Vesti
Politika

Tači: Pitanje demarkacije nije državni problem

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je na današnjoj raspravi o Sporazumu o demarkaciji sa Crnom Gorom da pitanje demarkacije ne postoji kao državni problem, prenela je Televizija Crne Gore.
Tači: Pitanje demarkacije nije državni problem
Hašim Tači (Foto Vlada Kosova)

Kosovska vlast i opozicija prvi put danas suočavaju stavove o spornom pitanju demarkacije sa Crnom Gorom. Reč je o naučno-stručnoj raspravi koja neće doneti obavezujuće odluke, već samo preporuke.

“Kosovo nije izgubilo ni metar svoje teritorije i želim da pojasnim da su institucije Kosova radile demarkaciju, a ne ponovno pisanje istorije”, naglasio je Tači.
On je dodao da kosovske vlasti "veruju NATO kartama, a ne jugoslovenskim stručnjacima".

“Danas se ne radi samo o pitanju demarkacije sa Crnom Gorom, već o političkoj zrelosti i sposobnost Kosova da deluje u skladu sa međunarodnim obavezama”, poručio je Tači i dodao da bez demarkacije neće biti liberalizacije viza za Kosovo.

Prema rečima predsednika Kosova, razgraničenje je jedan od uslova državnosti.

“Kosovo mora da zadovolji taj kriterijum i da definše granice sa svim susednim zemljama, uključujući i Crnu Goru. Bez jasnih granica, nema ni vizne liberalizacije”, rekao je Tači.

Njegov govor bojkotovali su poslanici opozicionog pokreta Samoopredjeljenje.

Premijer Kosova Isa Mustafa je rekao da do sada nije dokazano da je Kosovo demarkacijom granične linije izgubilo ni jedan centimetar svoje teritorije.

Ponovio je da svi koji imaju dokaze da je Kosovo izgubilo deo svoje teritorije to treba da predstave argumentovano i sa dokazima.

Prištinski dnevnik Zeri objavio je da se očekuje da naučno-stručna konferencija o demarkaciji granične linije između Kosova i Crne Gore dovede do oštrog suočavanja u parlamentu.

Stavove vlade Kosova predstaviće Državna komisija za demarkaciju, a pretpostavlja se da će poslanici opozicije I njihovi stručnjaci insistirati na činjenici da demarkacijom Kosovo gubi oko 8.000 hektara.

Za ratifikaciju Sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom potrebna je dvotrećinska većina u parlamentu, ali ona nije izvesna, jer se tome protivi i deo poslanika iz vladajuće većine.Ostale vesti

Hoti prepustio upravljanje vladom svojoj zamenici
Kosovski premijer, Avdulah Hoti, nakon što potvrđeno da je pozitivan na korona virus, prepustio je upravljanje vladom svojoj zamenici Aljbuleni Baljaj-Haljimaj, članici Socijaldemokratske inicijative, javljaju prištinski mediji.
  • 05.08.2020
Haradinaj ne podržava Hotija u dijalogu s Beogradom

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj ponovo je izrazio neslaganje prema načinu na koji je prištinska strana pristupila obnovljenom dijalogu s Beogradom, istakavši da premijer Avdulah Hoti privatizuje taj proces.

  • 05.08.2020
U Prištini u petak o nacrtu zakona o vrednostima OVK
Poslanici kosovske skupštine razmatraće u petak 7. avgusta nacrt zakona o zaštiti ratnih vrednosti bivše Oslobodilačke vojske Kosova, uprkos pozivima stranih diplomata i predstavnika Srba da će njime biti ugrožena sloboda govora i da će pojačati ionako postojeći strah kod svih nealbanskih etničkih zajednica na Kosovu.
  • 04.08.2020
Stano: Dijalog vodi EU, pozdravljamo inicijative SAD

Portparol Evropske unije u Briselu Peter Stano izjavio je da su predstavnici Prištine i Beograda, uz domaćine Miroslava Lajčaka i Žozepa Borelja jedini učesnici dijaloga o Kosovu, a da EU sarađuje sa Vašingtonom, sa kojim ima iste ciljeve u regionu.

  • 04.08.2020
Hiseni najavljuje konkretno uključivanje SAD u dijalog
Koordinator kosovske vlade u dijalogu sa Beogradom Skender Hiseni izjavio je da očekuje konkretno uključivanje Sjedinjenih Američkih Država u taj proces, dodajući da je u razgovoru sa američkim zvaničnicima u Vašingtonu uočio "nepokolebljivu posvećenost podršci dijalogu započetom u Briselu".
  • 04.08.2020
Hiseni pozvao Palmera da SAD aktivno prisustvuje Briselskom dijalogu
Kosovski koordinator u procesu dijaloga sa Srbijom Skender Hiseni sastao se danas u Vašingtonu sa specijalnim izaslanikom američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan Metju Palmerom, koji je Hiseniju naglasio da SAD ceni konstruktivnu posvećenost vlade i svih kosovskih institucija u procesu dijaloga.
  • 03.08.2020