni Beogradu, ni Prištini
Trenutna status kvo pozicija ne ide u korist ni Beogradu, ni Prištini, izjavio je danas šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i dodao da je utisak Unije da nova vlada u Prištini razume potrebu za obnavljanjem dijaloga, uz ocenu da Beograd pokazuje "jaku posvećenost" nastavku pregovora, prenosi Tanjug.
  • 05.06.2020