Vesti
Politika

Tači: Niko ne može da predvidi datum sporazuma

"Nijedan sporazum nema smisla i ne dolazi u obzir ako ne podrazumeva recipročno priznanje, sve ostalo je neprihvatljivo“, poručio kosovski predsednik Hašim Tači u u Prištini.
Tači: Niko ne može da predvidi datum sporazuma
Hašim Tači (Foto Kim)

Komentarišući izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da još uvek nema rešenja za Kosovo, ali da se, kako je rekao, "Bogu moli da ga bude u narednih 10 ili 20 godina" Hašim Tači je kazao da što se vremenskih okvira tiče, datum ne može da predvidi niko.

“Nijedan sporazum nema smisla sa Srbijom i ne dolazi u obzir da potpišem nešto što ne podrazumeva recipročno priznavanje. Samo takvim sporazumom možemo da napredujemo. Sve ostalo za mene je neprihvatljivo, nepotrebno i gubljenje vremena. Što se tiče vremenskih okvira kada može da se postigne sporazum, budite sigurni da (Aleksandar) Vučić, ja, niti bilo ko u Briselu, Vašingtonu ne može da predviđa datum. Mi se trudimo da ne izgubimo još dve decenije“. 

Kosovski predsednik je u Prištini na konfereciji za novinare kazao da je sporazum između Kosova i Srbije u interesu obe zemlje, te da ima i svoj pozitivan uticaj na region.

“Ovaj proces je izuzetno osetljiv i složen i o njemu se diskutuje široko i na nacionalnom i međunarodnom nivou. Postoje različiti politički stavovi, različita analitička i akademska mišljenja koja mogu da stvore razne divergencije za ili protiv ovog sporazuma. Ono što je veoma bitno jeste da su svi za dijalog, za pregovore i da na regionalnom i međunarodnom nivou pozdravljaju sporazum između Kosova i Srbije i koji je očigledna perspektiva za Kosovo u NATO, EU, a za Sbiju u EU“, kazao je Tači. 

Poslednjih dana predsednik Kosova Hašim Tači sastao se sa predstavnicima Crne Gore, Albanije kao i sa makedonskim premijerom Zoranom Zaevim i istakao da "mirovni sporazum" iz dana u dan dobija sve veću podršku.

“Ističem da Makedonija i Alabanija podržavaju dijalog i pregovore i pozdraviće mirovni sporazum između dve zemlje koji će doneti još više mira i stabilnosti našem regionu“, kazao je on.

“Što pre se postigne sporazum, veće su šanse za evrointegracije“, kazao je Tači ali naveo da taj proces neće biti lak. 

“To neće biti lak proces u narednim nedeljema i mesecima jer ćemo imati demarkaciju ili korekciju granice koja je duga oko 430 km. On ne može biti bez recipročnog priznanja, bez zaključivanja i ovog procesa. Korekcija granica je moguća i obezbeđuje Kosovu direktno priznanje od strane Srbije i pripajanje Preševa, Bujanovca i Medveđe Kosovu“. 

Kosovski predsednik Hašim Tači ponovio je danas u Prištini da neće dozvoliti podelu Kosova, razgovor o razmeni Gazivoda, ali i stvaranje Republike Srpske na Kosovu.

Na pitanje novinara kada očekuje da se zakon o trensformaciji Bezbednosnih snaga Kosova nađe pred poslanicima kosovskog parlamenta, Tači je poručio da jednostrani postupci vode u izlaciju.

“Kada sam ja predložio transformaciju imali smo potpunu podršku SAD-a i NATO-a. Zbog tvrdoglavosti izbornog ega nismo postigli da on prođe skupštinsku proceduru. Sada su okolnosti drugačije. Mi smo nakon moje inicijative zajedno sa međunarodnom zajednicom inicirali proces podizanja svesti i stigli smo do jedne veoma bitne faze u koordiniranju. Formiranje oružanih snaga Kosova mora biti otvoren i siguran proces u partnerstvu sa NATO-om, kako ne bi oštetili njihovu međunarodnu misiju. Jednostrani postupci vode u izolaciju", poručio je Tači.Ostale vesti

Borel: Priština da obustavi policijsku akciju, nasilni protesti da prestanu
Vlasti u Prištini moraju da obustave akcije specijalne policije oko opštinskih zgrada na severu Kosova, a nasilni protesti moraju da prestanu, izjavio je u Briselu visoki predstavnik Evropske unije Žozep Borel, dodajući da će EU nastaviti da razgovara s čelnicima Srbije i Kosova s ciljem da se zaoštravanje i nasilje bezuslovno odmah obustave.
  • 30.05.2023
Stano: Briselski dijalog nije mrtav
Dijalog Beograda i Prištine nije mrtav i sada još intenzivnije radimo na pronalasku rešenja u okviru dijaloga, rekao je novinarima u Briselu portparol Evropske komisije Peter Stano.
  • 30.05.2023
Vučić i Kurti otkazali put u Bratislavu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti otkazali su učešće na forumu u Bratislavi.
  • 30.05.2023
Bivši predsednik SO Zvečan: Povlačenje specijalaca, nedolazak gradonačelnika, sloboda za uhapšene
"Još jednom bih želeo da naglasim naše jučerašnje zahteve, a to je da se svi pripadnici specijalne policije povuku iz opština sa srpskom većinom i da lažni gradonačelnici ne dolaze u zgrade opština na severu Kosova i Metohije. Moram da naglasim da mi pri tim zahtevima ostajemo i danas. Tražimo i slobodu za naše neosnovano uhapšene građane Radoša Petrovića i Dušana Obrenovića, rekao je bivši predsednik SO Zvečan Srđan Milosavljević.
  • 30.05.2023
Lajčak i Kovačevski pozvali na povratak mira i stabilnosti na Kosovu
Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski i specijalni predstavnik EU za Zapadni Balkan Miroslav Lajčak su zajedno iz Bratislave pozvali na hitnu deeskalaciju situacije na Kosovu i povratak mira i stabilnosti.
  • 30.05.2023
Zvanični Pariz osuđuje nasilje i poziva Prištinu na smirivanje tenzija
Francuska je oštro osudila nasilje na severu Kosova, gde je povređeno oko 30 pripadnika KFOR-a, i apelovala na strane, posebno vladu Kosova, da preduzmu mere u cilju smirivanja tenzija, saopštilo je danas francusko ministarstvo spoljnih poslova.
  • 30.05.2023