Vesti
Politika

Tači razgovarao sa Plenkovićem

U okviru priprema za Samit EU u Zagrebu, predsednik Kosova Hašim Tači razgovarao je telefonom sa premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem.
Tači razgovarao sa Plenkovićem
Tači i Plenković (Foto Fejsbuk)

„Kosovo i Hrvatska su strateški partneri i u evropskoj perspektivi“, naglasio je Tači u razgovoru Plenkovićem i zahvalio mu se na upornosti da se samit održi uprkos pandemiji Kovid 19.

„Zahvalni smo što ste insistirali da se samit održi i u ovim uslovima i što Zapadni Balkan držite visoko na agendi EU“, rekao je predsednik Kosova.

Prioritet hrvatskog predsedavanja EU je, podsećaju iz Tačijevog kabineta, približavanje EU sa Zapadnim Balkanom.

Tači je danas razgovarao telefonom i sa predsednikom Saveta Evrope Čalsom Mišelom.Ostale vesti

Hoti: Vrlo brzo ćemo ukloniti prepreke za nastavak dijaloga
Kosovski premijer Avdulah Hoti najavio je će "vrlo brzo" biti ukinute prepreke za obnavljanje dijaloga Beograda i Prištine, kao i da se početak razgovora može brzo očekivati - čim budu uklonjenje mere za kretanje, promet i putovanje.
  • 05.06.2020
Kurti: Borićemo se unutar i van Skupštine Kosova
Bivši kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da je novoizabrana Vlada Kosova nezakonska i beskorisna. Kurti je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa pojasnio da je odluka nezakonska, jer je izabrana na osnovu neustavne odluke Ustavnog suda Kosova.
  • 05.06.2020
Meta: Nastavak dijaloga BG i PR važan
Predsednik Albanije Iljir Meta smatra da je nastavak dijaloga Beograda i Prištine važan ne samo za normalizaciju odnosa i, kako je naveo,"međusobnog priznavanja" već i zbog "njihove budućnosti u Evropskoj uniji".
  • 05.06.2020
EU poziva kosovske vlasti da ukinu mere reciprociteta
Evropska unija zahteva da vlasti u Prištini preispitaju odluku prethodne vlade Aljbina Kurtija o reciprocitetu.
  • 05.06.2020
Jevtić: Obezbediti prevod za novinare srpskih medija
Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić zatražio je danas na sednici Vlade Kosova da se srpskim medijama obezbedi prevod sa albanskog jezika.
  • 05.06.2020
Fabrici: Status kvo ne odgovara ni Beogradu, ni Prištini
Trenutna status kvo pozicija ne ide u korist ni Beogradu, ni Prištini, izjavio je danas šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i dodao da je utisak Unije da nova vlada u Prištini razume potrebu za obnavljanjem dijaloga, uz ocenu da Beograd pokazuje "jaku posvećenost" nastavku pregovora, prenosi Tanjug.
  • 05.06.2020