Vesti
Politika

Tači ponavlja – dijalog sa Beogradom nema alternativu

Kosovski predsednik Hašim Tači ponovo je kazao da dijalog Beograda i Prištine nema alternative. On se založio se za to da pregovori budu dinamičniji.
Tači ponavlja – dijalog sa Beogradom nema alternativu
Hašim Tači (Foto Kim)

"Ne postoji alternativa dijalogu i pomirenju. Na Kosovu i u Srbiji su ponovo izabrani oni premijeri koji su vodili dijalog. To je dokaz da narodi to podržavaju", rekao je Tači u intervjuu za austrijski "Tiroler tagescajtung".

Tači je od preuzimanja dužnosti predsednika Kosova više puta kazao da “dijalog sa Srbijom nema alternativu”.

Sporazum Beograda i Prištine je, kako je naveo, prvi takav posle sto godina sukoba.

"Podržavam dijalog sa Srbijom. Taj proces bi trebalo da bude dinamičniji - što se tiče okvirnog sporazuma za pomirenje kao i primene dogovorenog", rekao je on.

Na pitanje da li bi kao predsednik hteo da poseti Srbiju, Tači kaže da je na to bio spreman i ranije i da tako ostaje.Ostale vesti

Vlada Kosova odobrila nacrt budžeta
Na jutrošnjoj sednici Vlade Кosova, odobren je nacrt budžeta za narednu godinu.
  • 30.10.2020
Lajčak: Još jedan korak ka sveobuhvatnom sporazumu
Danas smo napravili još jedan korak ka sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji, ocenio je specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak nakon razgovora u Briselu.
  • 29.10.2020
Petković: Svaki sastanak u Briselu započinjemo pitanjem o ZSO
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je da je i danas, u novoj rundi dijaloga u Briselu, Beograd pokrenuo pitanje Zajednice srpskih opština, jer koje god pitanje da se pokrene, nema napretka u dijalogu, bez formiranja ZSO.
  • 29.10.2020
“Sporazum”:  Ustavne reforme neminovne na Kosovu i u Srbiji
Direktor Kosovskog pravnog instituta Ehat Miftaraj izjavio je da će do ustavnih reformi na Kosovu i u Srbiji  nesumnjivo doći kada dođe do sveobuhvatnog sporazuma, što je za Evropsku uniju veoma važno pitanje. Nakon sporazuma, sigurno je da će međunarodni pritisak pasti na skupštine i političke stranke u tim zemljama da u bliskoj budućnosti ratifikuju oba sporazuma, naprave ih legitimnim, zakonitim i unesu odgovarajuće promene u svoje ustave.
  • 29.10.2020
Milan Radojević kandidat za gradonačelnika Severne Mitrovice
Prijava kandidata za vanredne izbore za gradonačelnika Severne Mitrovice traje do sutra. Do danas je samo Srpska lista podnela zahtev za potvrdu kandidata za izbore koji će biti održani 29. novembra.
  • 29.10.2020
Nacrt zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK ponovo bez podrške

Zbog nedostatka kvoruma, Predlog zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK opet nije dobio podršku poslanika kosovskog parlamenta.

  • 29.10.2020