Vesti
Politika

Tači: Što pre formirati vladu

Predsednik Kosova Hašim Tači kazao je da vladu treba formirati što pre i pozvao institucije i političke partije da poštuju odluku Ustavnog suda.
Tači: Što pre formirati vladu
Hašim Tači (Foto Kim)

EU poziva na sprovođenje odluke Ustavnog suda

Šefica Kancelarije Evropske unije na Kosovu Natalija Apostolova, poziva sve kosovske političke aktere da implementiraju odluku Ustavnog suda, kao ključni princip vladavine zakona.

“Sada je na Skupštini da sprovede neophodne ustavne korake, u skladu sa odlukom suda. EU poziva sve političke lidere da se uzdrže od zapaljivog jezika i da svoje neslaganje iskazuju isključivo na miroljubiv i demokratski način”, navodi se u saopštenju Kancelarije EU na Kosovu.

Kosovski predsednik Hašim Tači je na početku konferencije održane u Prištini pozdravio odluku Ustavnog suda.

„Bio sam pažljiv u svakom koraku koji sam preduzeo da bude u potpunom skladu sa Ustavom zemlje. To je i sinoć potvrđeno odlukom sudija Ustavnog suda Kosova. Potvrđeno je da je volja građana, zastupljena u svim partijama, a ne samo u jednoj partiji“, naveo je Tači.

Tači je istakao da je neophodno što pre formiranje vlade jer, kako je kazao, i okolnosti zahtevaju, „funkcionalnu, efektivnu i efikasnu Vladu“. On je pozvao institucije i političke partije da poštuju odluku Ustavnog suda.

„Pozivam institucionalne i partijske lidere da radimo zajedno kako bismo imali regularnu demokratsku tranziciju. Pozivam i medije i civilno društvo, da doprinesu ovoj tranziciji, jačanju demokratije, jačanju institucija i poštovanju ustavnosti Kosova. Treba da sačuvamo ustavni poredak i integritet sistema pravde na Kosovu, koje cene i gađani, ali i čitava međunarodna zajednica. Da sačuvamo mir i stabilnost“, kazao je kosovski predsednik.

Hašim Tači je pozvao Evropsku uniju i države članice Evropske unije, da što pre donesu odluku o liberalizaciji viza za Kosovo.

„Da radimo, svi zajedno, kako bi Kosovo, što pre postalo deo NATO-a i Evropske unije. I istovremeno, da svi zajedno, bez partijskih ili ideoloških razlika, nosioci institucija Kosova, političke partije, pozicija i opozicija, nastavimo da čuvamo i jačamo poseban odnos i doživotno partnerstvo sa Sjedinjenim Američkim Državama“, istakao je Tači.

Tači se takođe zahvalio zdravstvenim radnicima, Nacionalnom institutu za javno zdravlje, lekarima, bolničarima i čitavom osoblju „na sjajnom poslu, koji su uradili u suočavanju sa Kovidom-19“.

 Ostale vesti

Makron dočekao Hotija u Jelisejskoj palati
Predsednik Francuske Emanuel Makron dočekao je danas premijera Kosova Avdulaha Hotija u Jelisejskoj palati, preneo je Hoti na Tviteru.
  • 07.07.2020
Dijalog Prištine i Beograda: Start ili reset

Posle višegodišnje pauze Evropska unija će krajem ove nedelje ponovo pokrenuti dijalog Beograda i Prištine sa mrtve tačke. Iako su, zvanično, poslednji razgovori održani 2018. godine, suštinski dijalog ne postoji od kraja 2015. Ubrzanje nastavka dijaloga sledi nakon formiranja nove vlasti u Prištini, popuštanja kosovske strane u vezi sa taksama na uvoz robe iz centralne Srbije i neuspelog pokušaja Vašingtona da pregovore oživi "na svom terenu".

  • 07.07.2020
Hoti u Parizu sa Makronom, Vučić u četvrtak
Kosovski premijer Avdulah Hoti sastaće se danas u Parizu sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom. 
  • 07.07.2020
Vučić i Hoti 12. jula u Briselu
Dijalog Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom Evropske unije biće nastavljen u nedelju 12. jula, saopštila je Evropska komisija.
  • 06.07.2020
RIK objavio konačne rezultate izbora,u parlamentu sedam lista
Republička izborna komisija (RIK) usvojila je Izveštaj o ukupnim rezultatima izbora za narodne poslanike Narodne skupštine prema kome je u parlament ušlo sedam izbornih lista.
  • 05.07.2020
Bolton: Ideja o korekciji granice nije moja
Bivši savetnik američkog predsednika Donalda Trampa za nacionalnu bezbednost Džon Bolton izjavio je za albanski portal "Faksveb" da pitanje "korekcije granice" u dijalogu Beograda i Prištine nije bilo njegova ideja.
  • 05.07.2020