Vesti
Politika

Tači sa Pompeom i Norkvistom o dijalogu i bezbednosti

Tokom svoje posete Vašingtonu predsednik Kosova Hašim Tači razgovarao je sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom i zamenikom sekretara odbrane SAD-a Dejvidom Norkvistom.
Tači sa Pompeom i Norkvistom o dijalogu i bezbednosti
Tači i Pompeo (Foto VOA)

U razgovoru sa Pompeom bilo je reči o dijalogu sa Srbijom i mogućem postizanju konačnog sporazuma.

"Konačni mirovni sporazuma između Kosova o Srbije značiće mir za čitavu Jugozapadnu Evropu, značiće okretanje prema budućnosti, značiće razvoj i prosperitet", rekao je Tači na sastanku.

Obećao je da će Kosovo nastaviti da koordinira svaki svoj korak sa Sjedinjenim Američkim Državama.

"Koračajući zajedno sa Vašingtonom ostvarili smo naše težnje", kazao je Tači.

Istovremeno je, kako je saopšteno iz njegove pres službe, zahvalio na konstantnoj podršci Sjedinjenih Američkih Država Kosovu poslednjih decenija.

"Podržali ste nas u najtežim i najboljim našim danima. Naša zahvalnost je doživotna", rekao je Tači.

U razgovoru sa zamenikom sekretara američke odbrane Dejvidom Norkvistom, Tači je zahvalio što su, kako je istakao SAD pomogle Kosovu u osnivanju vojske. S tim u vezi zatražio je još snažniju podršku.

"Kosovo ima svoju profesionlanu vojsku, po NATO standardima, koja je spremna da bude obuhvaćena U humanitarne i mirovne misije u svetu, rame uz rame sa Sjedinjenim Američkim Državama".

Kako se navodi u saopštenju, Dejvid Norkvist je istakao da je od vitalnog značaja za bezbednost u Jugoistočnoj Evropi da Kosovo što pre postane član NATO-a.Ostale vesti

Tači tužio Bahtirija
Predsednik Kosova, Hašim Tači, podneo je kosovskom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Južne Mitrovice Agima Bahtirija zbog, kako je naveo, direktnih pretnji predsedniku Кosova.
  • 06.04.2020
Lajčak počinje konsultacije o dijalogu BG i PR
Miroslav Lajčak ove nedelje počinje sa konsultacijama fokusiranim na dijalog Beograda i Prištine, izjavio je u Briselu portparol Evropske službe za spoljne poslove Peter Stano.
  • 06.04.2020
U telefonskom razgovoru sa šefom UNMIK-a na Kosovu Zahirom Taninom, predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je kazao da je zabrinut zbog širenja virusa Kovid-19 na Kosovu.
  • 06.04.2020
Đurić: Pozitivni na virus idu u izolacione centre
Svako lice koje bude pozitivno na virus Kovid 19, bez obzira na kliničku sliku, ne može biti u kućnoj izolaciji, već mora biti smešteno u Studentski dom u Кosovskoj Mitrovici, КBC Priština u Gračanici ili u Zdravstvenom centru Gnjilane u Pasjanu, saopštio je večeras direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.
  • 05.04.2020
Kurti: Tači hoće sukob na severu radi podele Kosova
Kosovski premijer u ostavci Aljbin Kurti izjavio je da "na Kosovu postoje političari koji žele sukob na severu kako bi vratili ideju teritorijalne razmene sa Srbijom".
  • 05.04.2020
Lajčak: Radiću na dijalogu Beograda i Prištine
Miroslav Lajčak je povodom imenovanja na dužnost Specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine poručio da očekuje saradnju sa predstavncima Srbije, Prištine, EU, ali i SAD.
  • 03.04.2020