Vesti
Politika

Tači i Vujanović se dogovorili: Ratifikovaće se sporazum

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović i kosovski predsednik Hašim Tači potpisali su u Podgorici izjavu kojom pozivaju kosovski parlament da ratifikuje o demarkaciji.
Tači i Vujanović se dogovorili: Ratifikovaće se sporazum
Zastave Crne Gore i Kosova (nspm.rs)

Iz kabineta predsednika Vujanovića je saopšteno da se sa Tačijem sastao u nameri da ohrabri kosovski parlament da ratifikuje Sporazum demarkaciji potpisan u leto 2015. u Beču, što je crnogorski parlament već učinio.

"Nakon sastanka potpisali su zajedničku izjavu kojom su pozvali Skupštinu Kosova da izvrši ratifikaciju ovog sporazuma. Zajednički poziv upućen je polazeći od međusobnog poverenja, dobre volje i potrebe daljeg unapređenja odnosa a poštujući suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost obe države, uz ispunjavanje obaveze iz Povelje UN i poštovanja Strategije Evropske komisije za Zapadni Balkan", navodi se u saopštenju.

U zajedničkoj izjavi pozvali su nadležne u Crnoj Gori i Kosovu da se, nakon ratifikacije, diplomatskim kanalima, međusobno obaveste da je sproveden postupak ratifikacije sporazuma i konstatuju da je stupio na snagu, čime su se stvorili uslovi da se formira Zajednička radna grupa za obeležavanje demarkacione linije.

"Ova radna grupa će, u koliko bude potrebno, ponovo razmotriti i eventualno korigovati sektore u pravcu Čakora i Kulla e Zhlipt, a koja mogućnost je predviđena članom 7 stav 3 navedenog sporazuma", navodi se u saopštenju iz kabineta predsednika Vujanovića.Ostale vesti

Hodžić: Podržaću Kurtijevu vladu i kandidaturu Osmanijeve za predsednicu
Adrijana Hodžić sa liste „Ujedinjena zajednica" koja je osigurala mesto u Skupštini Kosova kao predstavnica bošnjačke zajednice, izjavila da će podržati formiranje vlade koju vodi Aljbin Kurti i kandidaturu Vjose Osmani za mesto predsednice Kosova, prenosi Ekonomija Onlajn.
  • 04.03.2021
Predstavnici Srpske liste razgovarali sa Petkovićem u Raški
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković sastao se danas sa institucionalnim i političkim predstavnicima Srba sa Kosova kako bi realizovali dogovore i projekte dogovorene s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, prenosi Tanjug.
  • 04.03.2021
Stoltenberg: Podržavamo razvoj KBS-a kao snage za civilnu zaštitu
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da NATO podržava razvoj Kosovskih bezbednosnih snaga, ali samo u njihovom prvobitnom mandatu.
  • 04.03.2021
Brnabićeva sa Lajčakom o dijalogu i putu ka EU
Premijerka Srbije Ana Brnabić zahvalila je specijalnom izaslaniku Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku na dobrom i otvorenom sastanku koji su imali u Beogradu.
  • 04.03.2021
Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić, ocenio je da je glavni preduslov dijaloga Beograda i Prištine jednako poštovanje prava i sloboda za sve na Kosovu.
  • 04.03.2021
Konačni rezultati izbora: Samoopredeljenju 49,95 odsto glasova
Centralna izborna komisija objavila je danas konačne rezultate vanrednih parlamentarnih izbora, koji su održani 14. februara na Kosovu. Prema izveštaju CIK-a, pobednik izbora Pokret Samoopredeljenje osvojio je 49,95 odsto glasova.
  • 04.03.2021