Vesti
Politika

Tači: Predsednik Srbije zna da je Kosovo nezavisno

Predsednik Kosova Hašim Tači kazao je da je izjava novog predsednika Srbije Aleksandra Vučića o Kosovu kao sastavnom delu Srbije data za "unutrašnju upotrebu".

Tači: Predsednik Srbije zna da je Kosovo nezavisno
Hašim Tači (Foto Kim)

"Predsednik Srbije dobro zna da je Kosovo nezavisna država priznata od 114 zemalja u svetu. Mi ćemo nastojati da se i dalje angažujemo na priznavanju i nastavićemo s dijalogom", rekao je Tači novinarima posle susreta s predsednicom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović u Zagrebu.

Tači je tako odgovorio na pitanje novinara o delu teksta zakletve predsednika Srbije koja glasi: "Zaklinjem se da ću sve svoje snage posvetiti očuvanju suverenosti i celine teritorije Republike Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju kao njen sastavni deo".

"To je bila izjava za unutrašnju upotrebu", zaključio je kosovski predsednik.

On je dodao da takve izjave iz Srbije nisu ništa novo i dodao da su Kosovo i Srbija dve nezavisne države.

Prema njegovim rečima, Kosovo će raditi na poboljšanju odnosa sa Srbijom.

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović u izjavi novinarima rekla je da će Hrvatska nastaviti da podržava evroatlanske integracije Kosova.

I Tači i Grabar Kitarović su istakli prijateljske odnose Prištine i Zagreba i ocenili da treba pojačati ekonomsku saradnju.

Tači, koji boravi u zvaničnoj poseti Hrvatskoj, sastao se i s premijerom Andrejom Plenkovićem.Ostale vesti

Vejvoda: Brisel će insistirati na ispunjavanju dogovora o ZSO
Stalni član Bečkog instituta društvenih nauka i direktor "Jurops Fjučr Pridžekt" Ivan Vejvoda ocenio je da će Evropska unija (EU) insistirati na ispunjavanju dogovora Beograda i Prištine iz aprila 2013, prenosi Beta.
  • 08.08.2020
Prekinuta sednica, DSK traži izmene nacrta zakona o OVK
U kosovskoj skupštini prekinuta je rasprava o nacrtu zakona o zaštiti vrednosti bivše Oslobodilačke vojske Kosova, kojim se "svaki javni zvaničnik i građanin Kosova obavezuje da poštuje i štiti ratne vrednosti utvrđene i štiti imidž OVK". Rasprava će biti nastavljena u četvrtak, sledeće nedelje.
  • 08.08.2020
Usvojen nacrt zakona o suzbijanju pandemije koronavirusa

Poslanici kosovske Skupštine izglasali su danas nacrt zakona o sprečavanju i suzbijanju pandemije Kovida-19.

  • 07.08.2020
Ako bude usvojen u svom trenutnom formatu, Zakon o vrednostima OVK će potkopati lokalne i međunarodne napore da dodatno jača poštovanje osnovnih prava na Кosovu, poruka je EU na najavljeno usvajanje ovog zakona u kosovskoj Skupštini.
  • 07.08.2020
„Postoji mogućnost obaranja vlade“
Poslanik Pokreta Samoopredeljenje, Redžep Seljimi, izjavio je da je ta stranka počela sa prikupljanjem potpisa za predlog izglasavanja nepoverenja Hotijevoj vladi,  te da imaju dovoljan broj glasova. Analitičari veruju da je obaranje vlade moguće.
  • 07.08.2020
Vučić o dijalogu: Hoćemo suštinske razgovore koji rešavaju probleme
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, govoreći o dijalogu sa Prištinom, rekao da je Beograd želi da razgovori budu suštinski, a ne formalni i da oni rešavaju probleme.
  • 07.08.2020