Vesti
Politika

Tači o susretu sa Vučićem u Beloj kući - "istorijski uspeh"

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je danas da je njegov susret sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, u okviru višednevne posete SAD, važan za postizanje sporazuma i da predstavlja - "istorijski uspeh".
Tači o susretu sa Vučićem u Beloj kući -
Hašim Tači (Foto Kim)

Onemogućen da se obrati poslanicima u parlamentu, Tači je o detaljima te posete govorio na vanrednoj konferenciji za novinare i istakao da su mu u SAD obećali, kako je kazao, stotine miliona dolara nakon postizanja sporazuma sa Beogradom.

Govoreći hronološki o sastancima koje je imao u Beloj kući, Tači je rekao da se sa predsednikom Vučićem sastao uz posredovanje specijalnog izaslanika američkog predsednika za dijalog Ričarda Grenela, a prisutan je bio i savetnik za nacionalnu bezbednost Robert O`Brajan.

"Ovaj sastanak je važan iz više razloga, jer označava snažan povratak SAD u procesu traženja konačnog rešenja za sporazum između Kosova i Srbije. Vašington bi u tome preuzeo ključnu ulogu", rekao je Tači, javila je televizija Kljan Kosova, a prenela prištinska Gazeta Expres.

To je, kazao je, istorijski uspeh.

"Sastanak označava spremnost da se proces nastavi nakon godinu ili više dana", rekao je Tači i dodao da je susretom sa Vučićem u Beloj kući povećana verovatnoća da se to zaista može dogoditi.

"Posvećenost naših američkih prijatelja Kosovu i postizanju konačnog sporazuma vodi miru za Kosovo i Srbiju, a okončanje procesa dijaloga i mogućnost da Srbija prizna Kosovu članstvo u Ujedinjenim nacijama i otvaranje sigurne perspektive da Kosovo što pre postane član NATO “, rekao je, između ostalog, Tači.

Tači je rekao da je u Pentagonu dobio punu podršku za tranziciju Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku, kao preduslovu za članstvo u NATO.Ostale vesti

Tači tužio Bahtirija
Predsednik Kosova, Hašim Tači, podneo je kosovskom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Južne Mitrovice Agima Bahtirija zbog, kako je naveo, direktnih pretnji predsedniku Кosova.
  • 06.04.2020
Lajčak počinje konsultacije o dijalogu BG i PR
Miroslav Lajčak ove nedelje počinje sa konsultacijama fokusiranim na dijalog Beograda i Prištine, izjavio je u Briselu portparol Evropske službe za spoljne poslove Peter Stano.
  • 06.04.2020
U telefonskom razgovoru sa šefom UNMIK-a na Kosovu Zahirom Taninom, predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je kazao da je zabrinut zbog širenja virusa Kovid-19 na Kosovu.
  • 06.04.2020
Đurić: Pozitivni na virus idu u izolacione centre
Svako lice koje bude pozitivno na virus Kovid 19, bez obzira na kliničku sliku, ne može biti u kućnoj izolaciji, već mora biti smešteno u Studentski dom u Кosovskoj Mitrovici, КBC Priština u Gračanici ili u Zdravstvenom centru Gnjilane u Pasjanu, saopštio je večeras direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.
  • 05.04.2020
Kurti: Tači hoće sukob na severu radi podele Kosova
Kosovski premijer u ostavci Aljbin Kurti izjavio je da "na Kosovu postoje političari koji žele sukob na severu kako bi vratili ideju teritorijalne razmene sa Srbijom".
  • 05.04.2020
Lajčak: Radiću na dijalogu Beograda i Prištine
Miroslav Lajčak je povodom imenovanja na dužnost Specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine poručio da očekuje saradnju sa predstavncima Srbije, Prištine, EU, ali i SAD.
  • 03.04.2020