Vesti
Politika

"Tači ispod žita Beogradu nudi razmenu teritorija"

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun izjavio je da predsednik Kosova Hašim Tači pokušava da Beogradu "ispod žita" ponudi razgovore o mogućnosti da se razmene teritorije severa Kosova za jug centralne Srbije.
Milovan Drecun (Foto Novosti)

U emisiji "Sedmica" Prvog programa Radio Beograda, Drecun je rekao da je izvesno da će doći do novog prekrajanja granica na Balkanu i da sa mnogih strana dolaze takve informacije, odnosno da se "testira teren".

"Hašim Tači pokušava da nam ispod žita ponudi da razgovaramo o tome da se obavi razmena severa za jug centralne Srbije... Ne govorim napamet uopšte, pokušava da nam proturi tu ideju", rekao je Drecun.

On je dodao da neka vrsta nacionalnog buđenja može da se vidi i unutar Evropske unije i da su dokaz za to česti pokušaji "pojedinih pokrajina i regiona da dobiju nezavisnost".

Drecun je, međutim, rekao da ne zna koliko je moguće sprovesti planove o stvaranju jednonacionalnih država, jer je to veliki rizik.

Prema njegovim rečima, "čitav region Balkana ostaje talac sučeljavanja velikih sila i ono što bi političke elite trebalo da urade jeste da nateraju velike sile da te probleme koji postoje rešavaju u njihovom prisustvu, a ne da donose gotova rešenja bez njihovog učešća".

Govoreći o nedavnim informacijama o tome da je Vojno-bezbednosna agencija (VBA) zaplenila nekoliko hiljada pušaka i mitraljeza na putu ka Makedoniji, Drecun je rekao da nije video zvaničnu i proverenu informaciju o tome od državnih organa i da, dok se to ne desi, on to smatra neproverenom informacijom, iako ne isključuje mogućnost da se to zaista dogodilo.

Drecun je rekao da je činjenica da sa Kosova već godinama naoružanje ilegalno ide u raznim pravcima, a da deo ostaje i u "pokrajini u posedu radikalnih islamista".Ostale vesti

Sunjog razgovarao sa predstavnicima manjinskih zajednica na Kosovu

Ambasador EU na Kosovu Tomaš Suniog sastao se sa predstavnicima manjinskih zajednica u Skupštini Kosova i Vladi, sa kojima je razgovarao o sporazumu za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova.

  • 27.03.2023
Hil: Sporazum se tiče Kosova, a ne pitanja albanske manjine u Srbiji
Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je danas u Bujanovcu da se Briselski sporazum tiče Kosova, a ne pitanja manjina u Srbiji.
  • 27.03.2023
Skoplje i Tirana pozvali Beograd i Prištinu da primene dogovor iz Ohrida
Ministri spoljnih poslova Severne Makedonije i Albanije, Bujar Osmani i Olta Džačka, pozvali su danas Srbiju i Kosovo da bez odlaganja sprovedu dogovor koji su postigli u Ohridu.
  • 27.03.2023
EU poziva na mir i uzdržanost uoči organizovanja izbora na severu

Portparol Evropske unije (EU) Peter Stano je ocenio da se moraju obezbediti okolnosti za održavanje mirnog izbornog procesa 23. aprila na severu Kosova, te pozvao sve strane na uzdržanost.

  • 27.03.2023
Trajković: ZSO vodi ka nezavisnosti Kosova
Predsednik Srpskog nacionalnog foruma Momčilo Trajković rekao je u emisiji Slobodno srpski da srpskih političkih predstavnika u razgovoru o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, kao i formiranju Zajednice srpskih opštine nema, jer su oni, kako je naveo, "inkorporisani od strane Aleksandra Vučića, koji preko svoje ispostave, Srpske liste, upravlja srpskim narodom i problemima".
  • 27.03.2023
Predsednica Grčke Katerina Sakelaropulu izjavila je da stav njene države, koja nije priznala nezavisnost Kosova, o tome ostaje isti.
  • 27.03.2023