Vesti
Politika

Tači o porukama iz Minhena: Priština mora povećati odgovornost za konačni sporazum

Kosovski predsednik Hašim Tači istakao je da su u Minhenu dobili jasne poruke da Priština mora povećati odgovornost za postizanje konačnog sporazuma sa Beogradom, sa posebnim naglaskom na okončanje dijaloga uz obostrano priznanje, piše "Koha".
Tači o porukama iz Minhena: Priština mora povećati odgovornost za konačni sporazum
Hašim Tači (Foto Vlada Kosova)

Hašim Tači je naglasio da partnerstvo sa SAD i EU treba da se nastavi, dodajući da "taj trenutak treba iskoristiti za Kosovo kako bi se dobila podrška za viznu liberalizaciju i članstvo u međunarodnim organizacijama".

"Poruke svih svetskih lidera u Minhenu u vezi sa Kosovom bile su da se održi partnerstvo Kosova sa EU, NATO-om i posebno sa SAD. Ovo partnerstvo se održava samo odgovornim ponašanjem, izgradnjom građanske demokratije, produbljivanjem reformi i korektnim delovanjem sa svim našim susedima. Ohrabruje me ono što smo ovde razgovarali o Kosovu na sastancima sa svim ličnostima, uključujući i one koji su u procesu priznavanja nezavisnosti Kosova", rekao je Tači.

Govoreći o zahtevu da se sporazum Beograda i Prištine postigne što je pre moguće, Tači je naglasio da je "Kosovo blagosloveno što je interes SAD ponovo fokusiran na Kosovo, kao i pažnja Donalda Trampa, Majka Pompea i Ričarda Grenela".

"Sa svima sa kojima sam razgovarao u Minhenu, rečeno mi je da je potrebno povećati odgovornost i spektar političke saradnje sa SAD kako bi se postigla finalizacija sporazuma između Kosova i Srbije, što podrazumeva uzajamno priznavanje," rekao je Tači i dodao da "šansu treba iskoristiti".

"Ako je iskoristimo, dobićemo decenije ekonomskog razvoja, ako je ne iskoristimo ostaćemo povređeni i izolovani od međunarodne zajednice, bez ekonomskih, političkih, diplomatskih koristi, novih priznanja ili članstva u međunarodnim organizacijama", rekao je Tači.

Rekao je da će iz Minhena otputovati u Brisel, gde će prisustvovati prvom sastanku lidera Evropske unije sa liderima Zapadnog Balkana.

"Kosovo će biti predstavljeno i razgovaraće se o daljim koracima, kako o liberalizaciji viznog režima, tako i o mogućnostima za bližu saradnju sa svima", rekao je Tači.

Naglasio je da "put Kosova ka evrointegracijama treba da bude u koordinaciji sa SAD i Evropskom unijom".

"Liberalizacija viznog režima trebalo bi da se dogodi i ni pod kojim uslovima ne bi se trebali gubiti izgledi za članstvo u Interpolu ili Unesku. Bez koordinacije sa Vašingtonom i Briselom, Kosovo je ozbiljno ugroženo u procesu dobijanja vizne liberalizacije i članstva u međunarodnim organizacijama ", zaključio je Tači.Ostale vesti

Stiglo 7 eksperata sa Instituta
Kako bi pomogli u organizovanju zdravstvenog sistema u srpskim sredinama, na Kosovo je sa Instituta "Batut" stiglo je 7 eksperata, saopštio je u današnjem izveštaju direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.
  • 02.04.2020
Dogovor!?: Kosovski lideri neozbiljni
U jeku borbe protiv koronavirusa kosovski politički lideri su zaokupljeni raspravom o tome treba li održati vanredne izbore ili ne. To je, po mišljenju novinarke Sanje Sovrlić, neozbiljno. Njen kolega Ljeart Hodža smatra da su izbori mogući.
  • 02.04.2020
Pad vlade u epidemiji koronavirusa
Dok se Kosovo suočava sa epidemijom korona virusa, Skupština je izglasala nepoverenje kosovskoj Vladi, nakon čega je vršilac dužnosti kosovskog premijera Aljbin Kurti razrešio dužnosti potpredsednika vlade Avdulaha Hotija. O ovoj temi, u najnovijoj emisiji "Sporazum" su govorili Rada Trajković, Augustin Paljokaj i Dušan Janjić.
  • 02.04.2020
Rašić imenovan za direktora Kancelarije za zajednice i savetnika
Vršilac dužnosti premijera  Kosova Aljin Kurti imenovao je danas  predsednika Progresivno demokratske stranke Nenada Rašića za političkog savetnika i direktora Kancelarije za zajednice u kabinetu premijera Kosova, saznaje New press.
  • 02.04.2020
Tači traži od Kurtija novog mandatara
Kosovski predsednik Hašim Tači zatražio je od predsednika pokreta Samoopredeljenje i premijera u ostavci Aljbina Kurtija da njegova stranka predloži novog mandatara za sastav nove kosovske vlade.
  • 02.04.2020
Tači obavio konsultacije sa svim parlamentarnim strankama
Predsednik Kosova Hašim Tači danas je nastavio konsultacije sa liderima političkih partija koje su zastupljene u Skupštini Kosova, kako bi sa njima diskutovao o trenutnim političkim događajima, ali i o događajima na polju zdravstva i bezbednosti na Kosovu.
  • 02.04.2020