Vesti
Politika

Tači pozvao Hotija da formira novu vladu u najkraćem roku

Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da je Ustavni sud Kosova danas objavio u potpunosti odluku o ustavnosti njegovog dekreta i pozvao funkcionera DSK Avdulaha Hotija da formira novu Vladu.
Tači pozvao Hotija da formira novu vladu u najkraćem roku
Hašim Tači (Foto Kim)

Tači je na konferenciji za novinare rekao da je Kosovo demokratsko i da se to pokazalo odlukom Ustavnog suda i ponovio da nova Vlada Kosova treba da bude formirana što pre.

"Dokazana je demokratija na Kosovu, da imamo nezavisne institucije koje uspešno obavljaju svoj posao. Sada je otvoren put za formiranje nove izvršne valsti", rekao je Tači.

On je ponovio da je bio jako oprezan u svakom koraku koji je preduzeo, kako bi sve bilo u skladu sa Ustavom.

Tači je naveo i da Kosovo ne može da dozvoli vakum kada je u pitanju Vlada i pozvao sve stranke i kandidata za premijera Hotija da preuzmu odgovornost.

Tači je poručio da su trenutno važne dve stvari, borba protiv pandemije i ekonomski oporavak.

"Pozivam čitav politički spektar da zajedno radi na ekonomskom razvoju, kako bi smo pomogli radnicima, preduzećima i čitavom kosovskom društvu. Ali, moramo da budemo pažljivi i kada su u pitanju naši strateški ciljevi, posebno članstvo u NATO-u i EU", rekao je Tači i pozvao još jednom Evropsku Uniju da odobri liberalizaciju viza za građane Kosova.

Takođe, Tači je istakao da je neophodno održavati dobre odnose sa SAD i ocenio da se trebaju ukinuti sve mere koje mogu da ugroze to partnerstvo.Ostale vesti

Ambasada Velike Britanije pozdravlja nastavak dijaloga

Britanska ambasada u Prištini pozdravila je nastavak dijaloga između Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom Evropske unije.

  • 14.07.2020
Samardžić: Vučić ponovo ide bez strategije u Brisel
Predsednik Državotvornog pokreta Srbije Slobodan Samardžić ocenio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić u vezi sa Kosovom "još 2014. godine" prihvatio obavezu o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa na osnovu "pravno obavezujućeg sporazuma", kao i da na nove pregovore ponovo ide bez državne strategije i bez ijednog zahteva Srbije.
  • 14.07.2020
Šef diplomatije EU Žosep Borelj obavestio je ministre spoljnih poslova EU na sastanku u Briselu o nastavku dijaloga Beograda i Prištine izrazivši očekivanje da će naredni sastanak u okviru dijaloga, planiran za četvrtak 16. jula u Briselu, dovesti do "važnog iskoraka u pravcu normalizacije odnosa Beograda i Prištine".
  • 13.07.2020
Izazovna, ali ne i beznadežna situacija
U četvrtak će se, nakon dvadeset meseci pauze, u Briselu ponovo za istim stolom naći predstavnici Beograda, Prištine i EU. Ovoga puta u izmenjenom sastavu, pa će, umesto Federike Mogerini, sastanak voditi Žozep Borelj i Miroslav Lajčak, dok će prištinsku stranu, umesto Hašima Tačija, zastupati Avdulah Hoti. Jedino će Srbija imati istog pregovarača - Aleksandra Vučića, koji smatra da je "situacija u vezi sa Kosovom je gotovo beznadežna".
  • 13.07.2020
Lajčak: Dijalog vraćen na pravi put
Nakon današnjeg video-sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vućićem i kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem, specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, kazao je da je dijalog Beograda i Prištine vraćen na pravi put.
  • 12.07.2020
Vučić: Dijalog nastavljen, određene teme za Brisel
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji putem video-linka učestvovao na trilateralnom sastanku Evropske unije, Beograda i Prištine, istakao je da je dijalog nastavljen, kao i da su dogovrene teme za sastanak u Briselu.
  • 12.07.2020