Vesti
Politika

Tači najavio odlazak u Beograd

Zamenik premijera i šef diplomatije Kosova Hašim Tači potvrdio je učešće na konferenciji "EU integracija Zapadnog Balkana: možemo bolje zajedno", piše Danas.

Tači najavio odlazak u Beograd
Hašim Tači (Foto Vlada Kosova)

Ovu konferenciju 24. aprila u Beogradu organizuje nevladina organizacija Omladinski odbor za obrazovanje.

Kako preciziraju sagovornici Danas, "EU lobira da se poseta dogodi, a Vlada u Beogradu ove sedmice treba da donese odluku u vezi sa njegovim dolaskom".

U slučaju da Vlada Srbije da zeleno svetlo, bila bi to prva poseta bivšeg kosovskog premijera Beogradu.

"Poziv da učestvuju na konferenciji koja se održava u "Metropolu" dobili su, između ostalih, ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, šef makedonske diplomatije Nikola Popovski, šefica pregovaračkog tima Srbije sa EU Tanja Miščević, ambasador Velike Britanije u Srbiji Denis Kif, te šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport.

Nedavno list Danas nije uspeo kod nadležnih pravosudnih institucija i u MUP-u da dobije zvaničnu informaciju kakav je tačno status Hašima Tačija, bivšeg kosovskog premijera, i da li bi on, teoretski, mogao da poseti Beograd.

Nezvanično, rečeno je da se protiv njega vodi neka vrsta istražnog postupka za ratne zločine.Ostale vesti

Bilčik: Potrebna istinska istraga dešavanja u Banjskoj
Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik ocenio je kao neprihvatljiv nedavni sukob na severu Kosova i pozvao na istinsku istragu.
  • 03.10.2023
Rumunija šalje vojni kontingent na Kosovo
Nakon najnovijeg skoka tenzija na Kosovu, usled čega je NATO ovlastio slanje dodatnih trupa i odluke Velike Britanije da pošalje 200 vojnika, sada stiže potvrda da će i Rumunija poslati dodatni kontingent.
  • 03.10.2023
Evroposlanici zatražili sankcije za Srbiju, ali i za Kurtija
Poslanici Evropskog parlamenta poručili su danas da je potrebna nepristrasna istraga o oružanom sukobu na severu Kosovu i privođenje odgovornih pravdi. Kritikovali su retoriku Beograda, zatražili sankcije za Srbiju ali i za kosovskog premijera Aljbina Kurtija zbog zastoja u dijalogu. Poslanici su pozvali i na jačanje jedinica Kfora na severu.
  • 03.10.2023
Bela kuća: Srbija počela povlačenje snaga, to je dobra stvar
Srbija je "počela da povlači" snage pozicionirane na granici sa Kosovom, saopštila je Bela kuća, nekoliko dana posle upozorenja o velikom raspoređivanju srpske vojske na tom području.
  • 03.10.2023
Osmani za CNN: Objavićemo dokaz da je Vučić dao naredbu za Banjsku

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je za CNN da međunarodna zajednica treba da uvede sankcije Srbiji zbog oružanog napada u Banjskoj.

  • 03.10.2023
BiH će ispitati navode da je Milan Radoičić nabavljao oružje u Tuzli
Direktor Federalne uprave policije u Bosni i Hercegovini Vahidin Munjić izjavio je da će proveriti da li je Milan Radoičić kupovao oružje na prostoru FBiH, javlja N1 u BiH.
  • 03.10.2023