Vesti
Politika

Tači: Nepravedan odnos posledica nepriznavanja pet država EU

Predsednik Kosova Hašim Tači ocenio da je za nepravedan odnos prema Kosovu u Strategiji EU krivo pet zemalja članica EU koje nisu priznale Kosovo.
Tači: Nepravedan odnos posledica nepriznavanja pet država EU
Hašim Tači (Foto arhiva Kim)

"Ovaj nepravedan odnos prema Kosovu je posledica nepriznavanja pet država članica EU, odnosno nesposobnosti EU da ima jedinstven stav o Kosovu", napisao je Tači na svom profilu na Fejsbuku.

On je rekao da Strategiju EU za Zapadni Balkan, koja je predstavljena juče u Strazburu, ocenjuje kao podsticaj reformama u državama regiona za učlanjene u EU.

"Zato pozdravljam izradu strateškog dokumenta koji Kosovo tretira kao deo planova za proširenje EU. Međutim na žalost zbog poznatih političkih razloga ovaj dokument nije uspeo da predstavi perspektivu sveukupnog i ravnopravnog učlanjena svih zemalja regiona. Posebno ova Strategija nije uspela da predstavi jasnu perspektivu za učlanjene Kosova u EU", napisao je Tači.

Prema njegovim rečima Kosovu preostaje da radi na uklanjanju političkih barijera za evrointegracije.

"Mi treba da iskoristimo puni potencijal ove Strategije kako bi smo unapredili naš položaj na putu ka učlanjenu i kako bi okončali proces dijaloga sa Srbijom. Kosovo hitno treba da prevazidje stanje izolacije, ratifikujući sporazum o graničnoj liniji sa Crnom Gorom koja donosi ukidanje viza EU za građane Kosova", napisao je Tači.Ostale vesti

Hodžić: Podržaću Kurtijevu vladu i kandidaturu Osmanijeve za predsednicu
Adrijana Hodžić sa liste „Ujedinjena zajednica" koja je osigurala mesto u Skupštini Kosova kao predstavnica bošnjačke zajednice, izjavila da će podržati formiranje vlade koju vodi Aljbin Kurti i kandidaturu Vjose Osmani za mesto predsednice Kosova, prenosi Ekonomija Onlajn.
  • 04.03.2021
Predstavnici Srpske liste razgovarali sa Petkovićem u Raški
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković sastao se danas sa institucionalnim i političkim predstavnicima Srba sa Kosova kako bi realizovali dogovore i projekte dogovorene s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, prenosi Tanjug.
  • 04.03.2021
Stoltenberg: Podržavamo razvoj KBS-a kao snage za civilnu zaštitu
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da NATO podržava razvoj Kosovskih bezbednosnih snaga, ali samo u njihovom prvobitnom mandatu.
  • 04.03.2021
Brnabićeva sa Lajčakom o dijalogu i putu ka EU
Premijerka Srbije Ana Brnabić zahvalila je specijalnom izaslaniku Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku na dobrom i otvorenom sastanku koji su imali u Beogradu.
  • 04.03.2021
Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić, ocenio je da je glavni preduslov dijaloga Beograda i Prištine jednako poštovanje prava i sloboda za sve na Kosovu.
  • 04.03.2021
Konačni rezultati izbora: Samoopredeljenju 49,95 odsto glasova
Centralna izborna komisija objavila je danas konačne rezultate vanrednih parlamentarnih izbora, koji su održani 14. februara na Kosovu. Prema izveštaju CIK-a, pobednik izbora Pokret Samoopredeljenje osvojio je 49,95 odsto glasova.
  • 04.03.2021