Vesti
Politika

Tači očekuje da EU osudi "rasistički jezik premijerke Srbije"

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je za Radio Slobodna Evropa "da je rasistički jezik premijerke Srbije" Ane Brnabić najbolji dokaz "patološke mržnje trenutnog srpskog režima prema građanima Kosova" i da očekuje da EU osudi i da se distancira od takvog rečnika srpskih zvaničnika.
Tači očekuje da EU osudi
Hašim Tači (Foto Kim)

Premijerka Srbije Ana Brnabić u sredu je, u prisustvu ambasadora EU u Srbiji Sema Fabricija rekla da je zabrinjava i plaši situacija na Kosovu jer imate posla sa "ljudima koji su bukvalno izašli iz šume".

"Ovako nešto ne predstavlja ništa novo, niti vanredno za nas, zato što jako dobro znamo genocidni karakter jučerašnje i današnje Srbije. Ali ono što je drugačije i razočaravajuće jeste gorka činjenica da EU ne osuđuje ovakvo rasističko i antievropsko ponašanje Srbije", rekao je Tači.

Predsednik Kosova je dodao da nasuprot tome EU i dalje drži "otvorena vrata jednoj državi koja je počinila genocid i koja ni danas ne veruje u evropske vrednosti".

"S druge strane, EU nastavlja da diskriminiše Kosovare i drži ih izolovanim, bez nade za učlanjenje u Uniju. Ovakav selektivan i diskriminatorski pristup otežava kredibilitet EU u očima građana Kosova", rekao je Tači.

Predsednik Kosova očekuje od EU da "što pre osudi i distancira se od ovakvog rasističkog rečnika srpskih zvaničnika koji podstiču mržnju i miniraju napore za pomirenje i normalizaciju".Ostale vesti

Petković: Kurtijeva najava tužbe neostvariva
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je da najava Aljbina Kurtija da će Priština protiv Beograda podneti "tužbu za genocid" još jedan pokušaj skretanja pažnje javnosti sa činjenice da Priština nema odgovore na socijalna i ekonomska očekivanja građana.
  • 07.05.2021
Šefovi diplomatija EU o Zapadnom Balkanu 10. maja
Ministri spoljnih poslova EU održaće dugoočekivanu debatu o Zapadnom Balkanu na sastanku 10. maja, potvrđeno je u Evropskom Savetu.
  • 07.05.2021
Kurti izneo program Vlade i najavio pripremu
Premijer Kosova Aljbin Kurti najavio je danas da će njegova vlada sa Beogradom voditi principijelan dijalog, kao i da će pripremiti "tužbu za genocid".
  • 07.05.2021
Vučić: Primili smo poruku, Hrvatska hoće da unizi Srbiju
Srbija želi da ima dobre i korektne odnose sa svima u okruženju, a postupci i izjave iz Hrvatske nisu izraz poštovanja prema Republici Srbiji, poručio je predsednik Aleksandar Vučić povodom najava Hrvatske da će napraviti vojni kamp na Kosovu.
  • 07.05.2021
Gradonačelnik Atine: Grčka podržava liberalizaciju viza za Kosovo
Gradonačelnik Atine Kostas Bakoinis bovari u Prištini. On je danas bio gost premijera Kosova Aljbina Kurtija i ministra zdravlja Arbena Vitije.
  • 07.05.2021
KBS dobile 191 hektar zemlje u Mitrovici
Predstavnici opštine iz Južne Mitrovice i Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) potpisali su ugovor o korišćenju zemlje i budućoj nameni strelišta Crnuša koje se nalazi u blizini podeljenog grada.
  • 07.05.2021