Vesti
Politika

Tači sa Albancima iz Preševa, Bujanovca i Medveđe

Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je u sredu prilikom razgovora sa delegacijom Albanaca iz Preševa, Bujanovca i Medveđe da je poštovanje manjinskih prava jedan od glavnih kriterijuma za članstvo u EU.
Tači sa Albancima iz Preševa, Bujanovca i Medveđe
Hašim Tači sa Albancimaiz preševske doline (Foto Predsedništvo Kosova)

“Poštovanje prava manjina jedan je od glavnih kriterijuma za članstvo u EU i nijedna zemlja kandidat, uključujući Srbiju, ne može da napreduje u procesu integracije, a da ne ispuni najviše standarde poštovanja manjina”, rekao je Tači, objavljeno je na njegovom sajtu.

On se u sredu u Prištini sastao sa delegacijom Albanaca iz Preševa, Bujanovca i Medveđe koju je predvodio predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Jonuz Musliu, a kako je navedeno na Tačijevom sajtu, razgovarali su o položaju Albanaca u tim opštinama i političkoj situaciji u regionu.

Tači je rekao i da će se “sa učvršćivanjem međunarodnog položaja Kosova, povećati mogućnosti pružanja podrške Albancima u Preševskoj dolini”.

Musliu, koji je bio u pratnji gradonačelnika Preševa Ardite Sinani i gradonačelnika Bujanovca Šaipa Kamberija, rekao je da postoje brojne mogućnosti za produbljenje saradnje.

Tači i Musliu su razgovarali o značaju povećanja saradnje na polju obrazovanja, kulture i trgovinske razmene sa te tri opštine, kako bi se poboljšao položaj Albanaca koji u njima žive, navedeno je na sajtu kosovskog predsednika.Ostale vesti

Novi premijer i stari problemi: Bez prevoda na srpski

U Prištini je održana prva sednica Vlade Kosova kojom je predsedavao novoizabrani premijer Avdulah Hoti.

  • 04.06.2020
Hoti preuzeo dužnost premijera

Uz počasnu gardu i intoniranje himne, Avdulah Hoti je i zvanično preuzeo dužnost premijera Kosova.

  • 04.06.2020
U koalicionom sporazumu DSK i Srpske liste nema ZSO
Koalicioni sporazum Demokratskog saveza Kosova (DSK) i Srpske liste (SL), i pored stalnog zahteva srpske strane za osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom, ne sadrži obavezu njenog formiranja.
  • 03.06.2020
SL: Nova vlada će ukinuti takse i
Srpska lista je saopštila da je u cilju zaštite interesa srpskog naroda podržala formiranje vlade u Prištini i najavila da će nova vlada ukinuti takse i "recipročne mere".
  • 03.06.2020
U novoj emisiji "Sporazum" govorimo o odjecima odluke Ustavnog suda Kosova kojom je potvrđen dekret kosovskog predsednika Hašima Tačija da poveri mandat za sastav nove vlade Demokratskom savezu Kosova, partiji koja je bila drugoplasirana na vanrednim parlamentarnim izborima.
  • 03.06.2020
Reakcije:
Na Kosovu je danas izabrana nova vlada na čelu sa Avdulahom Hotijem. Za Miodraga Milićevića iz NVO „Aktiv“  formiranje nove vlade bio je očekivan potez, međutim, kazao je da to ne znači „nužnu stabilnost što se institucija tiče“. Nenad Rašić i Nedžmedin Spahiju smatraju da će vlada biti krhka i kratkoročna.
  • 03.06.2020