Vesti
Politika

Tači: Može biti posledica

Kosovski predsednik Hašim Tači sastao se sa potpredsednikom Atlantskog saveta Dejmonom Vilsonom, kao i sa delegacijom Senata i američkog Kongresa.
Tači: Može biti posledica
Hašim Tači (Foto Kim)

Tači se zahvalio potpredsedniku Vilsonu za kontinuirani doprinos Atlantskog saveta Kosovu u jačanju sigurnosnih struktura.

"Na 20. godišnjicu oslobođenja Kosova, narod i država Kosova su večno zahvalni SAD za odlučujuću ulogu u slobodi i nezavisnosti Kosova", rekao je on.

 Tači i američka delegacija su razgovarali o procesu tranzicije Kosovskih bezbednosnih snaga i članstvu Kosova, u Partnerstvo za mir a zatim i u NATO.

Na sastanku je razgovarano o dijalogu Beograd - Priština i postizanju sveobuhvatnog i pravno obavezujućeg sporazuma.

"Nedostatak sporazuma između Beograda i Prištine može imati posledice na sigurnost i stabilnost u regionu i otvoriti put antievropskim elementima", rekao je Tači.

Potpredsednik Dejmon Vilson potvrdio je posvećenost Atlantskog Saveta za Kosovo.

Tači je rekao da će zajedno sa SAD nastaviti da se maksimalno angažuju za očuvanje mira i bezbednosti na Kosovu i regionu.

Kako bi se došlo do konačnog i sveobuhvatnog rešenja u dijalogu između Beograda i Prištine potrebni su veliki kompromisi, rekao je u intervjuu za prištinski list Koha ditore izvršni podpredsednik Atlanskog saveta Dejmon Vilson.

Vilson koji je trenutno u poseti Kosovu sa cljem obnavljanja amerčkog angažmana na Balkanu, naveo je da ni Brisel, ni Vašington ne bi trebalo da nameću rešenje problema.

Prištinski list navodi da je Vilson nedavno predložio novu strategiju koju SAD treba da primeni na Balkanu, kako bi se izbegao ruski uticaj, i promovisale reforme koje omogućavaju integraciju u evroatlantske strukture.

"Najveći izazov sa kojim se suočava Zapadni Balkan je unutrašnji" objasnio je Vilson, i istakao da se region suočava sa velikom pretnjom od strane Rusije koja želi da poremeti napredak.Ostale vesti

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa ruskim ambasadorom u Srbiji Aleksandrom Bocan-Harčenkom o političko-bezbednosnoj situaciji na Кosovu, ali i toku dijaloga Beograda i Prištine.
  • 13.05.2021
Vučić: Jedna velika sila traži povlačenje Kfora
Imam informaciju, obaveštajnu, koja me brine, a to je da će jedna velika sila zatražiti povlačenje Kfora sa Kosova, rekao je predsednik Srbije.
  • 13.05.2021
Kurti najavljuje povećanje budžeta za KBS
Premijer Kosova Aljbin Kurti, najavio je danas da će prioritet vlade u narednim godinama biti povećanje budžeta Kosovskih bezbednosnih snaga kako bi Kosovo, kako kaže, imalo dobro obučenu vojsku.
  • 12.05.2021
Aktiv: Ne odbacujte ZSO
Formiranjem nove vlade Kosova otvara se prilika za pokretanje novih napora u unutrašnjem dijalogu i za preispitivanje prirode odnosa između Srba i kosovskih institucija, navodi se u novom istraživanju NVO Aktiv. Ova organizacija je objavila niz preporuka za predstavnike institucija u tom smislu i poziva ih da ne odbacuju ZSO.
  • 12.05.2021
Pahor sutra u Prištini
Slovenački predsednik Borut Pahor posetiće sutra Prištinu, gde će razgovarati sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani.
  • 12.05.2021
Oštra reakcija Srbije na izjavu izraelskog ambasadora o Kosovu
Izraelski ambasador u Srbiji Jahel Vilan izjavio je da je Izrael priznao Kosovo pod pritiskom SAD, u okviru sporazuma Srbije i Kosova sa Amerikom. "Inače, nemojmo zaboraviti da je to urađeno u okviru sporazuma Srbije i Kosova sa Amerikom, a ne sa nama, sa Izraelom", kaže Vilan. Odgovara mu ministar spoljnih poslova Nikola Selaković koji kaže da su tvrdnje da je Srbija potpisala sporazum sa Kosovom u Vašingtonu netačne i da je reč o "svojevrsnom bezobrazluku".
  • 12.05.2021