Vesti
Politika

Tači: Optuženi ili pod istragom ne mogu biti birani

Kosovski predsednik Hašim Tači zatražio je od političkih stranaka da osobe koje su optužene ili pod istragom ne mogu biti na listama za izbore na svim nivoima na Kosovu.
Tači: Optuženi ili pod istragom ne mogu biti birani
Hašim Tači (Foto Kim)

Na predstavljanju Vestminsterske fondacije za demokratiju Hašim Tači je rekao da je od preuzimanja dužnosti predsednika promovisao ideju o dekriminalizaciji političkih stranaka na Kosovu.

“Predložio sam da političke stranke na Kosovu naprave kodeks ponašanja prema kojem licima pod istragom ili optuženim ne bi bilo dozvoljeno ni da budu deo lista za poslanike, niti da zauzmu položaje u javnim institucijama”, rekao je Tači.

Tači je istakao da bi to pomoglo jačanju poverenja građana u političke stranke i njihovoj težnji da rade u interesu Kosova.

Vestminsterska fondacija za demokratiju radi na promovisanju ideja pluralizma, višestranačke demokratije i političke borbe ideologijama ili idejama, a ne borbe između ličnosti.Ostale vesti

Šef diplomatije EU Žosep Borelj obavestio je ministre spoljnih poslova EU na sastanku u Briselu o nastavku dijaloga Beograda i Prištine izrazivši očekivanje da će naredni sastanak u okviru dijaloga, planiran za četvrtak 16. jula u Briselu, dovesti do "važnog iskoraka u pravcu normalizacije odnosa Beograda i Prištine".
  • 13.07.2020
Izazovna, ali ne i beznadežna situacija
U četvrtak će se, nakon dvadeset meseci pauze, u Briselu ponovo za istim stolom naći predstavnici Beograda, Prištine i EU. Ovoga puta u izmenjenom sastavu, pa će, umesto Federike Mogerini, sastanak voditi Žozep Borelj i Miroslav Lajčak, dok će prištinsku stranu, umesto Hašima Tačija, zastupati Avdulah Hoti. Jedino će Srbija imati istog pregovarača - Aleksandra Vučića, koji smatra da je "situacija u vezi sa Kosovom je gotovo beznadežna".
  • 13.07.2020
Lajčak: Dijalog vraćen na pravi put
Nakon današnjeg video-sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vućićem i kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem, specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, kazao je da je dijalog Beograda i Prištine vraćen na pravi put.
  • 12.07.2020
Vučić: Dijalog nastavljen, određene teme za Brisel
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji putem video-linka učestvovao na trilateralnom sastanku Evropske unije, Beograda i Prištine, istakao je da je dijalog nastavljen, kao i da su dogovrene teme za sastanak u Briselu.
  • 12.07.2020
Borelj pred konferenciju: Ovde smo da probamo ponovo
Dijalog Beograda i Prištine na visokom političkom nivou nastavljen je nakon 20 meseci pauze video-konfrencijom u kojoj učestvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kosovski premijer Avdulah Hoti, šef diplomatije EU Žosep Borelj i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak.
  • 12.07.2020
Umesto za stolom, danas video konferencija

Umesto planiranog nastavka dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, danas se održava video konferencija, pošto je kosovski premijer Avdulah Hoti otkazao dolazak.

  • 12.07.2020