Vesti
Politika

Tači: Transformacija BSK za mir i stabilnost

"Oružane snage Kosova se ne osnivaju u ofanzivne svrhe", poručio je predsednik Kosova Hašim Tači. 
Tači: Transformacija BSK za mir i stabilnost
Sa konferencije u Prištini (Foto Kim)

Na konferenciji održanoj u Prištini, predstavljen je izveštaj o stavovima srpske zajednice po pitanju transformacije BSK.

Predsednik Kosova Hašim Tači tvrdi da su na konferenciju pozvani srpski politički predstavnici, ali se niko od njih nije pojavio.

Tači je istakao da Srbi neće imati razloga za strah, kada se, kako kaže, "osnuju Oružane snage Kosova".

Vojna uniforma bi, navodi, trebalo da bude jednako prihvatljiva kao i policijska.

"Osnivanje OSK je strateška odluka legitimnih institucija Kosova i nije usmerena ni protiv koga. Služiće svim zajednicama i nastaviće da prima regrute iz nevećinskih zajednica. Naša vojska će možda jednog danas pomagati svojim "NATO" saveznicima"", rekao je Tači.

Nevladina organizacija "Nova društvena inicijativa" iz Severne Mitrovice predstavila je istraživanje o stavovima srpske zajednice o transformaciji KBS.

"Zaključak do kojeg smo došli je da bi temu transformacije BSK trebalo uključiti u briselski dijalog. Trebalo bi i obratiti pažnju na strahove među ljudima, jer zanemarivanje može dovesti do posledica. Lokalna zajednica mora biti uključena u ovu temu", kaže Jovana Radosavljević iz "Nove društvene inicijative".

NVO "Humani centar" uradila je anketu sa oko hiljadu ljudi na pitanje- Da li treba da se formira vojska Kosova?

"Na osnovu uzorka 87,7 odsto Srba reklo je ne, 8,8 nije iznelo stav, dok je pozitivno odgovorilo 3,5 odsto . To pokazuje veliki stepen nepoverenja srpskog stanovništva prema Bezbednosnim snagama Kosova", navodi Veroljub Petronijević iz "Humanog centra".

"Već sedam godina sam u BSK. Nikada nisam imao nijedan problem. Ostali Srbi su takođe zadovoljni", rekao je potporučnik Stajić iz BSK.

Istraživanja NVO "Humani centar" pokazala su da je nepoverenje građana prema institucijama sve veće.
Prema njihovim podacima, 71,8 odsto Srba ne veruje ni Beogradu ni Prištini.Ostale vesti

CIK: Glasovi sa dva biračka mesta se neće računati

Centralna izborna komisija Kosova odlučila je da se rezultati izbora sa dva biračka mesta ne uključe u rezultat vanrednih parlamentarnih izbora održanih na Kosovu 14. februara.

  • 02.03.2021
Lajčak sa Rakićem i Jevtićem o nastavku dijaloga

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, sastao se sa predsednikom Srpske liste, Goranom Rakićem i potpredsednikom Daliborom Jevtićem, a glavne teme sastanka bile su nedavno održani vanredni parlamentarni izbori i nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

  • 02.03.2021
Petković sa ambasadorom Pinterom o političkoj situaciji na Kosovu
Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa ambasadorom Mađarske u Republici Srbiji Atilom Pinterom o političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu kao i o nastojanjima Beograda da se u dijalogu sa Prištinom dođe do kompromisnog rešenja, navodi se u saopštenju.
  • 02.03.2021
Prebrojani uslovni i glasovi osoba sa posebnim potrebama
U Centru za brojeve i rezultate završeno je prebrojavanje uslovnih i glasova osoba sa posebnim potrebama.
  • 02.03.2021
Lajčak: Dijalog može biti završen za nekoliko meseci
Specijalni predstvanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak sastao se sa v.d. predsednicom Kosova Vjosom Osmani i poručio, nakon sastanka, "da Kosovo i Srbija treba da odluče koliko brzo žele da idu napred", kada je dijalog u pitanju.
  • 02.03.2021
Kurti: Dijalog nije ni prvi ni drugi prioritet
Predsednik Pokreta Samoopredeljenje (PS), Aljbin Kurti, sinoć je izjavio da dijalog sa Srbijom ne može biti ni prvi ni drugi prioritet vlade.
  • 02.03.2021