Vesti
Politika

Tači traži da se zahtev Samoopredeljenja poništi

Kosovski predsednik Hašim Tači odgovorio je na zahtev Pokreta Samoopredeljenje Ustavnom sudu.
Tači traži da se zahtev Samoopredeljenja poništi
Hašim Tači (Foto arhiva Kim)

Tači je poslao 200 stranica Ustavnom sudu povodom zahteva stranke premijera Aljbina Kurtija protiv njega, nakon što je dekretom imenovao za mandatara Avdulaha Hotija iz Demokratskog saveza Kosova.

Gazeta Ekspres je došla do Tačijevih komentara upućenih Ustavnom sudu u vezi sa zahtevom za konačnu odluku o slučaju KO72/20.

U svojoj argumentaciji, Tači je zatražio da se zahtev Samoopredeljenja za poništavanje Tačijeve uredbe proglasi neprihvatljivim jer nije u skladu sa Ustavom.

Tači je naveo da je postupao u okviru svojih nadležnosti i maksimalno prema standardima utvrđenim u presudi Ustavnog suda u slučaju KO 103/14 iz jula 2014.

On je naveo da je delovao u javnom interesu i interesu građana, braneći ustavne vrednosti zemlje.Ostale vesti

Hoti održao video konferenciju sa šefovima bezbednosnih institucija
Navodni ulazak srpske vojske na kosovsku teritoriju i zabrinutost koju su izrazili stanovnici koji žive uz administrativnu liniju na području Karačeva, naveli su šefa kosovske vlade Avdulaha Hotija da sazove telekonferenciju sa svim čelnicima bezbednosnih institucija na Kosovu.
  • 11.08.2020
Povlačenje sredstava iz Trusta od septembra, ali ne za sve?
Nacrt zakona o ekonomskom oporavku, koji između ostalog, predviđa i povlačenje 10% sredstava od ušteđevine iz Trusta, može stupiti na snagu u prvoj sedmici septembra, rečeno je nakon sastanka potpredsednika kosovske vlade Besnika Tahirija i direktora Penzijsko štednog fonda, Ardiana Zalija (Zalli), prenosi Klan Kosova.
  • 11.08.2020
Vulin: Priština želi da administrativna linija bude granica

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je da Priština želi da se kosovska policija nađe na administrativnoj liniji kako bi rekla da je to granica, što bi predstavljalo bezbednosnu pretnju.

  • 11.08.2020
Stubla: Vojska Srbije ušla na teritoriju Kosova

Ministarka spoljnih poslova i dijaspore u vladi Kosova Meljiza Haradinaj-Stubla izjavila je da se ulazak pripadnika Vojske Srbije i Žandarmerije 7. avgusta u selo Karačevo predstavlja kao sinhronizovana patrola, ali da je reč o zajedničkoj patroli KFOR-a i Vojske Srbije, za šta prema njenom mišljenju, niko nema mandat ili ovlašćenje.

  • 10.08.2020
Hadžiju: PS potrebno još 9 potpisa za zahtev za obaranje vlade

Pokret Samoopredeljenje najavio je u četvrtak da počinje sa prikupljanjem potpisa za podnošenje zahteva za izglasavanje nepoverenja vladi Avdulaha Hotija. Za sada imaju 31 od 40 potrebnih potpisa poslanika, što je ujedno i broj poslanika ovog pokreta u poslaničkoj grupi.

  • 09.08.2020
Avdulah Hoti:

Premijer Kosova Avdulah Hoti poručio je povodom patroliranja Vojske Srbije kod Kosovske Kamenice zajedno sa Kforom da su granice Kosova sigurne i da nema mesta za paniku.

  • 08.08.2020