Vesti
Politika

Tači: Pitanje demarkacije nije državni problem

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je na današnjoj raspravi o Sporazumu o demarkaciji sa Crnom Gorom da pitanje demarkacije ne postoji kao državni problem, prenela je Televizija Crne Gore.
Tači: Pitanje demarkacije nije državni problem
Hašim Tači (Foto Vlada Kosova)

Kosovska vlast i opozicija prvi put danas suočavaju stavove o spornom pitanju demarkacije sa Crnom Gorom. Reč je o naučno-stručnoj raspravi koja neće doneti obavezujuće odluke, već samo preporuke.

“Kosovo nije izgubilo ni metar svoje teritorije i želim da pojasnim da su institucije Kosova radile demarkaciju, a ne ponovno pisanje istorije”, naglasio je Tači.
On je dodao da kosovske vlasti "veruju NATO kartama, a ne jugoslovenskim stručnjacima".

“Danas se ne radi samo o pitanju demarkacije sa Crnom Gorom, već o političkoj zrelosti i sposobnost Kosova da deluje u skladu sa međunarodnim obavezama”, poručio je Tači i dodao da bez demarkacije neće biti liberalizacije viza za Kosovo.

Prema rečima predsednika Kosova, razgraničenje je jedan od uslova državnosti.

“Kosovo mora da zadovolji taj kriterijum i da definše granice sa svim susednim zemljama, uključujući i Crnu Goru. Bez jasnih granica, nema ni vizne liberalizacije”, rekao je Tači.

Njegov govor bojkotovali su poslanici opozicionog pokreta Samoopredjeljenje.

Premijer Kosova Isa Mustafa je rekao da do sada nije dokazano da je Kosovo demarkacijom granične linije izgubilo ni jedan centimetar svoje teritorije.

Ponovio je da svi koji imaju dokaze da je Kosovo izgubilo deo svoje teritorije to treba da predstave argumentovano i sa dokazima.

Prištinski dnevnik Zeri objavio je da se očekuje da naučno-stručna konferencija o demarkaciji granične linije između Kosova i Crne Gore dovede do oštrog suočavanja u parlamentu.

Stavove vlade Kosova predstaviće Državna komisija za demarkaciju, a pretpostavlja se da će poslanici opozicije I njihovi stručnjaci insistirati na činjenici da demarkacijom Kosovo gubi oko 8.000 hektara.

Za ratifikaciju Sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom potrebna je dvotrećinska većina u parlamentu, ali ona nije izvesna, jer se tome protivi i deo poslanika iz vladajuće većine.Ostale vesti

Gogić: Glasovi za “UZAH” i Romsku inicijativu su najverovantije glasovi za Srpsku
Analitičari Fadilj Ljepaja i  Ognjen Gogić, različito ocenjuju to što je Građanska inicijativa “Ujedinjena zajednica - Adrijana Hodžić”, osvojila nekoliko hiljada glasova u većinski srpskim opštinama. U specijalnoj emisiji posvećenoj rezultatima poslednjih parlamentarnih izbora Gogić je kazao da to može biti štetno po srpsku zajednicu, dok Ljepaja smatra da je glasanje za pripadnike različitih zajednica potpuno legalno i legitimno.
  • 01.03.2021
Lajčak: U Beograd ne dolazim sa ultimatumom
Specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak, u ekskluzivnom intervjuu za Tanjug, poručuje da u Beograd ne dolazi sa "ultimatumom", da u Beogradu ne bi trebalo da strahuju zbog obnovljene saradnje EU i SAD na rešavanju kosovskog pitanja i da je ubeđen da postoji prostor u kome bi Beograd i Priština mogli da se dogovore o međusobnim odnosima.
  • 01.03.2021
CIK: Prebrojavanje uslovnih glasova, vodi Samoopredeljenje
Centar za brojanje i rezultate prebrojao je do sada oko 5.000 uslovnih glasova, nakon vanrednih parlamentarnih izbora koji su na Kosovu održani 14. febraura.
  • 01.03.2021
U Prištinu stiže Lajčak
Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslav Lajčak počinje danas trodnevnu posetu Kosovu.
  • 01.03.2021
Sunjog: Kurtijev stav o dijalogu pozitivan pomak

Izjavu predsednika pokreta Samoopredeljenje i kandidata za novog premijera Aljbina Kurtija da će dijalog sa Beogradom biti među četiri prioriteta kosovske vlade šef kancelarije EU u Prištini Tomaš Sunjog ocenio je kao pozitivan pomak.

  • 28.02.2021
Dačić odbacuje nepostojeći non pejper EU i SAD o Kosovu
Ako neko planira da donosi neke non pejpere, poručujem im da ne gube vreme, rekao je danas za TV Pink predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, i dodao da je stav predsednika Srbije jasan - želimo kompromis i dogovor, ali ne prihatamo nikakve ucene.
  • 27.02.2021