Vesti
Politika

Tači: Kurti uzurpirao premijersku funkciju

Predsednik Kosova Hašim Tači optužio je vršioca dužnosti premijera Aljbina Kurtija da je uzurpirao tu funkciju.
Tači: Kurti uzurpirao premijersku funkciju
Hašim Tači (Foto arhiva Kim)

Tači je prilikom posete zatvoru Dubrava kod Istoka rekao da ne sme biti pritiska na Ustavni sud i da odluke te institucije moraju poštovati svi na političkoj sceni Kosova.

"Nažalost, imamo čoveka koji je uzurpirao kabinet premijera, čak i posle dve teške povrede Ustava. Medjutim, moramo biti strpljivi, ali isto tako poštovati sve institucije i raditi na poštovanju odluke Ustavnog suda koja se očekuje u narednim danima", rekao je kosovski predsednik.

Navodeći da "niko nije iznad Ustava i zakona", Tači je kazao da je "uvek poštovao" odluke Ustavnog suda, nezavisno od toga da li se sa njima slagao.

"Kao predsednik Kosova nastaviću da poštujem svoj mandat koji proizilazi iz Ustava Kosova. Ostavimo Ustavni sud samo da radi. Što se tiče daljeg puta, to zavisi od odluke suda", rekao je Tači.Ostale vesti

Makron: BG i PR kroz dijalog da konačnog sporazuma
Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da je pregovore Beograda i Prištine u Briselu potrebno nastaviti kako bi se došlo do postizanja konačnog i pravno obavezujućeg sporazuma.
  • 20.04.2021
Ljepaja: Građani ipak dobili nešto od Briselskog sporazuma, opale su tenzije
Albanski analitičar Fadilj Ljepaja kaže za RTV Kim da je Briselskim sporazumom Srbija želela da vrati Kosovo u ovkire svoje države ali da u tome nije uspela. On smatra da Srbi sa Kosovu mogu doprineti da odnosi između Srbije i Kosova budu mnogo bolji.
  • 19.04.2021
Stano: Dogovoreno Briselskim sporazumom mora da se primeni
Potpisivanjem Briselskog sporazuma, pre osam godina, Beograda i Priština preuzeli su međunarodne obaveze, a sve što je dogovoreno mora biti i primenjeno, kaže portaprol EU Peter Stano.
  • 19.04.2021
Nema naznaka da će Priština skoro pristati na ZSO

Ni posle osam godina od potpisivanja, Briselski sporazum o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine nije do kraja sproveden, pre svega zbog odredbi koje se tiču Zajednice srpskih opština. Sagovornici RTV Kim ne očekuju da će se to desiti skoro, ali ipak smatraju da je ovaj dogovor donekle uticao na relaksaciju odnosa dveju strana.

  • 19.04.2021
Bugujevci: Pitanje nestalih i ljudsko i političko pitanje, ali treba humano
Potpredsednica Skupštine Kosova Saranda Bogujevci rekla je u emisiji Slobodno srpski  da je pitanje nestalih lica prioritet za novu Vladu Kosova i da bi i to trebalo da bude tema dijaloga Kosova i Srbije.
  • 19.04.2021
Osam godina od Briselskog sporazuma
Osam godina od Briselskog sporazuma, potpisanog uz posredstvo EU, navršava se danas, a i dalje nije formirana Zajednica srpskih opština koja je Srbima na Kosovu trebalo da im garantuje ovlašćenja u obrazovanju, zdravstvu, ekonomskom razvoju, urbanom i ruralnom planiranju, ali Brisel i dalje ne "pritiska" Prištinu da ispoštuje potpisano
  • 19.04.2021