Vesti
Politika

Tači predlaže izbore za 8. jun

Kosovski premijer Hašim Tači izjavio je sinoć da je predložio 8. jun za održavanje parlamentarnih izbora.
Tači predlaže izbore za 8. jun
Hašim Tači (Foto novosti.rs)

On je rekao da je ovaj predlog izneo na sastanku u ambasadi Sjedinjenih Država u Prištini liderima ostalih političkih partija.

"Prvo i značajano je da u ponedeljak glasamo o vojsci Kosova u Skupštini Kosova. Ako izgubimo ovaj momenat za glasanje, onda ćemo mnogo godina čekati da osnujemo vojsku, jer ćemo imati drugačiju konfiguriciju političkih snaga", rekao je Tači u emisiji TV Kljan.

On je kazao da su glasanje o oružanim snagama i pitanje rezervisanih mesta za manjine u parlamentu odvojene stvari.

"Nisu vezana pitanja glasanja za oružane snage sa rezervisanim mestima. Što se tiče rezervisanih mesta, video sam da je i (Ramuš) Haradinaj za rezervisana mesta, tako da ćemo videti, a nije mi poznato šta to ima DSK protiv manjina na Kosovu", rekao je Tači i ponovio da u ponedeljak treba usvojiti zakone i onda raspustiti skupštinu kako bi 8. juna bili održani izbori.Ostale vesti

Prištinski studenti protiv ZSO
Parlament studenata Prištinskog univerziteta "Hasan Priština" je najavio da će 15. februara održati protest protiv osnivanja Asocijacije (Zajednice srpskih opština).
  • 02.02.2023
Ljajić: Bolje da imamo i nove izbore, nego incidente u Skupštini
Predsednik Socijaldemokratske partije Srbije (SDP), Rasim Ljajić, ocenio je da su incidenti na današnjoj sednici Skupštine Srbije o Kosovu i Metohiji, uz guranje i koškanje poslanika, "poraz i parlamentarizma i svake demokratske debate".
  • 02.02.2023
Skupština i u petak o Kosovu
Poslanici Skupštine Srbije nastaviće u petak u 11.00 vanrednu sednicu o Kosovu i Mwrohiji u okviru koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavio Izveštaj o pregovaračkom procesu sa Prištinom.
  • 02.02.2023
Civilni sektor: Institucije u Srbiji da podrže sporazum o Kosovu
Grupa srpskih nevladinih organizacija (NVO) zatražila je od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, vlade i skupštine Srbije da prihvate predloge koji vode ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, uz ocenu da je takozvani francusko-nemački predlog za pitanje Kosova i Metohije "istorijska prilika da vlasti i građani Srbije prihvate realnost".
  • 02.02.2023
Dačić: SAD podržavaju momentalno formiranje ZSO
Savetnik američkog državnog sekretara Derek Šole i specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Garbijel Eskobar bili su jasni u podršci principijelnom stavu Srbije da Zajednica srpskih opština mora biti formirana, pa da se dalje razgovara i potom pristupi implementaciji sporazuma, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.
  • 02.02.2023
AP: Populistički predsednik neprijateljski dočekan od desničarske opozicije u parlamentu
Američka agencija Asošiejted pres (AP) je izvestila o posebnoj sednici Skupštine Srbije o Kosovu, navodeći da je populistički predsednik države Aleksandar Vučić neprijateljski dočekan od desničarske opozicije koja ga je optužila za izdaju zemlje.
  • 02.02.2023