Vesti
Politika

Tači o susretu sa Vučićem u Beloj kući - "istorijski uspeh"

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je danas da je njegov susret sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, u okviru višednevne posete SAD, važan za postizanje sporazuma i da predstavlja - "istorijski uspeh".
Tači o susretu sa Vučićem u Beloj kući -
Hašim Tači (Foto Kim)

Onemogućen da se obrati poslanicima u parlamentu, Tači je o detaljima te posete govorio na vanrednoj konferenciji za novinare i istakao da su mu u SAD obećali, kako je kazao, stotine miliona dolara nakon postizanja sporazuma sa Beogradom.

Govoreći hronološki o sastancima koje je imao u Beloj kući, Tači je rekao da se sa predsednikom Vučićem sastao uz posredovanje specijalnog izaslanika američkog predsednika za dijalog Ričarda Grenela, a prisutan je bio i savetnik za nacionalnu bezbednost Robert O`Brajan.

"Ovaj sastanak je važan iz više razloga, jer označava snažan povratak SAD u procesu traženja konačnog rešenja za sporazum između Kosova i Srbije. Vašington bi u tome preuzeo ključnu ulogu", rekao je Tači, javila je televizija Kljan Kosova, a prenela prištinska Gazeta Expres.

To je, kazao je, istorijski uspeh.

"Sastanak označava spremnost da se proces nastavi nakon godinu ili više dana", rekao je Tači i dodao da je susretom sa Vučićem u Beloj kući povećana verovatnoća da se to zaista može dogoditi.

"Posvećenost naših američkih prijatelja Kosovu i postizanju konačnog sporazuma vodi miru za Kosovo i Srbiju, a okončanje procesa dijaloga i mogućnost da Srbija prizna Kosovu članstvo u Ujedinjenim nacijama i otvaranje sigurne perspektive da Kosovo što pre postane član NATO “, rekao je, između ostalog, Tači.

Tači je rekao da je u Pentagonu dobio punu podršku za tranziciju Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku, kao preduslovu za članstvo u NATO.Ostale vesti

Godfri: Vučić će uskoro imati sagovornika sa prištinske strane
Američki ambasador u Beogradu Entoni Godfri rekao je da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić uskoro imati sagovornika sa prištinske strane u dijalogu. On je istakao da sastanak u Beloj kući nije otkazan, već samo odložen.
  • 04.07.2020
Albanski premijer Edi Rama izjavio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić na "kraju mora da razgovara sa Kosovom" i da "nema šanse da pregovara sa Zapadom o Albancima".
  • 03.07.2020
Zajednička sednica kosovske i albanske vlade u septembru
Premijer Albanije Edi Rama izjavio je da se sa kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem dogovorio da u drugoj polovini septembra bude održana zajednička sednica dveju vlada i da održe skup predstavnika opština sa Kosova i iz Albanije.
  • 03.07.2020
“Pomirenje Beograda i Prištine na dohvat ruke”
Ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri ocenio je da je "uspostavljanje stabilnije ekonomske saradnje Srbije i Kosova ostvariv cilj koji bi brzo doneo konkretne rezultate" i da nema razloga za odlaganja.
  • 03.07.2020
Vejvoda: EU se razbudila po pitanju Kosova
Visoki saradnik Instituta za društvene nauke u Beču Ivan Vejvoda izjavio je u intervjuu za Glas Amerike da odlazak kosovskog predsednika Hašima Tačija iz dijaloga sa Beogradom "neće biti prepreka za njegov nastavak".
  • 03.07.2020
Hoti će tražiti da deo luke Drač bude kosovski
Premijer Kosova Avdulah Hoti stigao je sinoć u Tiranu na zvanični sastanak koji će tokom današnjeg dana biti održan sa najvišim liderima Albanije.
  • 03.07.2020