Vesti
Politika

Tači: Ima prostora za dogovor

Premijer Kosova Hašim Tači izjavio je da još ima prostora za dogovor kako bi se formirale stabilne institucija u korist razvoja i integracije Kosova.
Tači: Ima prostora za dogovor
Hašim Tači (Foto Novosti)

"Nadam se da će politička kriza biti prevaziđena od strane onih političkih lidera koji su zainteresovani za izgradnju institucija na osnovu izbornih rezultata i odluke Ustavnog suda. Jedini način za prevazilaženje ovakave situacije je dijalog za koji se zalaže i predsednica Atifete Jahjaga", rekao je Tači.

On je pristustvovao regionalnoj konferenciji o bezbednosti granica.

Na skupu učestvuju predstavnici policija i carina iz zemalja regiona, sa izuzetkom Srbije.

Tači je zatražio od lidera političkih stranaka da se izdignu iznad ličnih i partijskih interesa i da uzmu u obzir nacionalni i društveni interes i evroatlanske integracije Kosova.

"Naši međunarodni prijatelju su već počeli da postavljaju direktna pitanja o trenutnoj situaciji. Vreme je da se krene napred, da se donesu potrebne odluke i da krenemo sa formiranjem stabilnih institucija", rekao je Tači i dodao da će DPK imati aktivnu i pozitivnu ulogu.

Mediji u Prištini sinoć su preneli da su dogovor o formiranju Vlade Kosova postigli vladajući DPK Hašima Tačija i opozicioni DSK i da su neki strani ambasadori zadovoljni takvim ishodom jer garantuje stabilnu većinu u kosovskom parlamentu.

DSK je, međutim, to kategorički demantovao.

To bi značilo da je DSK napustio opozicionu koaliciju u kojoj je predsednik AZBK Ramuš Haradinaj trebalo da bude premijer. Današnja kosovska štampa piše da je Haradinaj spreman da se povuče u korist kandidata iz DSK.Ostale vesti

Vučić: Planiraju opšti napad na sever Kosova, cilj im je nova „Oluja“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je Vlada Kosova dala rok za preregistraciju srpskih tablica do kraja septembra, što znači, kako je rekao, da planiraju opšti napad na sever Kosova najkasnije 1. oktobra. "Imamo petu zemlju koja je povukla priznanje i čekamo da uđu u proceduru u bilo kojoj organizaciji da vam to pokažemo", dodao je.

  • 29.06.2022
Kosovska vlada uspostavlja reciprocitet sa Srbijom za lične karte i registarske tablice
Vlada Kosova uspostavila je reciprocitet za ulazak građana Srbije na Kosovo tako što je na elektronskoj sednici odlučila da primeni istu meru kao zvanični Beograd. Na administrativnim  prelazima izdavaće im se  deklaracioni list  koji zamenjuje identifikaciona dokumenta. Usvojena je i odluka o preregistraciji vozila na RKS tablice do 30. septembra, prenosi Koha.
  • 29.06.2022
Rakić i gradonačelnici sa Lajčakom: ZSO ključna
"Uspostavljanje Zajednice srpskih opština je najvažnija i ključna stvar za kosovske Srbe, kako bi se sve ono je što je njenim formiranje dogovoreno realizovalo", poručili su predstavnici Srpske liste specijalnom predstavniku EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku tokom razgovora u Severnoj Mitrovici.
  • 29.06.2022
Imovina i prihodi gradonačelnika većinski srpskih opština na Kosovu

Kosovska agencija za borbu protiv korupcije objavila je najnovije izjave o imovini i prihodima koje su podneli visoki javni funkcioneri. 

 

 

  • 29.06.2022
Dveri: Hitno osloboditi mladića uhapšenog na Gazimestanu

Srpski pokret Dveri zahteva hitno oslobađanje iz pritvora Beograđanina Nikolu N. (20) koji je u utorak uhapšen na Gazimestanu nakon parastosa stradalim srpskim junacima u Kosovskoj bici.

  • 29.06.2022
Lajčak na severu Kosova sa Rakićem i čelnicima lokalnih samouprava
Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak boravi danas na severu Kosova, gde se, u Opštini Severna Mitrovica, sastao sa predstavnicima Srpske liste i čelnicima ovdašnjih lokalnih samouprava.
  • 29.06.2022