Vesti
Politika

Tači: Maksimalno angažovanje ka sporazumu sa Srbijom

Predsednik Kosova Hašim Tači kazao je u razgovoru sa specijalnim izaslanikom SAD-a za Zapadni Balkan Metjuom Palmerom da će se maksimalno angažovati ka postizanju sveobuhvatnog sporazuma sa Srbijom.
Tači: Maksimalno angažovanje ka sporazumu sa Srbijom
Metju Palmer i Hašim Tači (Foto Kim)

Nakon susreta sa specijalnim izaslanikom SAD-a za Zapadni Balkan Metjuom Palmerom, predsednik Kosova Hašim Tači je saopštio da je sa svojim gostom razgovarao aktuelnim događajima i brzom formiranju institucija.

Tači je Palmeru rekao da je Kosovo blagosloveno što ima konstantnu podršku SAD-a.

"Kosovo je konsolidovana demokratija, koja je dokazana na poslednjim izborima. Ima snažne i profesinalne nezavisne institucije, nezavisnu slobodu govora", rekao je Tači.

Palmer je, kako je saopšteno, govorio je o tome kako Kosovo može da izgradi put mira ka postizanju sveobuhvatnog sporazuma sa Srbijom.

Tači je kazao da je Kosovo posvećeno nastavku reformi, jačanju evroatlantske budućnosti i da će se maksimalno angažovati na postizanju sveobuhvatnog sporazuma sa Srbijom, koji će, kako je istakao ojačati mir, ne samo između dve zemlje, nego i na čitavom Zapadom Balkanu.Ostale vesti

Lajčak: Dijalog vraćen na pravi put
Nakon današnjeg video-sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vućićem i kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem, specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, kazao je da je dijalog Beograda i Prištine vraćen na pravi put.
  • 12.07.2020
Vučić: Dijalog nastavljen, određene teme za Brisel
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji putem video-linka učestvovao na trilateralnom sastanku Evropske unije, Beograda i Prištine, istakao je da je dijalog nastavljen, kao i da su dogovrene teme za sastanak u Briselu.
  • 12.07.2020
Borelj pred konferenciju: Ovde smo da probamo ponovo
Dijalog Beograda i Prištine na visokom političkom nivou nastavljen je nakon 20 meseci pauze video-konfrencijom u kojoj učestvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kosovski premijer Avdulah Hoti, šef diplomatije EU Žosep Borelj i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak.
  • 12.07.2020
Umesto za stolom, danas video konferencija

Umesto planiranog nastavka dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, danas se održava video konferencija, pošto je kosovski premijer Avdulah Hoti otkazao dolazak.

  • 12.07.2020
Grenel: Bajden politizuje dijalog Beograda i Prištine
Specijalni izaslanik Bele kuće za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel optužio je bivšeg potpredsednika SAD Džoa Bajdena da politizuje pregovore između dve strane i time garantuje da neće biti postignut napredak po tom pitanju pre novembra, kada se održavaju predsednički izbori u SAD.
  • 11.07.2020
Posle povlačenja taksi stvorili su se nakon dužeg vremena uslovi za oživljavanje dijaloga Beograda i Prištine. U prošlosti je bilo mnogo rokova, ali je teško govoriti o dinamici i modalitetu rešenja, rekao je za RTS Dragan Đukanović iz Centra za spoljnu politiku.
  • 11.07.2020