Tači: Poglavlje mira umesto rata

Na konstitutivnom sastanku Komisije za istinu i pomirenje, iniciranu od strane kosovskog predsednika Hašima Tačija, predstavljena je radna ekipa koja će u narednih godinu dana  pripremiti teren za njeno osnivanje. Tim će činiti petoro pripadnika civilnog društva i četvoro predstavnika institucija.

Podeli ovaj članak sa:
  • Konstitutivni sastanak Komisije za istinu i pomirenja (Foto Kim)

Kosovski predsednik Hašim Tači rekao je da ovim posao nije završen i da će se u narednim mesecima i godinama intenzivnije raditi na ovom pitanju.

„Prošlo je skoro 20 godina od završetka rata. Putujući po Kosovu možda ne možete da nađete tragove konflikta ali su ostale rane u srcima žrtava. To je često smetnja za budućnost naše zemlje. Zato sam inicirao osnivanje Komisije za istinu i pomirenje, da zatvorimo poglavlje rata i otvorimo poglavlje mira za generacije koje dolaze“, kazao je Tači.

Sastanku su prisustvovali brojni ambasadori, među njima britanski diplomata na Kosovu Rori O’Konel koji je imao poruku za mlade.

„Drago mi je da u ovome vidim učešće civilnog društva i nadam se da će imati rezultata. Vrlo je važno za mlade da razumjeju istinu šta se desilo ali takođe da se pomire i da se ne ponove ratni konflikti“, kazao je O’Konel.

I predstavnici nevladinog sektora ali i Udrženja porodica nestalih i ubijenih na Kosovu govorili su o važnosti otkrivanja istine i činjenica, posle kojih bi pomirenje i bilo moguće.

„To je društveni proces koji traje godinama, ali da bismo postigli ovaj cilj pomirenja, prvo treba da se odredi istina i činjenice šta se desilo u toku ratnog konflikta i posle toga. Pomirenje može da dođe samo kada sve strane prihvate činjenice i kada se stvori zajednička naracija koja se pre svega bazira na činjenicama, a ne na mitovima“, kazao je Bekim Bljakaj iz Fonda za humanitarno pravo.

„Naša deca treba da znaju istinu i treba da se pomire sa onim što je bilo. Daj Bože da se nikada više ovo ne ponovi“, rekao je Koordinator kosovskog Udruženja porodica nestalih lica Bajram Ćerkini.

Radnu ekipu za osnivanje Komisije za istinu i pomirenje činiće devet osoba, pet pripadnika civilnog društva i četiri iz institucija. Od srpskih prestavnika, u timu će biti direktor Centra za mir i toleranciju Nenad Maksimović.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane