Vesti
Politika

Tači: Srbija de fakto priznala Kosovo

Republika Srbija priznala je de fakto Republiku Kosovo, njene granice, dokumenta i zakone, izjavio je zamenik kosovskog premijera i ministar spoljnih poslova Hašim Tači, dodajući da će formalno priznanje uslediti kao deo procesa evrointegracija.
Tači: Srbija de fakto priznala Kosovo
Hašim Tači (Foto Vlada Kosova)

"Srbija je već priznala kosovske dokumente, granice, zakone, izbore i ovo je način da korak po korak, da takođe prizna i Republiku Kosovo, kao deo procesa evropskih integracija", rekao je Tači u intervju za zagrebački Večernji list.

Tači je rekao da će Vlada Kosova ispuniti sve obaveze iz sporazuma u Briselu, pošto su oni u skladu sa Ustavom Kosova i podržavaju teritorijalni integritet zemlje.

Na kraju tog procesa, nemam sumnje da će Kosovo otvoriti ambasadu u Beogradu i sa Srbijom imati dobre susedske odnose, rekao je on.

"Da li će to biti u ovom mandatu ili sledećem, to zavisi od Srbije i toga koliko brzo želi da prihvati stvarnost. Jer de fakto, Srbija je priznala Kosovo", rekao je Tači.

Upitan postoje li garancije da Srbija neće pristupiti Uniji ako ne prizna Kosovo, Tači je rekao da je jasno da će članice EU i mnogi parlamenti imati vrlo konkretan zahtev da Kosovo i Srbija u potpunosti normalizuju svoje odnose i da će tek onda moći da se pridruže EU.

"To je jasno i javno i privatno rečeno od strane mnogih evropskih političara", kazao je Tači.

"Srbija zna da put do članstva prolazi kroz priznavanje Kosova i potpuno pomirenje sa susedima, kao što su Hrvatska i Bosna", kazao je on.

Bosna je postala veća Srbija nego što je sama Srbija kada je u pitanju priznanje Kosova, ocenio je Tači.

Govoreći o koracima ka pristupanju EU, Tači je ocenio da će ove godine Kosovo potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU, kao prvi formalni korak na tom putu.

"Nakon toga podnećemo zahtev za članstvo u Savetu Evrope. Takođe, podnećemo zahtev za članstvo u nekoliko UN agencija. Tražićemo ulazak u NATO, pre nego što dođemo u poziciju da razgovaramo o članstvu u UN", rekao je Tači i podsetio da je većina članica UN priznala Kosovo.

Tači je potvrdio da će biti kandidat za predsednika Kosova, kada aktualnoj predsednici, Atifeti Jahjaga početkom sledeće godine prestane mandat.

"Dogovor za formiranje nove Kosovske vlade predvideo je da (Isa)Mustafa bude premijer, a ja da budem predsednik kada Jahjagi istekne mandat početkom iduće godine. To je fer podela poslova koja osigurava stabilnost u nastavku", rekao je Tači.

Tači je dodao da očekuje dać se srpski političari koji su deo vladajuće koalicije vratiti uskoro u vladu.

"Verujem da su srpske stranke svesne da mogu poboljšati situaciju kosovskih Srba samo ako učestvuju u vladi a ne bojkotom ili gledajući stalno Beograd", rekao je Tači i dodao da će sporazum o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije u Briselu imati pozitivan uticaj i na integraciji srpske manjine u kosovskim institucijama.Ostale vesti

Bilčik: Potrebna istinska istraga dešavanja u Banjskoj
Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik ocenio je kao neprihvatljiv nedavni sukob na severu Kosova i pozvao na istinsku istragu.
  • 03.10.2023
Rumunija šalje vojni kontingent na Kosovo
Nakon najnovijeg skoka tenzija na Kosovu, usled čega je NATO ovlastio slanje dodatnih trupa i odluke Velike Britanije da pošalje 200 vojnika, sada stiže potvrda da će i Rumunija poslati dodatni kontingent.
  • 03.10.2023
Evroposlanici zatražili sankcije za Srbiju, ali i za Kurtija
Poslanici Evropskog parlamenta poručili su danas da je potrebna nepristrasna istraga o oružanom sukobu na severu Kosovu i privođenje odgovornih pravdi. Kritikovali su retoriku Beograda, zatražili sankcije za Srbiju ali i za kosovskog premijera Aljbina Kurtija zbog zastoja u dijalogu. Poslanici su pozvali i na jačanje jedinica Kfora na severu.
  • 03.10.2023
Bela kuća: Srbija počela povlačenje snaga, to je dobra stvar
Srbija je "počela da povlači" snage pozicionirane na granici sa Kosovom, saopštila je Bela kuća, nekoliko dana posle upozorenja o velikom raspoređivanju srpske vojske na tom području.
  • 03.10.2023
Osmani za CNN: Objavićemo dokaz da je Vučić dao naredbu za Banjsku

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je za CNN da međunarodna zajednica treba da uvede sankcije Srbiji zbog oružanog napada u Banjskoj.

  • 03.10.2023
BiH će ispitati navode da je Milan Radoičić nabavljao oružje u Tuzli
Direktor Federalne uprave policije u Bosni i Hercegovini Vahidin Munjić izjavio je da će proveriti da li je Milan Radoičić kupovao oružje na prostoru FBiH, javlja N1 u BiH.
  • 03.10.2023