Vesti
Politika

Tači: Kosovo ostvarilo napredak u borbi protiv korupcije

Predsednik Kosova Hašim Tači na sednici Saveta za borbu protiv korupcije ocenio je da je Kosovo ispunilo uslove borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.
Tači: Kosovo ostvarilo napredak u borbi protiv korupcije
Hašim Tači (Foto arhiva Kim)

Tači je kazao da je bilo izazova u sprovođenju zakona, kao i rezultata u unapređenju i jačanju mehanizama za vladavinu prava na Kosovu.

On je rekao da je Kosovo usvojilo najmoderniji Ustav, donelo zakone koji sprečavaju i sankcionišu dela korupcije i učinilo konkretne korake u jačanju vladavine prava.

Prema njegovim rečima, u proteklih deset godina Kosovo je postiglo napredak u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, ali uvek postoji mogućnost da se uradi još više na jačanju vladavine prava i da se radi profesionalnije.

"Mi znamo da je borba protiv organizovanog kriminala teška, ali treba da napredujemo. Izazovi treba da se prevaziđu uz saradnju, profesionalizam i posvećenost svakoga od nas", rekao je on.

Kosovski predsednik je kao izazove pomenuo institucionalnu saradnju, funkcionisanje mehanizama vladavine prava, sprovođenje zakonodavstva na snazi, gonjenje, istraživanje i suđenje organizovanom kriminalu uopšteno i korupcije posebno, primenu sofisticiranih istražnih metoda i tehnika.

Tači je izjavio da su učinjeni konkretni koraci u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije u ispunjenju poslednjeg kriterijuma za liberalizaciju viza od Evropske unije i dodao da će Kosovo nastaviti i dalje da radi na tome.Ostale vesti

Brisel: Lajčak i Eskobar sa diplomatama iz Francuske, Nemačke i Italije
U Briselu bi danas trebalo da se sastanu specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak, specijalni izaslanik Stejt departmenta za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, kao i diplomatski savetnici lidera Francuske, Nemačke i Italije, saznaje Tanjug iz diplomatskih izvora.
  • 25.09.2023
Zaracin: Moramo imati uspešan dijalog
Dijalog se, naravno, može nastaviti i važno je da se držimo prethodnog u pokušajima da pronađemo način da se dogovoreno u Ohridu implementira, rekao je u Prištini izaslanik Nemačke za Zapadni Balkan Manuel Zaracin. On je osudio "kriminalni i teroristički" napad na Policiju Kosova i izrazio saučešće porodici ubijenog policajca.
  • 25.09.2023
Tužilac: U Zvečanu nađeno vozilo puno oružja, identifikacija osumnjičenih za ’teroristički napad’

Kosovski specijalni tužilac Naim Abazi izjavio je danas da je policija u Zvečanu našla automobil u kom je bilo sakriveno oružje, kao i da je u toku identifikacija svih osumnjičenih za "teroristički napad" kod sela Banjska u kom je ubijen jedan policajac.

  • 25.09.2023
Rašić o incidentu kod Banjske: Delovala je paravojna formacija, Vučić manipuliše
Ministar za zajednicu i povratak u Vladi Kosova Nenad Rašić kazao je da je noć u Banjskoj protekla mirno kao i da su jučerašnji događaji poražavajući, te da će po njegovom mišljenju tek da proizvedu neke nove efekte.
  • 25.09.2023
Vučić s Bocan Harčenkom: Kurti organizuje etničko čišćenje na Kosovu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa ambasadorom Rusije Aleksandrom Bocan Harčenkom, s kojim je razgovarao o situaciji na Kosovu.

  • 25.09.2023
SSP: Zbog nesposobnosti SNS-a Srbi na Kosovu prepušteni teroru
Stranka slobode i pravde (SSP) je ocenila da su zbog nesposobnosti kadrova Srpske napredne stranke (SNS) i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Srbi na Kosovu "prepušteni na milost i nemilost suludom režimu premijera Kosova Aljbina Kurtija, koji nad njima sprovodi otvoreni teror".
  • 25.09.2023