Tači: Nećemo dozvoliti novu Republiku Srpsku na Kosovu

Moj cilj nije neka etnička podela, niti stvaranje druge Republike Srpske na Kosovu, rekao je kosvoski predsednik Hašim Tači.

Podeli ovaj članak sa:
  • Hašim Tači (Foto arhiva Kim)

On je naveo da je njegov cilj uspostavljanje 400 kilometara duge granice sa Srbijom i napomenuo da taj proces zahteva, kako kaže, "kreativna rešenja", koja će obezbediti mir sada i u budućnosti.

On je, u intervjuu "Danasu", rekao da se dijalog Beograd-Priština nalazi u kritičnom periodu, kao i da neće dozvoliti da prošlost blokira budućnost i ugrozi mir u narednih 5 ili 50 godina.

"Ja pričam sa Vučićem i voljan sam da pronađemo rešenje, jer želim da vidim Kosovo u NATO i EU što je pre moguće. Biću veoma iskren, ne mislim da možemo da stignemo tamo sve dok imamo nerešenu granicu. Moramo da imamo u potpunosti dogovorenu graničnu demarkaciju, kako ne bismo ostavili neka otvorena pitanja da postanu tačka razdora u budućnosti", istakao je Tači.

Tači je kazao i da očekuje da finalni sporazum Beograda i Prištine bude evropski sporazum koji će prihvatiti i Brisel i Vašington, kao i da će biti finalizovan novom rezolucijom UN u Savetu Bezbednosti.

"Ili će biti pronađeno jedno evropsko rešenje, uz podršku EU i SAD, ili neće biti nikakvog dogovora", ukazao je Tači.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane