Vesti
Politika

Tači: Ima prostora za dogovor

Premijer Kosova Hašim Tači izjavio je da još ima prostora za dogovor kako bi se formirale stabilne institucija u korist razvoja i integracije Kosova.
Tači: Ima prostora za dogovor
Hašim Tači (Foto Novosti)

"Nadam se da će politička kriza biti prevaziđena od strane onih političkih lidera koji su zainteresovani za izgradnju institucija na osnovu izbornih rezultata i odluke Ustavnog suda. Jedini način za prevazilaženje ovakave situacije je dijalog za koji se zalaže i predsednica Atifete Jahjaga", rekao je Tači.

On je pristustvovao regionalnoj konferenciji o bezbednosti granica.

Na skupu učestvuju predstavnici policija i carina iz zemalja regiona, sa izuzetkom Srbije.

Tači je zatražio od lidera političkih stranaka da se izdignu iznad ličnih i partijskih interesa i da uzmu u obzir nacionalni i društveni interes i evroatlanske integracije Kosova.

"Naši međunarodni prijatelju su već počeli da postavljaju direktna pitanja o trenutnoj situaciji. Vreme je da se krene napred, da se donesu potrebne odluke i da krenemo sa formiranjem stabilnih institucija", rekao je Tači i dodao da će DPK imati aktivnu i pozitivnu ulogu.

Mediji u Prištini sinoć su preneli da su dogovor o formiranju Vlade Kosova postigli vladajući DPK Hašima Tačija i opozicioni DSK i da su neki strani ambasadori zadovoljni takvim ishodom jer garantuje stabilnu većinu u kosovskom parlamentu.

DSK je, međutim, to kategorički demantovao.

To bi značilo da je DSK napustio opozicionu koaliciju u kojoj je predsednik AZBK Ramuš Haradinaj trebalo da bude premijer. Današnja kosovska štampa piše da je Haradinaj spreman da se povuče u korist kandidata iz DSK.Ostale vesti

Kurti: Borićemo se unutar i van Skupštine Kosova
Bivši kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da je novoizabrana Vlada Kosova nezakonska i beskorisna. Kurti je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa pojasnio da je odluka nezakonska, jer je izabrana na osnovu neustavne odluke Ustavnog suda Kosova.
  • 05.06.2020
Meta: Nastavak dijaloga BG i PR važan
Predsednik Albanije Iljir Meta smatra da je nastavak dijaloga Beograda i Prištine važan ne samo za normalizaciju odnosa i, kako je naveo,"međusobnog priznavanja" već i zbog "njihove budućnosti u Evropskoj uniji".
  • 05.06.2020
EU poziva kosovske vlasti da ukinu mere reciprociteta
Evropska unija zahteva da vlasti u Prištini preispitaju odluku prethodne vlade Aljbina Kurtija o reciprocitetu.
  • 05.06.2020
Jevtić: Obezbediti prevod za novinare srpskih medija
Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić zatražio je danas na sednici Vlade Kosova da se srpskim medijama obezbedi prevod sa albanskog jezika.
  • 05.06.2020
Fabrici: Status kvo ne odgovara ni Beogradu, ni Prištini
Trenutna status kvo pozicija ne ide u korist ni Beogradu, ni Prištini, izjavio je danas šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i dodao da je utisak Unije da nova vlada u Prištini razume potrebu za obnavljanjem dijaloga, uz ocenu da Beograd pokazuje "jaku posvećenost" nastavku pregovora, prenosi Tanjug.
  • 05.06.2020
Hoti: Cilj nove vlade je jačanje države
Kosovski premijer Avdulah Hoti predstavio je program njegove vlade, navodeći da su proritetne potrebe zasnovane između ostalog na "očuvanja nezavisnosti, suvereniteta, teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka" i preuzimanju odgovornosti za unapređenje dijaloga sa Beogrdaom.
  • 05.06.2020