Vesti
Politika

Tači: Nefer je sud, ali moramo sa Zapadom

Kosovski predsednik Hašim Tači rekao je da je osnivanje Specijalnog suda za zločine OVK "nefer", ali da je odluka Kosova da održi partnerstvo sa Zapadom.
Tači: Nefer je sud, ali moramo sa Zapadom
Hašim Tači (Foto Kim)

Kako je naveo, kosovske vlasti su "preuzele određene odgovornosti i obaveze" i "ispuniće ih u skladu sa postignutim sporazumima", piše Koha.

"Doneta je odluka da održavamo svoje strateško partnerstvo sa SAD, EU i NATO", rekao je Tači govoreći na sednici kabineta vlade na kojoj je obeležena deseta godišnjica od jednostranog proglašenja nezavisnosti.

Zapadni partneri kosovskih vlasti su u nekoliko navrata javno zapretili da će "Kosovo ostati izolovano" ukoliko se nastave pokušaji da se blokira osnivanje i rad Specijalnog suda.

Tači je, sedeći pored kosovskog premijera Ramuša Haradinaja, ministrima i saradnicima rekao i da "dijalog sa Srbijom ulazi u poslednju fazu procesa".

"Radimo na tome da postignemo konačan dogovor, koji implicira normalizaciju odnosa i međudržavno pomirenje. Nema sumnje da smo mi primer za mir i pomirenje, primer da dijalog gradi bolje odnose za sve", rekao je Tači.

Takođe, rekao je da je ovo pravi trenutak da EU potvrdi da čitava jugoistočna Evropa pripada EU, a ne "druge ideologije koje narušavaju vrednosti i principe Zapada".

Njegove reči su u skladu sa intervjuom koji je dao prošle nedelje, kada je rekao da je ovo godina u kojoj se može postići "istorijski dogovor Beograda i Prištine" i da će uslediti decenije neizvesnosti ukoliko se to ne desi 2018.

Istovremeno i predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da bi izostanak pravog rešenja i kompromisa biti "greška više u istoriji dva najveća naroda na Balkanu".

 Ostale vesti

Odalović: Priština treba da otvori arhive, ljudi nisu nestali u šumi
Generalni sekretar Skupštine Veljko Odalović rekao je za RTS da je Ranko Grujić, koji je poginuo od NATO bombi, pre dva dana ponovo sahranjen kod Peći i da to nije jedini primer skranavljenja grobalja.
  • 08.03.2021
Završena sednica Saveta za nacionalnu bezbednost u Srbiji
U palati "Srbija" završeno je zasedanje Saveta za nacionalnu bezbednost kojim je predsedavao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
  • 06.03.2021
Valjdet Sadiku imenovan za privremenog otpravnika poslova ambasade Kosova u SAD
Ambasador Valjdet Sadiku imenovan je za otpravnika poslova u ambasadi Kosova u Vašingtonu, saopštilo je kosovsko Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore (MIPD).
  • 06.03.2021
Palmer: Nije pritisak, ali
SAD neće pritiskati, već ohrabruju Beograd i Prištinu da postignu sporazum o normalizaciji, kaže specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Metju Palmer.
  • 06.03.2021
EP 25. marta o Zapadnom Balkanu
Debata o izveštajima o napretku četiri balkanske države ka EU biće održana na mini-plenarnoj sednici Evropskog parlamenta 25. marta, saopšteno je u Briselu.
  • 06.03.2021
Osmani: KBS sledeće nedelje u prvu mirovnu misiju
Očekuje se da će pripadnici Kosovskih bezbednosnih snaga otputovati u prvu mirovnu misiju na svetu, koja će se izvoditi zajedno sa američkom vojskom, najavila je vršilac dužnosti predsednika Kosova Vjosa Osmani tokom obeležavanja godišnjice Epopeje OVK.
  • 05.03.2021