Vesti
Politika

Tači: Kosovo i Srbija da ispune obaveze iz sporazuma u Briselu

Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da "Kosovo i Srbija bez uslovljavanja treba da ispunjavaju obaveze iz sporazuma postignutih u Briselu u okviru dijaloga o normalizaciji međusobnih odnosa".
Tači: Kosovo i Srbija da ispune obaveze iz sporazuma u Briselu
Hašim Tači (Foto Beta/AP)

Tači je rekao i da očekuje brzo formiranje Oružanih snaga Kosova koje bi bile multietničke i otvorile perspektivu učlanjenja u NATO.

"Institucije Kosova ostvaruju planiranu agendu. Razvoj odnosa Kosova i Srbije se ne može ostvariti uslovljavanjem i otežavanjem posla drugoj strani. Kosovo će ispuniti svoje obaveze i istovremeno će Srbija učiniti isto. To je proces koji vodi i u kojem posreduje Evropska unija", rekao je Tači za agenciju Beta.

Kosovski predsednik rekao je da se regionalna saradnja ne može postići stvaranjem problema ili kada različite grupe ili pojedinci kao taoca drže jedan proces.

On je ocenio da je trenutna politička i bezbednosna situacija na Kosovu dobra, da je Kosovo na putu produbljivanja reformi u politici, privredi i jačanja vladavine prava.

Govoreći o zamerkama da je rad Skupštine Kosova blokiran zbog dva sporazuma, o Zajednici opština sa srpskom većinom i o demarkaciji granične linije sa Crnom Gorom, Tači je kazao da je bilo smetnji u radu parlamenta, ali da se posao nastavljao i nastavlja i da će u narednom periodu biti još intenzivniji.

"Institucije su stabilne, Skupština je stabilna, nije ona od pre pet-šest meseci. Kosovo je u fazi intenzivnog rada na jačanju i konsolidaciji države i evroatlantske perspektive. Narednih dana očekujem da bude formirana komisija za osnivanje Asocijacije opština sa srpskom većinom i takođe u narednom periodu očekujem da se u Skupštini ratifikuje sporazum o demarkaciji granične linije sa Crnom Gorom", kazao je Tači.

Kosovski predsednik koji rukovodi i spoljnom politikom, ocenio je da Kosovo svakim danom sve više jača svoj međunarodni identitet i položaj, a to pokazuje i prijem Kosova u organizacije UEFA i FIFA.

Komenatrišući to što se Kosovo na nekim međunarodnim skupovima predstavlja sa "zvezdicom", on je rekao da je Kosovo suverena država, ali da istovremeno treba da se uvaži i realnost, odnosno činjenica da sve zemlje članice Saveta bezbednosti UN i UN još nisu priznale Kosovo.

Tači je rekao da očekuje da se brzo formiraju Oružane snage Kosova, multietničke snage koje će otvoriti perspektivu za proces učlanjenja u NATO.

Prema njemu, u tom nastojanju nisu iscrpljene sve mogućnosti postizanja dogovora sa Srpskom listom.

"Razgovaramo sa predstavnicima srpske zajednice da se i oni integrišu u proces stvaranja Oružanih snaga Kosova jer te snage nisu u korist jedne a na štetu druge zajednice", rekao je Tači.

On je dodao da je Kosovo domovina svih njegovih građana i da bi bilo značajno da se diskusija o Oružanim snagama okonča sporazumom o osnivanju Oružanih snaga Kosova u koje bi bili uključeni svi bez obzira na nacionalnu pripadnost.Ostale vesti

Stejt department: Stav o ZSO jasan, ne možemo da komentarišemo navodne diplomatske prepiske
Stejt department ne može da komentariše navodnu diplomatsku prepisku, ali američki stav u vezi sa Zajednicom srpskih opština (ZSO) na Kosovu je jasan, navodi se u odgovoru Glasu Amerike, povodom pisanja pojedinih srpskih medija o navodnoj blokadi članstva Kosova u Savetu Evrope – dok vlasti te države ne usvoje konstruktivniji stav o ZSO.
  • 31.01.2023
Gervala: Odbaciti modele ZSO koji dozvoljavaju Srbiji da narušava suverenitet Kosova

Ministarka spoljnih poslova Kosova Donika Gervala izjavila je da svaki model ZSO koji dozvoljava Srbiji da narušava suverenitet Kosova treba odbaciti.

  • 31.01.2023
Brnabić: Nije mi jasno zašto se ’’Fridrih Ebert’’ bavi osnivanjem ZSO
Premijerka Ana Brnabić izjavila je da nije videla nacrt statuta Zajednice srpskih opština na KiM koji je uradila Fondacija "Fridrih Ebert", ali da joj nije jasno zašto se oni bave osnivanjem ZSO jer, kako je istakla, zna se čiji je to posao – Upravljačkog tima.
  • 31.01.2023
Srpska lista: Srbi žele ZSO

Debati o ZSO, njenom formiranju, nadležnostima, funkcionisanju i izazovima, održanoj u ambasadi SAD u Prištini prisustvovali su i predstavnici Srpske liste.

  • 31.01.2023
Vučić s Dodikom razgovarao o zapadnim inicijativama oko Kosova

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je s predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom o zapadnim inicijativama vezanim za Kosovo.

  • 31.01.2023
DPK pozitivno ocenjuje inicijativu Hovenijera

Predstavnici Demokratske partije Kosova ocenjuju pozitivnim pozitivno poziv ambasadora SAD na Kosovu Džefrija Hoveniera za zajednički sastanak o formiranju Asocijacije/Zajednice opština sa većinski srpskim stanovništvom.

  • 31.01.2023