Vesti
Politika

Tači: Strategija EU istorijska prilika za Kosovo

Predsednik Kosova Hašim Tači ocenio je da strategije Evropske komisije za evrointegracije zemalja Zapadnog Balkana predstavlja istorijsku priliku za Kosovo.
Tači: Strategija EU istorijska prilika za Kosovo
Hašim Tači (Foto arhiva Kim)

Kako je rekao, to je "istorijska prilika za Kosovo da bude uključeno u ovu strategiju, a građani Kosova da imaju jasnu sliku o narednim koracima ka integraciji u Evropsku uniju".

Kosovski predsednik je na Fejsbuku naveo da bi bezvizno putovanje građana Kosova u šengensku zonu bila najbolja vest za Kosovo na desetu godišnjicu proglašenja nezavisnosti.

Tači je ocenio da EU ne zanima šta građani žele, ali da je zainteresovana da vidi kako su njihove institucije ispunile njene zahteve.

"Hitno pitanje koje imamo pred sobom jeste da li ćemo učiniti ono što je potrebno da bi se uklonile sumnje da želimo budućnost u EU? Da li želimo da našoj omladini pružimo priliku da se trudi za zasluženu budućnost u evropskoj porodici? Ili želimo da ih zauvek zbunjujemo kratkoročnim političkim ciljevima", naveo je Tači.

Hašim Tači je rekao da sada nije vreme da traži krivica ili izgovor, več je vreme "za postupke u interesu države i građana".

"Ne mogu dovoljno da naglasim da je u ovim trenucima neophodno pokazati odgovorno rukovođenje", naveo je Tači.

Kosovski predsednik je tražio da se ratifikuje sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom i, prema njegovim rečima, time zapečati evropska perspektiva Kosova i vizna liberalizacija.



Ostale vesti

Đurić: Briselski sporazum omogućio godine mira
Osam godina nakon potpisivanja Briselskog sporazuma ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Đurić ističe da je taj dokument omogućio godine mira i stabilnosti u kojima je Srbija izgradila brend države koja snažno zastupa interese srpskog naroda na Kosovu i zalaže se za postizanje pravednog kompromisnog rešenja koje neće podrazumevati gaženje svojih državnih i nacionalnih interesa.
  • 19.04.2021
Konjufca: Za pokretanje tužbe protiv Srbije za genocid potrebno je vreme

Predsednik kosovskog parlamenta Gljauk Konjufca rekao je da sastavljanje tužbe protiv Srbije za genocid na Kosovu zahteva vreme, prenosi Reporteri.

  • 17.04.2021
Kosovske NVO protiv odluke Evropa Nostre o Dečanima
Četrdeset organizacija civilnog društva reagovalo je na uključivanje manastira Dečani na listu „7 najugroženijih spomenika u Evropi“ za 2021. godinu od strane panevropske federacije nevladinih organizacija aktivnih na polju kulturnog nasleđa poznate kao Europa Nostra.
  • 17.04.2021
Lavrov i Selaković: Opasni pokušaji odustajanja od Rezolucije 1244
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas u Moskvi sa svojim ruskim kolegom Sergejom Lavrovim, koji je podvukao da su pokušaji odustajanja od Rezolucije UN 1244 na Kosovu opasni, prenosi Tanjug.
  • 16.04.2021
Kosnet o razmeni teritorija: Nismo stajali iza ove ideje
Američki ambasador na Kosovu, Filip Kosnet, ideju o razmeni teritorija između Kosova i Srbije smatra prošlošću. Tvrdi da SAD nisu zainteresovane za razmenu teritorija, jasno stavljajući do znanja da ne stoje iza ove ideje.
  • 16.04.2021
Kurti zatražio od Grčke da prizna nezavisnost Kosova
Kosovski premijer Aljbin Kurti sastao se sa šefom grčke Kancelarije za vezu u Prištini Krisuolom Aliferi i zatražio da se njena zemlja "pridruži bloku zemalja koje su priznale Kosovo".
  • 15.04.2021