Tači: Preuzeo sam ideju od Rugove; Hoti: Nije tačno

Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da je ideju o korekciji granice sa Srbijom preuzeo od prvog kosovskog predsednika Ibrahima Rugove.

Podeli ovaj članak sa:
  • Ibrahim Rugova i Hašim Tači (Foto: EPA PHOTO EPA/SRDJAN SUKI)

On je dodao i da su tu ideju imali i akademik Nedžat Daci i zamenik predsednika DSK Ljutfi Haziri.

Tači je to rekao u odgovoru na pitanje predsednika Napredne demokratske stranke Nenada Rašića čija je ideja o korekciji granice sa Srbijom.

On je dodao da je njegova ideja da pripoji Preševsku dolinu Kosovu.

"Za korekciju sam prvo čuo od predsednika Rugove, Dacija, i Hazirija. Moja je prvobitna ideja je da se Dolina pripoji Kosovu”, rekao je Tači na konferenciji Evropskog instituta za istraživanje i razvoj (RIDEA) na temu "Glas naroda o velikom finalu ’između Kosova i Srbije’", prenela je prištinska Bota sot.

Avdulah Hoti, šef poslaničke grupe najuticanijeg opozicionog Demokratskog saveza Kosova, negirao je tvrdnje predsednika Kosova, Hašima Tačija, da se prvi kosovski predsednik Ibrhim Rugova zalagao za podelu kosovske teritorije 1994. godine.

Tači je ranije danas izjavio da prvobitno za korekciju granica sa Srbijom zalagao Rugova i da je on tu ideju preozeo od njega, a da je njegova originalna ideja da se Preševska dolina, tri opštine juga centralne Srbije, pripoje Kosovu.

Hoti, međutim, na svom fejsbuk profilu tvrdi da je nekadašnji predsednik Rugova bio kategorički protiv teritorijalne podele Kosova.

"To je istina. Sadašnji predsednik ne može da se poziva na izjave predsednika Rugove da bi dobio legitimitet za protivustavne aktivnosti", napisao je Hoti.

Kao dokaz svojoj tvrdnji, Hoti je priložio deo intervjua koji je pokojni Rugova dao 2004. godine listu Zeri.

U intervjuu koji je Hoti objavio, pitanje za Rugovu je bilo da li se zapadni lideri zalažu za ideju Srbije o teritorijalnoj podeli Kosova, a Rugovin odgovor je bio da nije koristio ove termine i da bi takvi koncepti vodili napetosti na Balkanu.

Na današnjoj konferenciji u organizaciji Evropskog instituta za istraživanje i razvoj na temu "Glas naroda o velikom finalu između Kosova i Srbije", predsednik Tači je rekao da je ideju za korekcju granice sa Srbijom uzeo oda predsednika Rugove, koji se za nju zalagao 1994. godine, te da su istu ideju održali profesor Nedžat Daci i gradonačelnik Gnjilana Ljutfi Haziri, poslanik opozicione DSK.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane