Vesti
Politika

Tači: Što pre formirati vladu

Predsednik Kosova Hašim Tači kazao je da vladu treba formirati što pre i pozvao institucije i političke partije da poštuju odluku Ustavnog suda.
Tači: Što pre formirati vladu
Hašim Tači (Foto Kim)

EU poziva na sprovođenje odluke Ustavnog suda

Šefica Kancelarije Evropske unije na Kosovu Natalija Apostolova, poziva sve kosovske političke aktere da implementiraju odluku Ustavnog suda, kao ključni princip vladavine zakona.

“Sada je na Skupštini da sprovede neophodne ustavne korake, u skladu sa odlukom suda. EU poziva sve političke lidere da se uzdrže od zapaljivog jezika i da svoje neslaganje iskazuju isključivo na miroljubiv i demokratski način”, navodi se u saopštenju Kancelarije EU na Kosovu.

Kosovski predsednik Hašim Tači je na početku konferencije održane u Prištini pozdravio odluku Ustavnog suda.

„Bio sam pažljiv u svakom koraku koji sam preduzeo da bude u potpunom skladu sa Ustavom zemlje. To je i sinoć potvrđeno odlukom sudija Ustavnog suda Kosova. Potvrđeno je da je volja građana, zastupljena u svim partijama, a ne samo u jednoj partiji“, naveo je Tači.

Tači je istakao da je neophodno što pre formiranje vlade jer, kako je kazao, i okolnosti zahtevaju, „funkcionalnu, efektivnu i efikasnu Vladu“. On je pozvao institucije i političke partije da poštuju odluku Ustavnog suda.

„Pozivam institucionalne i partijske lidere da radimo zajedno kako bismo imali regularnu demokratsku tranziciju. Pozivam i medije i civilno društvo, da doprinesu ovoj tranziciji, jačanju demokratije, jačanju institucija i poštovanju ustavnosti Kosova. Treba da sačuvamo ustavni poredak i integritet sistema pravde na Kosovu, koje cene i gađani, ali i čitava međunarodna zajednica. Da sačuvamo mir i stabilnost“, kazao je kosovski predsednik.

Hašim Tači je pozvao Evropsku uniju i države članice Evropske unije, da što pre donesu odluku o liberalizaciji viza za Kosovo.

„Da radimo, svi zajedno, kako bi Kosovo, što pre postalo deo NATO-a i Evropske unije. I istovremeno, da svi zajedno, bez partijskih ili ideoloških razlika, nosioci institucija Kosova, političke partije, pozicija i opozicija, nastavimo da čuvamo i jačamo poseban odnos i doživotno partnerstvo sa Sjedinjenim Američkim Državama“, istakao je Tači.

Tači se takođe zahvalio zdravstvenim radnicima, Nacionalnom institutu za javno zdravlje, lekarima, bolničarima i čitavom osoblju „na sjajnom poslu, koji su uradili u suočavanju sa Kovidom-19“.

 Ostale vesti

CIK: Građani mogu da promene biračko mesto do 7. septembra
Centralna izborna komisija (CIK) saopštila je da građani, ukoliko žele, mogu da promene biračko mesto do 7. septembra.
  • 24.07.2021
Vučić: Ako neko prizna Kosovo i mi krećemo u kampanju
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da će, ukoliko bilo koja zemlja donese odluku o priznanju nezavisnosti Kosova, Beograd krenuti u kampanju za povlačenje priznanja. Vučić je najavio i da će na ekonomskom regionalnom forumu u Skoplju biti promenjeno ime inicijative "mini Šengen".
  • 22.07.2021
Aljiu najavio odustajanje od nalepnice za vozila
Kosovski ministar životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture Ljiburn Aljiu izjavio je da je "stopirana odluka" kojom se građani obavezuju da uplate pet evra za nalepnicu pri registraciji vozila.
  • 22.07.2021
Osmani: Vreme da zemlje koje nisu priznale Kosovo to urade
Povodom 11 godina otkako je Međunarodni sud pravde u Hagu utvrdio da "Deklaracija o nezavisnosti Kosova" nije povredila međunarodno pravo, predsednica Kosova Vjosa Osmani napisala je na Tviteru da je vreme da "zemlje koje još nisu prepoznale ovu stvarnost to urade".
  • 22.07.2021
Imenovana tri člana odbora RTK

Sa 77 glasova u Skupštini Kosova, Ivan Radulović iz srpske zajednice izabran je za člana odbora Javnog servisa RTK i Sead Mujovin takođe iz manjinske zajednice sa 72 glasa, prenosi Gazeta ekspres

  • 21.07.2021
Vučić: Borićemo se protiv lobiranja za priznanje Kosova
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će Srbija da se suprotstavi ako dođe do novog lobiranja za priznanje samoproglašene nezavisnosti Kosova.
  • 21.07.2021