Vesti
Politika

Tači "in ingliš", tako je...

Hašim Tači nije želeo da s novinarom TV Prve u Davosu razgovara na srpskom jeziku. Takođe, odbio je da odgovori da li će biti pozvan u Specijalni sud.
Tači
Hašim Tači (Foto arhiva Kim)

Novinar je inače pokušao da s Tačijem razgovara na srpskom, ali je on rekao: "OK, na srpsk...in ingliš". A kada je novinar potom rekao: "In ingliš, ok", Tači je kazao: "Tako je".

Na pitanje novinara šta se dešava u kosovskoj Skupštini u vezi mogućnosti ukidanja Specijalnog suda koji bi trebalo da sudi odgovornima za zločine OVK, premijer Kosova je rekao da je Kosovo do sada bilo veoma korektno kada je u pitanju sprovođenje međunarodne pravde.

"Veoma blisko sarađujemo sa Tribunalom u Hagu. Kosovo podržava i danas međunarodnu pravdu. Nemamo šta da krijemo, ispunjavamo svoje obaveze i sarađivaćemo vrlo blisko sa međunarodnom zajednicom", istakao je kratko Tači, koji je pokušao da završi razgovor.

Međutim, upitan je i da li mu je poznato da su mnogi svedoci iz slučaja "Haradinaj" nestali, kao i da brojni drugi predmeti vezani za ratne zločine počinjene na Kosovu tokom rata nisu procesuirani do kraja. "Verujem da su suđenja bila pravična, transparentna i kredibilna...", istako je kosovski premijer i završio razgovor.

Na pitanje da li očekuje da Specijalni sud i njega pozove, Tači se okrenuo i otišao.Ostale vesti

Ljepaja: Građani ipak dobili nešto od Briselskog sporazuma, opale su tenzije
Albanski analitičar Fadilj Ljepaja kaže za RTV Kim da je Briselskim sporazumom Srbija želela da vrati Kosovo u ovkire svoje države ali da u tome nije uspela. On smatra da Srbi sa Kosovu mogu doprineti da odnosi između Srbije i Kosova budu mnogo bolji.
  • 19.04.2021
Stano: Dogovoreno Briselskim sporazumom mora da se primeni
Potpisivanjem Briselskog sporazuma, pre osam godina, Beograda i Priština preuzeli su međunarodne obaveze, a sve što je dogovoreno mora biti i primenjeno, kaže portaprol EU Peter Stano.
  • 19.04.2021
Nema naznaka da će Priština skoro pristati na ZSO

Ni posle osam godina od potpisivanja, Briselski sporazum o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine nije do kraja sproveden, pre svega zbog odredbi koje se tiču Zajednice srpskih opština. Sagovornici RTV Kim ne očekuju da će se to desiti skoro, ali ipak smatraju da je ovaj dogovor donekle uticao na relaksaciju odnosa dveju strana.

  • 19.04.2021
Bugujevci: Pitanje nestalih i ljudsko i političko pitanje, ali treba humano
Potpredsednica Skupštine Kosova Saranda Bogujevci rekla je u emisiji Slobodno srpski  da je pitanje nestalih lica prioritet za novu Vladu Kosova i da bi i to trebalo da bude tema dijaloga Kosova i Srbije.
  • 19.04.2021
Osam godina od Briselskog sporazuma
Osam godina od Briselskog sporazuma, potpisanog uz posredstvo EU, navršava se danas, a i dalje nije formirana Zajednica srpskih opština koja je Srbima na Kosovu trebalo da im garantuje ovlašćenja u obrazovanju, zdravstvu, ekonomskom razvoju, urbanom i ruralnom planiranju, ali Brisel i dalje ne "pritiska" Prištinu da ispoštuje potpisano
  • 19.04.2021
Đurić: Briselski sporazum omogućio godine mira
Osam godina nakon potpisivanja Briselskog sporazuma ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Đurić ističe da je taj dokument omogućio godine mira i stabilnosti u kojima je Srbija izgradila brend države koja snažno zastupa interese srpskog naroda na Kosovu i zalaže se za postizanje pravednog kompromisnog rešenja koje neće podrazumevati gaženje svojih državnih i nacionalnih interesa.
  • 19.04.2021