Vesti
Politika

“Tači nije tražio odobrenje za posetu”

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da zamenik kosovskog premijera Hašim Tači nije tražio bilo kakvo odobrenje za posetu Beogradu.

“Tači nije tražio odobrenje za posetu”
Marko Đurić (Foto arhiv Kim)

"Nikakav skup koji organizuje Srbija, niti bilo koja međunarodna organizacija te vrste, ne postoji niti postoji zahtev za tom posetom. Reč je o pokušaju odvraćanja pažnje sa značajnijih trema", rekao je Đurić za RTS i dodao da su sve to medijske spekulacije.

Upitan zbog čega je Tačiju na taj način potrebno odvraćanje od značajnijih tema, Đuriće je objasnio da je bilo mnogo "loših izjava koje su Tači i kosovski pemijer Edi Rama davali prethodnih dana".

"Bilo je mnogo loših izjava koje su davali Tači i Rama prethodnih dana i oni su pretrpeli određenu političku štetu u međunarodnim krugovima i regionu zbog pozivanja na destabilizaciju regiona. Kao da je bilo potrebno da se ođednom baci u fokus neka izmišljena, druga tema, da bi se sa toga skrenula pažnja", smatra Đurić.

Govoreći o zvaničnoj proceduri za dolazak Tačija, Đurić je precizirao da 72 sata ranije, preko oficira za vezu, dolazi do obaveštenja o poseti pokrajinskog zvaničnika.

Upitan kakva bi bila reakcija srpskih vlasti ako se Tači ipak pojavio u Beogradu, Đurić je rekao da pravosudni organi Srbije tretiraju svakog građanina na isti način.

"U tom smislu i taj naš građanin bi se u skladu sa našim zakonima našao kao predmet rada određenih institucija, ali to je posao za te institucije", kategoričan je Đurić.

Šest tačaka Briselskog sporazuma nije ostvareno

Đurić je izjavio da neka prava srpskog naroda dogovorena Briselskim sporazumom još nisu ostvarena i ukazao da će upravo tih šest tačaka biti jedna od tema u narednoj rundi dijaloga u Briselu 21. aprila.

"Prvih šest tačaka Briselskog sporazuma, koje se odnose na prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiiji, potpuno je neostvareno i želimo da razgovaramo o tome kako da se te tačke što brže ostvare", rekao je Đurić.

On je rekao da je sada potrebno da ono što je dogovoreno, konačno bude i sprovedeno.

"Glavna stavka, a to je osnivanje zajednice srpskih opština, je nešto zašta ćemo se sigurno izboriti i to je ključni neohodan korak za dalju normalizaciju donosa", dodao je Đurić.

On je dodao da će se u Briselu razgovarati i o imovini, energetici i telekomunikacijama.

Pitanje imovine je, kako je naveo, veoma visoko kotirano na listi srpskih prioriteta, a kao primer naveo je da je 40.000 srpskih stanova i kuća još uvek "pod okupacijom". 

"Delegacija Srbije na čelu sa predsednikom vlade tražiće odgovore na sve to", rekao je on.

Đurić je zaključio da je Srbija sve svoje obaveze iz Briselskog sporazuma u potpunosti ispunila.

 Ostale vesti

Bilčik: Potrebna istinska istraga dešavanja u Banjskoj
Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik ocenio je kao neprihvatljiv nedavni sukob na severu Kosova i pozvao na istinsku istragu.
  • 03.10.2023
Rumunija šalje vojni kontingent na Kosovo
Nakon najnovijeg skoka tenzija na Kosovu, usled čega je NATO ovlastio slanje dodatnih trupa i odluke Velike Britanije da pošalje 200 vojnika, sada stiže potvrda da će i Rumunija poslati dodatni kontingent.
  • 03.10.2023
Evroposlanici zatražili sankcije za Srbiju, ali i za Kurtija
Poslanici Evropskog parlamenta poručili su danas da je potrebna nepristrasna istraga o oružanom sukobu na severu Kosovu i privođenje odgovornih pravdi. Kritikovali su retoriku Beograda, zatražili sankcije za Srbiju ali i za kosovskog premijera Aljbina Kurtija zbog zastoja u dijalogu. Poslanici su pozvali i na jačanje jedinica Kfora na severu.
  • 03.10.2023
Bela kuća: Srbija počela povlačenje snaga, to je dobra stvar
Srbija je "počela da povlači" snage pozicionirane na granici sa Kosovom, saopštila je Bela kuća, nekoliko dana posle upozorenja o velikom raspoređivanju srpske vojske na tom području.
  • 03.10.2023
Osmani za CNN: Objavićemo dokaz da je Vučić dao naredbu za Banjsku

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je za CNN da međunarodna zajednica treba da uvede sankcije Srbiji zbog oružanog napada u Banjskoj.

  • 03.10.2023
BiH će ispitati navode da je Milan Radoičić nabavljao oružje u Tuzli
Direktor Federalne uprave policije u Bosni i Hercegovini Vahidin Munjić izjavio je da će proveriti da li je Milan Radoičić kupovao oružje na prostoru FBiH, javlja N1 u BiH.
  • 03.10.2023