Vesti
Politika

Tači: Kosovo postalo primer dijaloga i saradnje

Predsednik Kosova Hašim Tači ocenio je da je Kosovo postalo primer dijaloga i saradnje.

Tači: Kosovo postalo primer dijaloga i saradnje
Hašim Tači (Foto Kim)

On je rekao i da je dijalog sa Srbijom pomogao integraciji severnog dela Kosova u kosovske institucije, ali se odrazio i na stabilnost regiona.

"Kosovo je sada konsolidovano kao država kako unutar takođe i vani. U regionu smo postali primer dijaloga i saradnje. Dijalog sa Srbijom je pomogao integraciji severnog dela Kosova u kosovske institucije, ali se reflektovao i na stabilnost regiona", rekao je predsednik Tači u razgovoru sa predsednikom Bugarske Rosenom Plevnelievom u Sofiji na Samitu država Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP).

Predsednik Kosova je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta rekao da su stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i preporuka za vize potvrda uspešnih i dubokih reformi u izgradnji demokratskih institucija, u privredi i u vladavini zakona.

Tači je od bugarskog homologa zatražio dalju podršku radi učlanjenja u ostale regionalne i međunarodne organizacije, kao što je Savet Evrope.

Bugarski predsednik Rosen Plevneliev je rekao da Bugarska i Kosovo imaju odlične odnose i da se saradnja treba proširiti i na polje ekonomije.Ostale vesti

Avdulah Hoti najavljuje ukidanje odluka Aljbina Kurtija
Kandidat za novog kosovskog premijera Avdulah Hoti rekao je da će ukinuti odluke koje sprečavaju nastavak dijaloga sa Beogradom.
  • 31.05.2020
Lajčak: Kosovo odmah da povuče odluku
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da je razočaran recipročnim merama koje je Priština uvela i zatražio njihovo momentalno povlačenje.
  • 31.05.2020
Dačić: Ne prihvatamo potez Prištine, dijalog je na respiratoru
Ministar spoljnih poslova Ivida Dačić rekao je za RTS da je za Srbiju neprihvatljiv čin Prištine koja je zabranila zlazak robe iz centralne Srbije bez dokumenata sa naznakom "Republika Kosovo". Nemamo nameru da nastavimo dijalog dok se ove mere ne ukinu, ističe šef srpske diplomatije.
  • 31.05.2020
Vozila sa srpskom robom ne mogu na Kosovo bez posebne dozvole
Bez posebne dozvole, na osnovu sinoćne odluke kosovske vlade, na Kosovo ne mogu da uđu vozila koja prevoze bilo kakvu srpsku robu. Kosovska vlada na elektronskoj sednici raspravljala je o izmenama i dopunama Odluke o reciprocitetu i usvojila niz mera koje podrazumevaju zabranu uvoza proizvoda iz Srbije ako na pratećim dokumentima nije naznačeno "Republika Kosovo".
  • 31.05.2020
Internet peticija za raspisivanje izbora
Samoopredeljenje pokreće peticiju putem interneta za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, objavila je Koha.
  • 30.05.2020
SAD ponovile: Poštovati odluku Ustavnog suda

Sjedinjene Države su ponovo reagovale na presudu koju je doneo Ustavni sud o dekretu predsednika Hašima Tačija o imenovanju Avdulaha Hotija iz DSK za novog premijera.

  • 30.05.2020