Vesti
Politika

Tači: Kurti je prekršio Ustav, to je potvrđeno

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je da je premijer u ostavci Aljbin Kurti ozbiljno prekršio Ustav Kosova.

Tači: Kurti je prekršio Ustav, to je potvrđeno
Hašim Tači (Foto arhiva Kim)

To je, kako kaže, potvrđeno odlukom Ustavnog suda.
 
Tači je u intervjuu za Top čenel podsetio da je tražio da se proglasi vanredno stanje na Kosovu zbog situacije sa koronavirusom.
 
"Na sastanku Odbora za nacionalnu bezbednost svi su bili za, dok je Kurti bez nelagode rekao da je situacija normalna i da nema potrebe da se proglašava vanredno stanje", istakao je Tači.
 
Prema sopstvenoj tvrdnji, u potpunosti je delovao u okviru Ustava tzv. Kosova i zakona privremenih institucija na Kosovu.
 
"Policijski čas koji je vlada donela kao odluku je trebalo da donese Skupština Kosova, a ne samo kosovska vlada. Kurti je razrešeni premijer. Kurti je ozbiljan prekršilac Ustava Kosova, što je potvrdio i Ustavni sud", poručio je Tači.
 
Naglasio je da je Kurti bio nepripremljen i tvrdoglav kada je on zatražio da se proglasi vanredno stanje.
 
"Lideri političkih stranaka na Kosovu preporučili su meni kao predsedniku da se obratim Skupštini Kosova da se proglasi vanredno stanje", ukazao je Tači.
 
Kako je naveo, zatražio je konsultaciju sa premijerom i nakon tog savetovanja zatražio da se održi sastanak Saveta za bezbednost.
 
"Na tom sastanku video sam strah, paranoju i zaveru Kurtija. Video sam njegovu tvrdoglavost, nepripremljenost za novu situaciju, premijer je krenuo antiustavnim pravcem objavljujući policijski čas", rekao je Tači.
 
Predsednik Kosova je, između ostalog, u ovom intervjuu kritikovao vladu, nazivajući je neodgovornom u suoačavanju sa olujom nakon pandemije na Kosovu.
 Ostale vesti

Lajčak: Kosovo odmah da povuče odluku
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da je razočaran recipročnim merama koje je Priština uvela i zatražio njihovo momentalno povlačenje.
  • 31.05.2020
Dačić: Ne prihvatamo potez Prištine, dijalog je na respiratoru
Ministar spoljnih poslova Ivida Dačić rekao je za RTS da je za Srbiju neprihvatljiv čin Prištine koja je zabranila zlazak robe iz centralne Srbije bez dokumenata sa naznakom "Republika Kosovo". Nemamo nameru da nastavimo dijalog dok se ove mere ne ukinu, ističe šef srpske diplomatije.
  • 31.05.2020
Vozila sa srpskom robom ne mogu na Kosovo bez posebne dozvole
Bez posebne dozvole, na osnovu sinoćne odluke kosovske vlade, na Kosovo ne mogu da uđu vozila koja prevoze bilo kakvu srpsku robu. Kosovska vlada na elektronskoj sednici raspravljala je o izmenama i dopunama Odluke o reciprocitetu i usvojila niz mera koje podrazumevaju zabranu uvoza proizvoda iz Srbije ako na pratećim dokumentima nije naznačeno "Republika Kosovo".
  • 31.05.2020
Internet peticija za raspisivanje izbora
Samoopredeljenje pokreće peticiju putem interneta za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, objavila je Koha.
  • 30.05.2020
SAD ponovile: Poštovati odluku Ustavnog suda

Sjedinjene Države su ponovo reagovale na presudu koju je doneo Ustavni sud o dekretu predsednika Hašima Tačija o imenovanju Avdulaha Hotija iz DSK za novog premijera.

  • 30.05.2020
Borelj: Beograd i Priština da se dogovore
Šef diplomatije EU Đuzep Borelj izjavio je da je na Beogradu i Prištini da se dogovore oko rešenja za normalizaciju odnosa, ali da pri tom ne mogu imati "odrešene ruke", jer postignuti sporazum mora biti prihvaljiv i za međunarodnu zajednicu, prenosi Tanjug.
  • 30.05.2020