Vesti
Politika

Tači potpisao zakone o transformaciji BSK

Potpisom predsednika Kosova Hašima Tačija zakoni o transformaciji Bezbednosnih snaga Kosova stupili su na snagu. "Čestitam vam Vojsku Kosova", poručio je Tači.
Tači potpisao zakone o transformaciji BSK
Tači potpisao Zakone o transformaciji BSK (Foto Kim)

Predsednik Kosova je danas, u prisustvu komandanta BSK Rahmana Rame i nekoliko kadeta BSK, potpisao tri zakona o transformaciji Bezbednosnih snaga Kosova koji je Skupština Kosova usvojila 14. decembra. U pitanju su - Zakon o Ministarstvu odbrane, o Kosovskim bezbednosnim snagama i o službi bezbednosnih snaga.

Potpisom vrhovnog komandanta ovi zakoni su stupili na snagu.

“Kao predsednik Kosova i vrhovni komandant, čestitam vama poštovani komandante, svim oficirima, podoficirima i vojnicima, čestitim i narodu Kosova vojsku. Hteo bih da se zahvalim na međunarodnoj podršci i Sjedinjenim državama za ozvaničenju vojske Kosova“.

Svojim potpisom, Tači je danas ozvaničio i Zakon o Ministarstvu odbrane.

„Ovaj dekret stupa na snagu na datum potpisivanja. Još jednom čestitam vam Vojsku Kosova, vama oficirima, podoficirima i vojnicima“, kazao je Tači u kratkom obraćanju.Ostale vesti

Skupština i u petak o Kosovu
Poslanici Skupštine Srbije nastaviće u petak u 11.00 vanrednu sednicu o Kosovu i Mwrohiji u okviru koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavio Izveštaj o pregovaračkom procesu sa Prištinom.
  • 02.02.2023
Civilni sektor: Institucije u Srbiji da podrže sporazum o Kosovu
Grupa srpskih nevladinih organizacija (NVO) zatražila je od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, vlade i skupštine Srbije da prihvate predloge koji vode ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, uz ocenu da je takozvani francusko-nemački predlog za pitanje Kosova i Metohije "istorijska prilika da vlasti i građani Srbije prihvate realnost".
  • 02.02.2023
Dačić: SAD podržavaju momentalno formiranje ZSO
Savetnik američkog državnog sekretara Derek Šole i specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Garbijel Eskobar bili su jasni u podršci principijelnom stavu Srbije da Zajednica srpskih opština mora biti formirana, pa da se dalje razgovara i potom pristupi implementaciji sporazuma, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.
  • 02.02.2023
AP: Populistički predsednik neprijateljski dočekan od desničarske opozicije u parlamentu
Američka agencija Asošiejted pres (AP) je izvestila o posebnoj sednici Skupštine Srbije o Kosovu, navodeći da je populistički predsednik države Aleksandar Vučić neprijateljski dočekan od desničarske opozicije koja ga je optužila za izdaju zemlje.
  • 02.02.2023
EU zabrinuta zbog radova u Leposaviću, traže od vlade da poštuje zakon i imovinska prava
Evropska unija sa zabrinutošću prati aktivne građevinske aktivnosti koje se odvijaju na lokalitetima Dren i Lešak u opštini Leposavić, na lokaciji koju je januara kosovska vlada ekproprisala. EU apeluje na kosovsku vladu da poštuje odgovarajući proces, kao i prava vlasnika imovine, poručili su danas za KoSSev iz Kancelarije EU na Kosovu.
  • 02.02.2023
Protest ispred zgrade Skupštine Srbije
Ispred zgrade Skupštine Srbije u kojoj se održava vanredna sednica o Kosovu i Metohiji, održava se prostest stotinak građana.
  • 02.02.2023