Vesti
Politika

Tači: Pitanje Specijalnog suda zatvoreno 2015. godine

Kosovski predsednik Hašim Tači ponovo je rekao da je pitanje Specijalnog suda za ratne zločine zatvoreno 2015. godine, kada je kosovska skupština usvojila zakon o njegovom osnivanju, prenose prištinski mediji.
Tači: Pitanje Specijalnog suda zatvoreno 2015. godine
Hašim Tači (Foto Kim)

"Ovo pitanje je zatvoreno još u leto 2015, a galama koja se kasnije podigla je bila nepotrebna i bez uticaja", rekao je Hašim Tači za RTV Dukagjini, prenosi Unmik u svom pregledu štampe.

Tači, koji je ranije rekao da je 2015. godine pristao na formiranje Specijalnog suda zbog snažnog pritiska međunarodnih partnera, danas kaže da je poslanička inicijativa za ukidanje tog suda, koju su, inače, pokrenuli veterani OVK, bila "preterana" i da je ličila na privlačenje medijske pažnje.

Kada je reč o sporazumu o demarkaciji sa Crnom Gorom, Tači je naglasio da on zahteva široki politički konsenzus.

"Neprekidno razgovaram sa predsednikom skupštine Kadrijem Veseljijem, premijerom Ramušem Haradinajem i određenim opozicionim strankama, oni su svi svesni da brza ratifikacija sporazuma o demarkaciji otvara put ka viznoj liberalizaciji", objasnio je Tači.

Istovremeno je izrazio nadu da će to pitanje biti rešeno ovog meseca.Ostale vesti

Završena sednica Saveta za nacionalnu bezbednost u Srbiji
U palati "Srbija" završeno je zasedanje Saveta za nacionalnu bezbednost kojim je predsedavao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
  • 06.03.2021
Valjdet Sadiku imenovan za privremenog otpravnika poslova ambasade Kosova u SAD
Ambasador Valjdet Sadiku imenovan je za otpravnika poslova u ambasadi Kosova u Vašingtonu, saopštilo je kosovsko Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore (MIPD).
  • 06.03.2021
Palmer: Nije pritisak, ali
SAD neće pritiskati, već ohrabruju Beograd i Prištinu da postignu sporazum o normalizaciji, kaže specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Metju Palmer.
  • 06.03.2021
EP 25. marta o Zapadnom Balkanu
Debata o izveštajima o napretku četiri balkanske države ka EU biće održana na mini-plenarnoj sednici Evropskog parlamenta 25. marta, saopšteno je u Briselu.
  • 06.03.2021
Osmani: KBS sledeće nedelje u prvu mirovnu misiju
Očekuje se da će pripadnici Kosovskih bezbednosnih snaga otputovati u prvu mirovnu misiju na svetu, koja će se izvoditi zajedno sa američkom vojskom, najavila je vršilac dužnosti predsednika Kosova Vjosa Osmani tokom obeležavanja godišnjice Epopeje OVK.
  • 05.03.2021
Optužnice protiv 14 budućih kosovskih poslanika, najviše iz Samoopredeljenja
Poslanička mesta u kosovskoj skupštini zauzele su i osobe koje se suočavaju sa pravosudnim procesom. Naime, podignuta je optužnica protiv 14 budućih poslanika, javlja Koha.
  • 05.03.2021