Vesti
Politika

Tači otkazao put u Njujork na sednicu SB UN

Zamenik kosovskog premijera Hašim Tači nije otputovao u Njujork na sednicu Saveta bezbednosti UN o Kosovu sa obrazloženjem da mora da ostane u Prištini zbog pogoršanog stanja usled opozicionih protesta.
Tači otkazao put u Njujork na sednicu SB UN
Hašim Tači (Foto arhiva Kim)

Umesto Tačija u Njujork je otputovala ambasadorska u Vašingtonu Vljora Čitaku.

Inače, uoči sastanka na kojem će se danas u Njujorku raspravljati o tromesečnom izveštaju generalnog sekretara UN i najnovijim događanjima an Kosovu, Ban Ki Mun je pozvao na zaustavljanje nasilja na Kosovu za koje je direktno optužio opozicione partije.

"Osuđujem opozicone partije koje koriste nasilje i zastrašivanje kako bi ometale normalan rad Skupštine Kosova, kao i nedopustive fizičke napade koje sprovode aktivisti ovih partija. Tačvi postupci nanose štetu poverenju javnosti u institucije kao i slici o Kosova u svetu", naglašava se u izveštaju generalnog sekretara.Ostale vesti

Izveštaj EK o Kosovu: Godina političke nestabilnosti
Period od oktobra 2020. do oktobra 2021. godine na Kosovu obeležila je politička nestabilnost, a zakonodavne aktivnosti bile su ograničene uključujući i napore u reformama u vezi sa Evropskom unijom, navodi se u izveštaju Evropske komisije (EK) o Kosovu.
  • 19.10.2021
Eljezi: Završavamo prebrojavanje svih glasova u toku nedelje
Prebrojavanje svih glasova sa lokalnih izbora održanih 17. oktobra očekuje se da bude završeno ove nedelje. 
  • 19.10.2021
Varhelji: Dijalog BG i PR ključan za stabilnost regiona
Komesar za proširenje EU, Oliver Varhelji rekao je danas da do deesakalcije prilika između Beograda i Prištne mora doći ”malim koracima” koji se dešavaju ”na terenu”, a koji obezbeđuju sigurnost i bolji život za građane.
  • 19.10.2021
Vučić: Niko nije terao ljude na Kosovu da glasaju
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da niko nije terao ljude u srpskim sredinama na Kosovu da izađu na lokalne izbore koji su održani u nedelju i dodao da je zadovoljan izlaznošću.
  • 19.10.2021
Kosovski MUP: Izdato preko 58.000 nalepnica
Kosovsko Ministarstvo unutrašnjih poslova do sada je izdalo 58.027 kompleta nalepnica za vozila sa srpskim registarskim oznakama, koja se kreću po Kosovu, a prema sporazumu iz Brisela postignutom 30. septembra.
  • 19.10.2021
Posmatračka misija EU: Srpska lista vršila pritisak na birače
Lokalni izbori na Kosovu bili su dobro organizovani, veliki broj kandidata ponudio je biračima stvarni izbor, osim u opštinama u kojima žive kosovski Srbi gde su zabeleženi direktni pritisci aktivista Srpske liste na birače, navodi se preliminarnom izveštaju posmatračke misije Evropske unije.
  • 19.10.2021