Vesti
Politika

Tači: Rusija da prizna Kosovo i tako pomogne Srbiji

Kosovski predsednik Hašim Tači kaže da bi Rusija priznavanjem nezavisnosti Kosova učinila najveću uslugu Srbiji jer bi joj pomogla da se oslobodi mita o Kosovu.
Tači: Rusija da prizna Kosovo i tako pomogne Srbiji
Hašim Tači ( Foto arhiva Kim)

U intervjuu za zagrebački Večernji list, Tači kaže da Albanci shvataju tradicionalno prijateljstvo Rusije i Srbije, te da im to ne smeta.

"Zapravo verujemo da će Rusija učiniti najveću uslugu Srbiji, priznajući Kosovo i pomažući Srbiji da se oslobodi mita o Kosovu", naveo je Tači odgovarajući na pitanje da li postoji mogućnost da Rusija prizna kosovsku nezavisnost.

A na pitanje da li Priština održava službene kontakte sa Rusijom, Tači kaže da Moskva ima Kancelariju za vezu u Prištini.

Kosovski predsednik tvrdi da, uprkos izjavama koje politički lideri u Beogradu daju za unutrašnje dnevno-političke potrebe, sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem, sa kojim se već godinama sastaje u okviru dijaloga Beograda i Prištine, ima izgrađenu "fer i konstruktivnu konunikaciju".

"Svi lideri, sve države koje teže EU treba da se ophode i komuniciraju u skladu s vrednostima na kojima je izgrađena EU. Ne možemo ostati taoci prošlosti, mitova iz prošlosti, neprijateljstava iz prošlosti. Treba se okrenuti budućnosti, izgraditi dobre međususedske odnose i stabilan mir", rekao je Tači.

On kaže da to nekada od lidera zahteva teške, ali bitne odluke, jer čine jedini put prema EU.

"S predsednikom Vučićem izgradili smo korektnu komunikaciju. U nekim slučajevima, kada je to bilo neophodno, razgovarali smo i telefonom. Pregovori u Briselu nisu laki ni za jednu stranu. Ali, najvažnije je da smo svi opredeljeni da donesemo dobre odluke za naše zemlje, za građane naših zemalja, bez obzira na to koliko teške i nepopularne mogu izgledati te odluke na prvi pogled i kratkoročno", rekao je Tači.

Upitan kako bi ocenio odnose Beograda i Prištine s obzirom na to da su tenzije u ovom trenutku podignute zbog najava formiranje kosovske vojske, Tači kaže da su Kosovo i Srbija dve nezavisne države.

Za Briselski sporazum iz 2013. kaže da je to "prvi sporazum o mirovnom rešavanju nesuglasica...nakon celog veka sukobljavanja".Ostale vesti

Lajčak: Dijalog vraćen na pravi put
Nakon današnjeg video-sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vućićem i kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem, specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, kazao je da je dijalog Beograda i Prištine vraćen na pravi put.
  • 12.07.2020
Vučić: Dijalog nastavljen, određene teme za Brisel
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji putem video-linka učestvovao na trilateralnom sastanku Evropske unije, Beograda i Prištine, istakao je da je dijalog nastavljen, kao i da su dogovrene teme za sastanak u Briselu.
  • 12.07.2020
Borelj pred konferenciju: Ovde smo da probamo ponovo
Dijalog Beograda i Prištine na visokom političkom nivou nastavljen je nakon 20 meseci pauze video-konfrencijom u kojoj učestvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kosovski premijer Avdulah Hoti, šef diplomatije EU Žosep Borelj i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak.
  • 12.07.2020
Umesto za stolom, danas video konferencija

Umesto planiranog nastavka dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, danas se održava video konferencija, pošto je kosovski premijer Avdulah Hoti otkazao dolazak.

  • 12.07.2020
Grenel: Bajden politizuje dijalog Beograda i Prištine
Specijalni izaslanik Bele kuće za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel optužio je bivšeg potpredsednika SAD Džoa Bajdena da politizuje pregovore između dve strane i time garantuje da neće biti postignut napredak po tom pitanju pre novembra, kada se održavaju predsednički izbori u SAD.
  • 11.07.2020
Posle povlačenja taksi stvorili su se nakon dužeg vremena uslovi za oživljavanje dijaloga Beograda i Prištine. U prošlosti je bilo mnogo rokova, ali je teško govoriti o dinamici i modalitetu rešenja, rekao je za RTS Dragan Đukanović iz Centra za spoljnu politiku.
  • 11.07.2020