Vesti
Politika

Tači osudio ekstremizam

Premijer kosovske vlade Hašim Tači saopštio je da Kosovo neće biti plodna zemlja za radikalne islamiste i ekstremiste.
Tači osudio ekstremizam
Hašim Tači (Foto novosti.rs)

Prema njegovim rečima, Kosovo nikada ranije nije bilo slobodnije nego danas i građani nikada ranije nisu bili slobodnji nego sada da sprovode svoja prava i slobode, ukljucujuci i slobodu veroispovesti.

"Ipak, zabrinut sam da nekoliko pojedinaca pokušava da zloupotrebi ovo pravo sa ciljem da promovišu stvari koje ne pripadaju našim pravim nacionalnim i civilizacijskim vrednostima. Ova insistiranja na dominaciji jednih nad drugima stvorila su tenzije u našem društvu, posebno poslednjih godina", rekao je Tači.

On tvrdi da Kosovo nikada neće biti plodna zemlja za radikalne islamiste i ekstremiste "koji pokušavaju da promene jasne ciljeve evroatlanskog društva, države i naše nacije".

"Mržnji ili netrpljivosti prema manjinama, tendenciji da se uvoze strani fenomeni kao što je antisemitizam ili verski radikalizam, suprotstavićemo se svim kapacitetima države i zakona. Neprijatelji demokratije i zapadnih civilizacijskih vrednosti neće naći uporište u našoj otadžbini", naveo je Tači.

Ova izjava premijera u odlasku usledila je posle utvrđivanja više slučajeva da su Albanci sa Kosova odlazili u rat u Siriji i promovisali islamski radikalizam i esktremizam.Ostale vesti

Prištinski studenti protiv ZSO
Parlament studenata Prištinskog univerziteta "Hasan Priština" je najavio da će 15. februara održati protest protiv osnivanja Asocijacije (Zajednice srpskih opština).
  • 02.02.2023
Ljajić: Bolje da imamo i nove izbore, nego incidente u Skupštini
Predsednik Socijaldemokratske partije Srbije (SDP), Rasim Ljajić, ocenio je da su incidenti na današnjoj sednici Skupštine Srbije o Kosovu i Metohiji, uz guranje i koškanje poslanika, "poraz i parlamentarizma i svake demokratske debate".
  • 02.02.2023
Skupština i u petak o Kosovu
Poslanici Skupštine Srbije nastaviće u petak u 11.00 vanrednu sednicu o Kosovu i Mwrohiji u okviru koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavio Izveštaj o pregovaračkom procesu sa Prištinom.
  • 02.02.2023
Civilni sektor: Institucije u Srbiji da podrže sporazum o Kosovu
Grupa srpskih nevladinih organizacija (NVO) zatražila je od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, vlade i skupštine Srbije da prihvate predloge koji vode ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, uz ocenu da je takozvani francusko-nemački predlog za pitanje Kosova i Metohije "istorijska prilika da vlasti i građani Srbije prihvate realnost".
  • 02.02.2023
Dačić: SAD podržavaju momentalno formiranje ZSO
Savetnik američkog državnog sekretara Derek Šole i specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Garbijel Eskobar bili su jasni u podršci principijelnom stavu Srbije da Zajednica srpskih opština mora biti formirana, pa da se dalje razgovara i potom pristupi implementaciji sporazuma, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.
  • 02.02.2023
AP: Populistički predsednik neprijateljski dočekan od desničarske opozicije u parlamentu
Američka agencija Asošiejted pres (AP) je izvestila o posebnoj sednici Skupštine Srbije o Kosovu, navodeći da je populistički predsednik države Aleksandar Vučić neprijateljski dočekan od desničarske opozicije koja ga je optužila za izdaju zemlje.
  • 02.02.2023