Vesti
Politika

Tači: Ideja o velikoj Albaniji iz Srbije

Kosovski ministar spoljnih poslova Hašim Tači poručio je iz Zagreba, gde je boravio u jednodnevnoj poseti, da je ideja velike Albanije smišljena u Srbiji.
Tači: Ideja o velikoj Albaniji iz Srbije
Hašim Tači (Foto Vlada Kosova)

"Ideju velike Albanije nisu smislili Albanci, nego neprijatelji Albanaca", rekao je Tači za agenciju Hina.

On je dodao da je priključenje Evropskoj uniji "volja i želja građana i političkog vođstva Kosova i Albanije, svih Albanaca".

Tači je rekao da se sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine sprovodi, te da je potrebno da se lokalni Srbi integrišu u kosovsku policiju, sudstvo i pravosuđe..., uz poruku da je "srpski san o odcepljenju dela Kosova zauvek završen".

"Neće biti ni autonomije tog dela Kosova, ni `Republike Srpske` ni podele Kosova. Nastojanje Srbije da podeli Kosovo je bilo jako opasno, jer svaka zemlja regije ima po jednu Mitrovicu poput nas", istakao je Tači uz napomenu hrvatske agencije da je reč o gradu koji je "simbol etničkih podela na Kosovu".

Siguran je, kaže, da će Beograd pre ili kasnije priznati nezavisnost Kosova bilo "korak po korak" tokom pristupanja Srbije EU-u ili kroz "istovremeno priključenje Kosova i Srbije Uniji".

"Postane li Srbija članica pre Kosova, biće to velika greška s istorijskim i strateškim posledicama za celi region", kaže Tači koji strahuje da bi "Srbija kao članica EU mogla imati negativan stav prema Kosovu".

Smatra da "najveću pomoć koju EU može dati Kosovu i Srbiji je da ceo region uđe u EU istovremeno, kao grupa".

Podsećamo, Tači je ovu izjavu dao dan nakon što su Beograd i Brisel osudili izjavu albanskog premijera Edija Rame o "nacionalnom ujedinjenju Kosova i Albanije".Ostale vesti

Brisel: Lajčak i Eskobar sa diplomatama iz Francuske, Nemačke i Italije
U Briselu bi danas trebalo da se sastanu specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak, specijalni izaslanik Stejt departmenta za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, kao i diplomatski savetnici lidera Francuske, Nemačke i Italije, saznaje Tanjug iz diplomatskih izvora.
  • 25.09.2023
Zaracin: Moramo imati uspešan dijalog
Dijalog se, naravno, može nastaviti i važno je da se držimo prethodnog u pokušajima da pronađemo način da se dogovoreno u Ohridu implementira, rekao je u Prištini izaslanik Nemačke za Zapadni Balkan Manuel Zaracin. On je osudio "kriminalni i teroristički" napad na Policiju Kosova i izrazio saučešće porodici ubijenog policajca.
  • 25.09.2023
Tužilac: U Zvečanu nađeno vozilo puno oružja, identifikacija osumnjičenih za ’teroristički napad’

Kosovski specijalni tužilac Naim Abazi izjavio je danas da je policija u Zvečanu našla automobil u kom je bilo sakriveno oružje, kao i da je u toku identifikacija svih osumnjičenih za "teroristički napad" kod sela Banjska u kom je ubijen jedan policajac.

  • 25.09.2023
Rašić o incidentu kod Banjske: Delovala je paravojna formacija, Vučić manipuliše
Ministar za zajednicu i povratak u Vladi Kosova Nenad Rašić kazao je da je noć u Banjskoj protekla mirno kao i da su jučerašnji događaji poražavajući, te da će po njegovom mišljenju tek da proizvedu neke nove efekte.
  • 25.09.2023
Vučić s Bocan Harčenkom: Kurti organizuje etničko čišćenje na Kosovu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa ambasadorom Rusije Aleksandrom Bocan Harčenkom, s kojim je razgovarao o situaciji na Kosovu.

  • 25.09.2023
SSP: Zbog nesposobnosti SNS-a Srbi na Kosovu prepušteni teroru
Stranka slobode i pravde (SSP) je ocenila da su zbog nesposobnosti kadrova Srpske napredne stranke (SNS) i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Srbi na Kosovu "prepušteni na milost i nemilost suludom režimu premijera Kosova Aljbina Kurtija, koji nad njima sprovodi otvoreni teror".
  • 25.09.2023