Tači: Nakon sporazuma sa Srbijom, otvorićemo ambasadu u Moskvi

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je da će nakon potpisivanja sporazuma o normalizaciji odnosa sa Srbijom, Kosovo otvoriti ambasadu u Rusiji.

Podeli ovaj članak sa:
  • Hašim Tači (Foto AP)

U intervjuu za bečki Kurir, Tači je rekao da sporazum sa Srbijom bez priznanja Kosova i članstva u UN "ne bi imao smisla".

"Radim na tome da obezbedimo Kosovu stolicu u UN i da bude priznato na globalnom nivou. Imamo veliku podršku SAD, posebno od Donalda Trampa, ali i prihvatanje od Rusije, ako imamo sveobuhvatan sporazum. To je u prošlosti nedostajalo. Sada je povoljan trenutak na međunarodnom planu. Ako je sporazum prihvatljiv za EU, SAD i Rusiju, to bi značilo globalnu podršku", kazao je Tači.

Navodeći da je sporazum Srbije i Kosova "apsolutno neophodan", Tači je ocenio da je postizanje takvog sporazuma "teško ali ne i nemoguće".

"Nikada više ne treba da bude rata između Albanaca i Srba. Mi želimo da postignemo sveobuhvatni sporazum. U celom regionu treba da prevlada mir. Mi želimo sveobuhvatni, a ne privremeni sporazum", kazao je kosovski predsednik.

Govoreći o taksi od 100 odsto koju su prištinske vlasti uvele na uvoz proizvoda iz Srbije i Bosne i Hercegovine, Tači je rekao da je Kosovo "na ovaj ili onaj način bilo prinuđeno da preduzme mere".

"Učinićemo sve da se dijalog ne otežava, ali Srbija ne sme da postavlja uslove za nastavak dijaloga. Verujem da će blokada biti ubrzo okončana", kazao je Tači i izrazio nadu da će se vrlo brzo naći rešenje za nastavak dijaloga i da će biti usvojen sporazum koji će kako je rekao, biti prihvatljiv za obe strane i za međunarodnu zajednicu.

Ako me pozovu, idem u Hag

Predsednik Kosova Hašim Tači kaže da će pozitivno odgovoriti ukoliko dobije poziv Specijalnog suda za ratne zločine, javlja AP.

"Ako bude ikakvog poziva u bilo kom trenutku odgovoriću uz punu transparentnost", rekao je Tači.

On je pozvao i druge da to isto učine.

Prošle nedelje sud u Hagu počeo je saslušanja bivših pripadnika OVK.

U Hagu su do sada saslušana dvojica bivših komandanata OVK, Rustem Mustafa Remi i Sami Ljuštaku. Oni su ispitani zbog navoda iz izveštaja specijalnog izvestioca Saveta Evrope Dika Martija u vezi sa zločinima visokih pripadnika OVK.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane