Vesti
Politika

Tači: Ne marim za srpske taktike

Ministar spoljnih poslova Kosova Hašim Tači izjavio je da se reakcije Srbije na moguće učlanjenje Kosova u Unesko kose sa Briselskim sporazumom.
Tači: Ne marim za srpske taktike
Hašim Tači (Foto Vlada Kosova)

On je rekao i da je jezik kojim se služe srpski zvaničnici neprihvatljiv.

“Mislim da većina država Uneska ceni to što mi nismo angažovani u sličnoj negativnoj kampanji i, da kažem istinu, ne marim za srpske taktike, fokusiran sam na prikupljanje glasova za mlade ljude Kosova da dobiju iste šanse kao i svi drugi mladi ljudi u svetu učešćem u globalnom telu posvećenom kulturi, obrazovanju, nauci”, rekao je Tači za dnevni list “Danas”.

On je precizirao da su napori Kosova usmereni na to da dobije pozitivnu preporuku Izvršnog odbora Uneska u oktobru, a potom i dvotrećinsku većinu za članstvo u novembru.

Prema njegovim rečima, poslednja faza Briselskog sporazuma odnosi se na to da Srbija konačno prihvati Ahtisarijev plan, što se sada dešava “korak po korak”.

“Implementacija je ključna, a takođe je ključno ponašanje u skladu sa Briselskim sporazumom. U Briselu, srpska vlada je veoma voljna da pokaže dobrosusedske manire prema Kosovu, ali zatim u Parizu ili Njujorku, oni i dalje koriste Miloševićev jezik prošlosti”, rekao je zamenik premijera Kosova.

Tači je ponovio da će energetski sistem funkcionisati u skladu sa zakonom Kosova, telekomunikacioni sistem biti integrisan u regulatornu mrežu Kosova, a Zajednica srpskih opština funkcionisati bez izvršnih ovlašćenja, u okviru kosovskog Ustava.

“Kosovo će imati oružane snage jer ovo nije samo želja već i dokazana nužnost. Dobili smo dosta podrške od NATO-a za naše bezbednosne snage i njihovu evoluciju i sada smo takođe završili Bezbednosnu strategiju”, kazao je zamenik kosovskog premijera, dodavši da te snage moraju biti integrisane u “atlantsku porodicu naroda”.Ostale vesti

Bilčik: Potrebna istinska istraga dešavanja u Banjskoj
Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik ocenio je kao neprihvatljiv nedavni sukob na severu Kosova i pozvao na istinsku istragu.
  • 03.10.2023
Rumunija šalje vojni kontingent na Kosovo
Nakon najnovijeg skoka tenzija na Kosovu, usled čega je NATO ovlastio slanje dodatnih trupa i odluke Velike Britanije da pošalje 200 vojnika, sada stiže potvrda da će i Rumunija poslati dodatni kontingent.
  • 03.10.2023
Evroposlanici zatražili sankcije za Srbiju, ali i za Kurtija
Poslanici Evropskog parlamenta poručili su danas da je potrebna nepristrasna istraga o oružanom sukobu na severu Kosovu i privođenje odgovornih pravdi. Kritikovali su retoriku Beograda, zatražili sankcije za Srbiju ali i za kosovskog premijera Aljbina Kurtija zbog zastoja u dijalogu. Poslanici su pozvali i na jačanje jedinica Kfora na severu.
  • 03.10.2023
Bela kuća: Srbija počela povlačenje snaga, to je dobra stvar
Srbija je "počela da povlači" snage pozicionirane na granici sa Kosovom, saopštila je Bela kuća, nekoliko dana posle upozorenja o velikom raspoređivanju srpske vojske na tom području.
  • 03.10.2023
Osmani za CNN: Objavićemo dokaz da je Vučić dao naredbu za Banjsku

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je za CNN da međunarodna zajednica treba da uvede sankcije Srbiji zbog oružanog napada u Banjskoj.

  • 03.10.2023
BiH će ispitati navode da je Milan Radoičić nabavljao oružje u Tuzli
Direktor Federalne uprave policije u Bosni i Hercegovini Vahidin Munjić izjavio je da će proveriti da li je Milan Radoičić kupovao oružje na prostoru FBiH, javlja N1 u BiH.
  • 03.10.2023