Tači: Sastankom u nedelju počinje finalna faza dijaloga

Predstojeći susret na visokom nivou u Briselu biće prvi sastanak finalne faze dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, tvrdi predsednik Kosova Hašim Tači. 

Podeli ovaj članak sa:
 • Hašim Tači (Foto Kim)

Uoči sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandorm Vučićem i visokom predstavnicom Evropske unije Federikom Mogerini, kosovski predsednik Hašim Tači održao je konferenciju za štampu.

Istakao je da je cilj Kosova postizanje pravno obavezujućeg sporazuma koji će omogućiti „potpunu normalizaciju odnosa između dve države i dva naroda“.

„Znam da će pregovori biti teški jer težimo ka tome da okončamo ovaj proces postizanjem sveobuhvatnog, istorijskog i političkog sporazuma sa Srbijom. Postizanje sveobuhvatnog sporazuma sa Srbijom je neophodno za postizanje našeg cilja, a to je da se učlanimo u Ujedinjene nacije i NATO, kao i da ubrzamo proces evrointegracija. Kosovo će, kao i uvek, i u konačnoj fazi dijaloga imati snažnu podršku Sjedinjenih Američkih Država koje su zainteresovane za postizanje konačnog sporazuma. Takođe, Evropska unija i države članice su više nego ikad zainteresovane da se postigne sporazum o normalizaciji, koji je neophodan uslov za učlanjenje Kosova, ali i Srbije u EU“, rekao je Tači.

Iako opozicione partije u Skupštini Kosova ne žele da Hašim Tači vodi pregovore u Briselu, kosovski predsednik tvrdi da mu je to ustavna obaveza.

„Siguran sam da će Kosovo biti predstavljeno dostojanstveno, te da će izaći kao pobednik iz ovog procesa koji je osmišljen tako da na kraju, u slučaju postizanja konačnog sporazuma, sve obuhvaćene strane imaju korist i dobiju evropsku perspektivu. Ovo nije proces u kojem će biti gubitnika“, rekao je Tači i pozvao sve političke stranke da se uključe u dijalog jer, kako je rekao, „borba se u Srbiji ne vodi bojkotovanjem dijaloga, već za stolom i uz argumente“.

Govoreći o sve češćim tvrdnjama pojedinih medija da Albanci planiraju da zauzmu sever Kosova, Tači je odgovorio:

„Mi nemamo tu šta da sanjamo ili bilo šta da uzimamo, sever pripada Kosovu. Beograd je ranije imao pretenzije prema čitavom Kosovu, a sada je to samo sever. Bitno je da su se Srpska pravoslavna crkva i politički predstavnici srpske zajednice na Kosovu javno izjasnili protiv ideje o podeli Kosova. U interesu svih je da se očuva suverenitet i teritorijalni integritet Kosova.“

Predsednik Kosova je obraćajući se medijima istakao i da će se u jednom trenutku na pregovaračkom stolu naći i pitanje demarkacije granične linije sa Srbijom.

"Kosovo i Srbijoa nisu imale granicu u prošlosti. Granična linija je duga 400 kilometara. Teško će biti da se sa Srbijom postigne dogovor oko granice. Za ovo pitanje će se tražiti pomoć eksperata, sa obe strane, uključujući i NATO"

Govoreći o Zajednici srpskih opština, Tači je kazao da je to završena stvar jer na izradi statuta već rade stručnjaci. Poručio je i da će Kosovo ispuniti sve obaveze koje je preuzelo potpisivanjem sporazuma u Briselu.

Ostale vesti

 • Vučić: Imao bih mnogo toga da pitam, ali bolje da ćutim

  Vučić: Imao bih mnogo toga da pitam, ali bolje da ćutim

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, komentarišući najnovije kritike ideje o razgraničenju episkopa crnogorsko-primorskog Amfilohija, da bi takve kritičare imao mnogo toga da pita, u vezi s "otcepljenjem Crge Gore ili jednostavnim progašlenjem nezavinosti Kosova" i šta su oni tada radili.

 • Jeremić: Razgraničenje Kosova i Srbije 2019.

  Jeremić: Razgraničenje Kosova i Srbije 2019.

  Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić tvrdi da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ubrzava pregovore o razgraničenju i da bi sporazum Vučića i kosovskog predsednika Hašima Tačija trebalo da bude objavljen u prva četiri meseca 2019. godine.

 • "Pitanje prijema Kosova u Unesko nije rešeno"

  Doskorašnji ambasador Srbije u Unesku Darko Tanasković rekao je za "Radio Beograd" da pitanje prijema Kosova i Metohije u toj instituciji nije rešeno. Očekuje da će naredne godine ponovo biti pokrenut zahtev za prijem.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane