Vesti
Politika

"Tači nema mandat da pregovara"

Demokratski savez Kosova je na konferenciji za medije naveo da kosovski predsednik Hašim Tači nema mandat za pregovore sa Beogradom.
Aleksandar Vučić i Hašim Tači (Foto Zeri)

Kako prenosi portal Gazeta ekspres, od Tačija se zahteva da podnese izveštaj parlamentu u vezi sa njegovim delovanjem u dijalogu Beograd ai Prištine.

"Tači pregovara sa Srbijom iako nema mandat da vodi taj proces. Nema nikakve odluke koja nalaže da predsednik treba da vodi ovaj proces. On nema mehanizme da implementira moguće dogovore, niti postoje ustavni mehanizmi za kontrolu njegovog delovanja. On drži u tajnosti razgovore i dogovore koje postiže sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Briselu", navela je poslanica Vjosa Osmani.

Ona je uputila poziv Tačiju da se hitno obrati parlamentu i da odredi dan kada će objasniti o čemu razgovara sa Vučićem.

"Mi kao opozicija imamo osnovanu sumnju u njegove sastanke sa Vučićem i teme o kojima se priča. Jedna od njih je i podela Kosova", dodala je.

Prema njenim rečima, kosovska Vlada nema nikakvu strategiju u dijalogu sa Srbijom.

"Vlada nema ideju kako da pristupi formiranju konačnog dogovora sa Srbijom. Parlament treba da usvoji rezoluciju koja bi trebalo da postavi crvene linije u dijalogu sa Srbijom", rekla je Osmani, optuživši Vladu premijera Ramuša Haradinaja da je izolovana.Ostale vesti

Dačić odbacuje nepostojeći non pejper EU i SAD o Kosovu
Ako neko planira da donosi neke non pejpere, poručujem im da ne gube vreme, rekao je danas za TV Pink predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, i dodao da je stav predsednika Srbije jasan - želimo kompromis i dogovor, ali ne prihatamo nikakve ucene.
  • 27.02.2021
Novčana pomoć Srbima na Kosovu najverovatnije u maju
Direktor Vladine kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da će novčana pomoć Srbima na Kosovu najverovatnije biti isplaćena u maju.
  • 27.02.2021
Kurti ponovio da ne treba žuriti sa dijalogom
Kandidat za budućeg premijera Aljbin Kurti preneo je i ambasadoru Velike Britanije u Prištini Nikolasu Abotu da dijalog sa Beogradom ne treba požurivati, zalažući se za dobre pripreme za stabilan sporazum.
  • 27.02.2021
CIK: Odbačeno 18.766 glasova iz dijaspore
Centralna izborna komisija Kosova odbacila je 18.766 glasova iz dijaspore, prenosi Zeri.
  • 26.02.2021
Vučić: Nezaposlenima na Kosovu 200 evra, deci i zaposlenima po 100
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je finansijsku pomoć za ljude koji žive na Kosovu. Nezaposlena lica će dobiti po 200 evra, a deca i zaposlene osobe po 100. Takođe, najavio je početak gradnje nove zgrade za KBC Priština u Gračanici.
  • 26.02.2021
“Šta nakon izbora?”

Kao što je pobeda Pokreta Samoopredeljenje na nedavno održanim parlamentarnim izborima na Kosovu bila očekivana, tako treba da očekivati i da će Aljbin Kurti promeniti odnos prema “nerealnim ciljevima” svoje politike. Kao najozbiljniji kandidat za premijera Kosova, Kurti će revidirati svoje stavove o isključivanju Srpske liste iz buduće Vlade ili marginalizaciju dijaloga sa Beogradom, zaključeno je tokom debate „Šta nakon izbora?“.

  • 26.02.2021