Vesti
Politika

Tači sa Albancima iz Preševa, Bujanovca i Medveđe

Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je u sredu prilikom razgovora sa delegacijom Albanaca iz Preševa, Bujanovca i Medveđe da je poštovanje manjinskih prava jedan od glavnih kriterijuma za članstvo u EU.
Tači sa Albancima iz Preševa, Bujanovca i Medveđe
Hašim Tači sa Albancimaiz preševske doline (Foto Predsedništvo Kosova)

“Poštovanje prava manjina jedan je od glavnih kriterijuma za članstvo u EU i nijedna zemlja kandidat, uključujući Srbiju, ne može da napreduje u procesu integracije, a da ne ispuni najviše standarde poštovanja manjina”, rekao je Tači, objavljeno je na njegovom sajtu.

On se u sredu u Prištini sastao sa delegacijom Albanaca iz Preševa, Bujanovca i Medveđe koju je predvodio predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Jonuz Musliu, a kako je navedeno na Tačijevom sajtu, razgovarali su o položaju Albanaca u tim opštinama i političkoj situaciji u regionu.

Tači je rekao i da će se “sa učvršćivanjem međunarodnog položaja Kosova, povećati mogućnosti pružanja podrške Albancima u Preševskoj dolini”.

Musliu, koji je bio u pratnji gradonačelnika Preševa Ardite Sinani i gradonačelnika Bujanovca Šaipa Kamberija, rekao je da postoje brojne mogućnosti za produbljenje saradnje.

Tači i Musliu su razgovarali o značaju povećanja saradnje na polju obrazovanja, kulture i trgovinske razmene sa te tri opštine, kako bi se poboljšao položaj Albanaca koji u njima žive, navedeno je na sajtu kosovskog predsednika.Ostale vesti

Veterani OVK traže promenu Zakona o Specijalnom sudu

Udruženje veterana OVK zatražilo je danas od parlamentarnih grupa u kosovskoj skupštini da izmene Zakon o Specijalnom sudu i prošire mandat za istraživanje svih zločina tokom sukoba na Kosovu.

  • 14.08.2020
Usvojen nacrt Zakona o suzbijanju i sprečavanju pandemije kovid-19
Poslanici kosovske skupštine usvojili su sa 77 glasova za, u drugom čitanju, nacrt Zakona o suzbijanju i sprečavanju pandemije kovid-19, javlja prištinska Koha.
  • 14.08.2020
Vašingtonski samit osuđen na neuspeh zbog američkih izbora?
"Amerikanci pokušavaju da taj dijalog ožive, ali ne deluje kao da postoji velika šansa da se dođe do nekog rešenja ili pomaka“, rekao je za RTV Kim analitičar iz Beograda Branko Radun komentarišući sastanak beogradskih i prištinskih lidera najavljen za 2. septembar u Vašingtonu.
  • 14.08.2020
Brisel: Dobrodošla podrška Amerike dijalogu koji vodi EU

Evropska unija pozdravlja sve inicijative i svako učešće "trećih strana" koje za cilj ima pomoć Beogradu i Prištini da se dogovore oko sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa, poručeno je iz Brisela.

  • 14.08.2020
Vučić: Srbija nije u poziciji da odbija razgovore

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će učestvovati u razgovorima sa predstavnicima Kosova koje je za 2. septembar u Vašingtonu zakazao američki izaslanik Ričard Grenel, ali da tamo neće biti lako.

  • 14.08.2020
Hoti potvrdio sastanak u Vašingtonu
Premijer Kosova Avdulah Hoti, potvrdio je da će 2. septembra u Vašingtonu biti održan sastanak sa zvaničnicima Beograda. On je naveo i da će tema razgovora biti ekonomija.
  • 14.08.2020