Vesti
Politika

Tači: Kfor sačuvao spoljne granice Kosova i unutrašnju stabilnost

Predsednik Kosova Hašim Tači pohvalio je rad Kfora na Kosovu tokom poslednjih 20 godina, na današnjoj ceremoniji primopredaje dužnosti između odlazećeg komandanta Kfora general-majora Lorenca D’Adaria i novog komandanta general-majora Mikelea Risija, prenosi Zeri.
Tači: Kfor sačuvao spoljne granice Kosova i unutrašnju stabilnost
Hašim Tači (Foto ZPRK)

On je zahvalio u ime u svih građana i institucija na obavljenom poslu Kfora i prema njegovim rečima, to je uticalo na bolji život građana.

Što se tiče rada Kfora na Kosovu u poslednjih 20 godina, istakao je da postoji poštovanje prema toj instituciji.

„Kfor uživa veliko poštovanje i poverenje kod građana. To je zahvaljujući profesionalizmu koji ne samo da je sačuvao spoljne granice Kosova, već je stvorio i unutrašnju stabilnost”, izjavio je Tači.

Poručio je da je smanjenje trupa Kfora na Kosovu, pokazalo da je uspeh postignut saradnjom sa bezbedonosnim institucijama na Kosovu.

„Stvorili smo Kosovske bezbednosne snage i u budućnosti želimo da ne samo NATO bude na Kosovu, već i da budemo u NATO-u”, poručio je Tači.

Takođe, čestitao je novom komandantu Kfora na Kosovu Mikeleu Risiju na postavljenju na novu dužnost.Ostale vesti

Grenel: Bajden politizuje dijalog Beograda i Prištine
Specijalni izaslanik Bele kuće za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel optužio je bivšeg potpredsednika SAD Džoa Bajdena da politizuje pregovore između dve strane i time garantuje da neće biti postignut napredak po tom pitanju pre novembra, kada se održavaju predsednički izbori u SAD.
  • 11.07.2020
Posle povlačenja taksi stvorili su se nakon dužeg vremena uslovi za oživljavanje dijaloga Beograda i Prištine. U prošlosti je bilo mnogo rokova, ali je teško govoriti o dinamici i modalitetu rešenja, rekao je za RTS Dragan Đukanović iz Centra za spoljnu politiku.
  • 11.07.2020
Vučić: Mnogo je stranih faktora umešano u proteste
“Nasilnici nam nisu naneli veliku štetu. Građani ne treba da se sekiraju. Odgovaraće za sva zlodela koja su počinili, biće uhapšeni”, rekao je sinoć predsednik Srbije Aleksandar Vučić, obraćajući se građanima iz Pariza preko TV Pink.
  • 11.07.2020
Vučić za Rojters: Nadam se sporazumu, teško je reći kada
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je za Rojters da su se napori Nemačke i Francuske da ponovo pokrenu pregovore između Beograda i Prištine već isplatili i da se nada postizanju sporazuma, mada nije mogao da kaže kada.
  • 10.07.2020
Makron i Merkel spremni da se dalje angažuju u vezi Kosova
Zbog činjenice da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine veoma važna za bezbednost i stabilnost u regionu, kao i od velikog značaja za njihovu evropsku perspektivu, predsednik Francuske Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel izrazili su spremnost da i dalje podržavaju dve strane i EU u pronalaženju rešenja.
  • 10.07.2020
Hoti: Ustav i integritet neprikosnoveni, stolica u UN
Kosovski premijer Avdulah Hoti predstavio je na video-samitu u Parizu tri glavna principa u kojima stoji da je teritorijalni integritet neprikosnoven i da ne može biti deo pregovora, te da se ne može uticati na ustavni poredak Kosova i da konačni dogovor sa Beogradom mora da bude u potpunosti u skladu sa kosovskim ustavom.
  • 10.07.2020