Vesti
Politika

Tači: Podela Kosova samo preko mene mrtvog

Kosovski predsednik Hašim Tači kaže da podele i razmene teritorije Kosova neće biti. O tome, kako tvrdi, pričaju oni koji su pomagali Slobodanu Miloševiću i prijatelji su sa Milanom Radoičićem.
Tači: Podela Kosova samo preko mene mrtvog
Hašim Tači (Foto AP)

"Razmena teritorija se nikada neće desiti, razmena teritorija je pogodba i nikada neće biti dozvoljena, a podela Kosova se može dogoditi samo preko mene mrtvog", rekao je Tači u Tirani, gde je održan susret sa albanskom dijasporom.

Niko ne može da podeli Trepču, ni Mitrovicu ni jezero Gazivode, niti da uzme centimetar kosovske teritorije, naveo je Tači, prenela je Gazeta Blic.

"O podeli Kosova danas govore oni koji su pomagali Slobodanu Miloševiću i prijatelji su sa (Milanom) Radoičićem", kazao je Tači.

Ne može niko, kako je istakao, da porekne njegovu posvećenost pripajanju Kosovu tzv. Preševskeke doline, odnosno trima opštinama na jugu centrane Srbije, Preševu, Medveđi i Bujanovcu, a da to ne utiče na celovitost Kosovo.

Tači je odbacio i bilo kakav oblik uspostavljanja Balkanske unije, jer, kako je rekao, to narušava "teritoriju Republike Kosovo".

"Albanska nacija mora biti osnažena. Kosovo ima prijatelje i partnere kao što su SAD, EU, ali ima i političke protivnike. Vojska Kosova će biti vojska mira...", naglasio je Tači.

Kosovski predsednik se zahvalio SAD koja podržava transformaciju Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku.

SAD najzaslužnije za kosovsku nezavisnost

Priština se priprema za ulazak u konačnu fazu dijaloga sa Beogradom za postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa, objasnio je Tači.

"Nećemo dozvoliti organizaciju međunarodne konferencije na kojoj bi bila Rusija, samo ćemo dozvoliti podršku SAD", rekao je Tači.

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj već je odustao od te ideje, sledeći njegove savete, naveo je Tači.

Tači je, takođe, istakao da neće dozvoliti rušenje odnosa sa SAD zarad uskih političkih interesa.

"Moramo raditi zajedno sa SAD bez ikakvih interesa i nećemo dozvoliti da dnevno politički interesi i nećemo dozvoliti da dnevno politički interesi kompromituju naše odnose sa Sjedinjenim Američkim državama, koje su najzaslužnije za kosovsku nezavisnost", zaključio je Tači, prenela je Gazeta Ekspres.Ostale vesti

Hoti održao video konferenciju sa šefovima bezbednosnih institucija
Navodni ulazak srpske vojske na kosovsku teritoriju i zabrinutost koju su izrazili stanovnici koji žive uz administrativnu liniju na području Karačeva, naveli su šefa kosovske vlade Avdulaha Hotija da sazove telekonferenciju sa svim čelnicima bezbednosnih institucija na Kosovu.
  • 11.08.2020
Povlačenje sredstava iz Trusta od septembra, ali ne za sve?
Nacrt zakona o ekonomskom oporavku, koji između ostalog, predviđa i povlačenje 10% sredstava od ušteđevine iz Trusta, može stupiti na snagu u prvoj sedmici septembra, rečeno je nakon sastanka potpredsednika kosovske vlade Besnika Tahirija i direktora Penzijsko štednog fonda, Ardiana Zalija (Zalli), prenosi Klan Kosova.
  • 11.08.2020
Vulin: Priština želi da administrativna linija bude granica

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je da Priština želi da se kosovska policija nađe na administrativnoj liniji kako bi rekla da je to granica, što bi predstavljalo bezbednosnu pretnju.

  • 11.08.2020
Stubla: Vojska Srbije ušla na teritoriju Kosova

Ministarka spoljnih poslova i dijaspore u vladi Kosova Meljiza Haradinaj-Stubla izjavila je da se ulazak pripadnika Vojske Srbije i Žandarmerije 7. avgusta u selo Karačevo predstavlja kao sinhronizovana patrola, ali da je reč o zajedničkoj patroli KFOR-a i Vojske Srbije, za šta prema njenom mišljenju, niko nema mandat ili ovlašćenje.

  • 10.08.2020
Hadžiju: PS potrebno još 9 potpisa za zahtev za obaranje vlade

Pokret Samoopredeljenje najavio je u četvrtak da počinje sa prikupljanjem potpisa za podnošenje zahteva za izglasavanje nepoverenja vladi Avdulaha Hotija. Za sada imaju 31 od 40 potrebnih potpisa poslanika, što je ujedno i broj poslanika ovog pokreta u poslaničkoj grupi.

  • 09.08.2020
Avdulah Hoti:

Premijer Kosova Avdulah Hoti poručio je povodom patroliranja Vojske Srbije kod Kosovske Kamenice zajedno sa Kforom da su granice Kosova sigurne i da nema mesta za paniku.

  • 08.08.2020