Vesti
Politika

"Tači nema mandat da pregovara"

Demokratski savez Kosova je na konferenciji za medije naveo da kosovski predsednik Hašim Tači nema mandat za pregovore sa Beogradom.
Aleksandar Vučić i Hašim Tači (Foto Zeri)

Kako prenosi portal Gazeta ekspres, od Tačija se zahteva da podnese izveštaj parlamentu u vezi sa njegovim delovanjem u dijalogu Beograd ai Prištine.

"Tači pregovara sa Srbijom iako nema mandat da vodi taj proces. Nema nikakve odluke koja nalaže da predsednik treba da vodi ovaj proces. On nema mehanizme da implementira moguće dogovore, niti postoje ustavni mehanizmi za kontrolu njegovog delovanja. On drži u tajnosti razgovore i dogovore koje postiže sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Briselu", navela je poslanica Vjosa Osmani.

Ona je uputila poziv Tačiju da se hitno obrati parlamentu i da odredi dan kada će objasniti o čemu razgovara sa Vučićem.

"Mi kao opozicija imamo osnovanu sumnju u njegove sastanke sa Vučićem i teme o kojima se priča. Jedna od njih je i podela Kosova", dodala je.

Prema njenim rečima, kosovska Vlada nema nikakvu strategiju u dijalogu sa Srbijom.

"Vlada nema ideju kako da pristupi formiranju konačnog dogovora sa Srbijom. Parlament treba da usvoji rezoluciju koja bi trebalo da postavi crvene linije u dijalogu sa Srbijom", rekla je Osmani, optuživši Vladu premijera Ramuša Haradinaja da je izolovana.Ostale vesti

Dačić i Godfri razočarani merama Prištine
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić preneo je ambasadoru Sjedinjenih Američkih Država Entoniju Godfriju, razočaranost poslednjim potezima Prištine u vezi s uvozom srpske robe i uslovima koje s tim u vezi postavljaju - tzv. uvođenjem recipročnih mera, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.
  • 01.06.2020
Tači pozvao Hotija da formira novu vladu u najkraćem roku
Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da je Ustavni sud Kosova danas objavio u potpunosti odluku o ustavnosti njegovog dekreta i pozvao funkcionera DSK Avdulaha Hotija da formira novu Vladu.
  • 01.06.2020
DSK predao zahtev skupštini za sednicu o izboru vlade
Demokratski savez Kosova podneo je kosovskoj skupštini zahtev za održavanje sednice na kojoj se očekuje izbor novog sastava kosovske vlade sa Avdulahom Hotijem na čelu.
  • 01.06.2020
Najavljeno uklanjanje robe
Nakon što je Vlada Kosova donela odluku o uvođenju "reciprociteta" za robu srpskih proizvođača koja nema oznaku "Republika Kosovo", ministarka ekonomije, zapošljavanja, trgovine, industrije, preduzetništva i strateških investicija na Kosovu Rozeta Hajdari, naložila je uklanjanje takve robe sa tržišta.
  • 01.06.2020
Hoće li biti omogućeno glasanje na Kosovu 21. juna?
Iako je Republička izborna komisija (RIK) predvidela glasanje za parlamentarne izbore u Srbiji 21. juna na 90 biračkih mesta na Kosovu, još uvek je neizvesno hoće li se ti izbori sprovesti.
  • 01.06.2020
Od danas se otvaraju prelazi

Na Kosovu od danas nastupa treća faza olakšavajućih mera uvedenih nakon pojave korona virusa.

  • 01.06.2020