Vesti
Politika

Tači: Preduzeću ustavne i zakonske korake ako uskoro ne dođe do političkog rešenja

Kosovski predsednik, Hašim Tači, poručio je danas novinarima da će, ukoliko uskoro ne dođe do političkog dogovora oko vlade, preduzeti ustavne i zakonske mere
Tači: Preduzeću ustavne i zakonske korake ako uskoro ne dođe do političkog rešenja
Hašim Tači (Foto arhiva Kim)

Tači je zatražio da mu se što hitnije predloži ime mandatara i pronađe rešenje za formiranje institucija, prenosi Gazeta Express izveštavanje televizije T7.

„Uzdam se u dobru volju političkog spektra da nađu političko rešenje u skladu sa načinom na koji su građani glasali 6. oktobra, nadam se da će to rešenje biti pronađeno što pre. U suprotnom, preduzeću sve ustavne i zakonske korake“, rekao je Tači, prenosi T7.

Od kako je Aljbin Kurti na konsultativnom sastanku sa Tačijem 6. januara odbio da predloži kandidata za mandatara ispred Samoopredeljenja, u kosovskoj javnosti je otvorena debata o tome šta i koliko kosovski predsednik može učiniti po tom pitanju.

S jedne strane, grupa analitičara upozorava da Tači nije u mogućnosti da daje rokove, te da ovaj politički proces ne sme biti ubrzavan. Ovaj stav deli i Samoopredeljenje.

S druge strane, ima i onih koji kritikuju Kurtija zbog odlaganja procesa formiranja vlade, navodeći da time pokazuje strah od pozicije premijera i odgovornosti koja je prati.

Kosovski predsednik, Hašim Tači, već je jednom pisao zvanično Kurtiju. U tom pismu podsetio ga je na njegovo obećanje od 6. januara da će „u narednim danima“ u predsedništvo uputiti pismo sa predlogom mandatara i upozorio da odbijanje imenovanja mandatara može da se protumači i kao odbijanje te funkcije. U slučaju da Samoopredeljenje odbije da predloži mandatara, Tači se može obratiti drugoj političkoj partiji, u ovom slučaju DSK, koja je drugoplasirana na prethodnim izborima.

Od trenutka kada Tači dekretom proglasi mandatara, počinje da teče rok od 15 dana u kom će ta osoba morati da obezbedi skupštinsku većinu za formiranje vlade.

LVV, iako pobednička i stranka sa najviše poslaničkih mandata, za formiranje vlade ipak mora da obezbedi i podršku LDK, ali i podršku dela poslanika koji predstavljaju nevećinske zajednice na Kosovu. Međutim, pregovori o koaliciji između LVV i LDK, svakog se dana dodatno komplikuju.

Arlind Manjuka iz kancelarije za odnose sa javnošću LVV, ponovio je danas da će ovaj politički subjekt uskoro poslati kosovskom predsedniku ime mandatara, ali opet nisu precizirali kada će to konkretno i biti.Ostale vesti

Vanredna sednica kosovske Skupštine u utorak
Kosovska Skupština održaće u utorak, 14.aprila, u 11 sati vanredno zasedanje, koje je sazvala Demokratska partija Kosova (DPK), dok će predsedništvo zasedati u petak, 10.aprila.
  • 08.04.2020
Kurti i Lajčak za nastavak dijaloga BG i PR
Kosovski premijer u ostavci Aljbin Kurti i izaslanik EU Miroslav Lajčak izrazili su spemnost za nastavak dijaloga Beograda i Prištine, istakavši da vreme borbe protiv koronavirusa treba iskoristiti kako bi se što bolje pripremili za predstojeći proces.
  • 08.04.2020
Tači: Kurti je prekršio Ustav, to je potvrđeno

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je da je premijer u ostavci Aljbin Kurti ozbiljno prekršio Ustav Kosova.

  • 08.04.2020
Novoimenovani direktor Kancelarije za pitanja zajednica pri kancelariji premijera Kosova Nenad Rašić izjavio je za Radio Kosovo 2 da je borba protiv koronavirusa trenutno glavni prioritet na Kosovu, izazov koji može i da ujedini Albance i Srbe u toj borbi.
  • 07.04.2020
Tači tužio Bahtirija
Predsednik Kosova, Hašim Tači, podneo je kosovskom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Južne Mitrovice Agima Bahtirija zbog, kako je naveo, direktnih pretnji predsedniku Кosova.
  • 06.04.2020
Lajčak počinje konsultacije o dijalogu BG i PR
Miroslav Lajčak ove nedelje počinje sa konsultacijama fokusiranim na dijalog Beograda i Prištine, izjavio je u Briselu portparol Evropske službe za spoljne poslove Peter Stano.
  • 06.04.2020